2. 71' - Doelpunt - César Azpilicueta (1 - 2)
UEFA Champions League - speeldag 2 - 16/03/22 - 21:00
71'
César Azpilicueta
1 - 2
71'

Een welgekomen opsteker in onzekere tijden. Chelsea staat in de kwartfinales van de Champions League na winst tegen Rijsel. De Fransen deden de bezoekers nog even bibberen door de score te openen via penalty. Laat in de eerste helft zorgde Christian Pulisic voor de cruciale gelijkmaker, César Azpilicueta nam twintig minuten voor tijd alle twijfel weg. Romelu Lukaku vervulde opnieuw een bijrol met een invalbeurt toen de match al beslist was.

Rijsel - Chelsea in een notendop:

• Sleutelmoment: Een penaltygoal van Yilmaz doet Rijsel plots dromen van een stunt, maar door de gelijkmaker van Pulisic vlak voor de rust trekt de thuisploeg niet met een voorsprong en een goed gevoel maar gefrustreerd de kleedkamer in.

• Man van de match: Christian Pulisic zorgde op Stamford Brigde voor de 2-0 en pikte ook vanavond zijn goaltje mee. Bovendien een perfect getimed doelpunt, zijn gelijkmaker haalde de wind uit de zeilen bij Rijsel.

• Opvallend: Rijsel stond voor de tweede keer ooit in de 1/8e finales van de Champions League, maar net als 15 jaar geleden botst het daarin op een Engelse topclub. In 2007 was het Manchester United dat Rijsel de weg naar de kwartfinales versperde.

• Statistiek: Burak Yilmaz (36 jaar en 244 dagen oud) werd vanavond de op 2 na oudste doelpuntenmaker in de knock-outfase van de Champions League. Enkel Ryan Giggs (37 jaar en 148 dagen) en Paolo Maldini (36 jaar en 333 dagen) gaan hem nog voor.

Yilmaz brengt Chelsea maar heel even uit evenwicht

Na een 2-0-overwinning op Stamford Bridge leek het broodje al gebakken voor Chelsea, maar toch moest Romelu Lukaku ook in het Stade Pierre-Mauroy vrede nemen met een plek op de bank. Ook Amadou Onana, nog aan de aftrap in Londen, begon op de bank bij Rijsel.

De thuisploeg begon ondanks de lastige uitgangspositie vol goede moed aan de wedstrijd, maar net als in Londen slaagde de Franse landskampioen er amper in om doelgevaar te creëren. Chelsea drong niet aan en hield alles netjes onder controle.

Tot op het halfuur Christensen geblesseerd uitviel en vervanger Chalobah meteen een vrije trap weggaf. De bal bleef hangen in de zestien en Jorginho beging hands. Na tussenkomst van de VAR kreeg Rijsel een strafschop en Yilmaz zette die feilloos om. De schaapjes van Chelsea kregen plots toch natte poten.

Maar vlak voor het rustsignaal weerklonk, smoorde Chelsea de oplaaiende hoop bij Rijsel weer in de kiem. Jorginho zette zijn hands zelf recht met een heerlijke steekpass op Pulisic. Die kreeg wel erg veel ruimte en mikte de gelijkmaker vanuit een scherpe hoek voorbij Léo.

Rijsel kwam na de rust nog 2 keer dicht bij een goal, maar scoren lukte niet meer. Een kopbal van Yilmaz ging nipt naast en op zijn aangeven besloot Xeka op de paal. Twintig minuten voor het einde besliste Azpilicueta de wedstrijd. Hij werkte met zijn knie een heerlijke voorzet van Mount in doel: 1-2. Chelsea met de vingers in de neus naar de laatste 8.

Yilmaz opent de score na hands van Jorginho:

90+6'

Chelsea stoot met de vingers in de neus door naar de kwartfinales van de Champions League. Een penaltydoelpunt van Yilmaz liet Rijsel even geloven in een stunt, maar Pulisic zette vlak voor de rust orde op zaken. Twintig minuten voor het einde telde Azpilicueta Rijsel helemaal uit.

90+6'

Alonso neemt de vrije trap voor zijn rekening. Hij krult de bal over de muur, maar ook over doel.

90+5'

Lukaku dwingt vrije trap af

Lukaku wordt net voor het ingaan van de zestien onderuit gehaald door Fonte. Die loopt nog tegen een gele kaart aan en Chelsea krijgt nog een vrije trap op een interessante plek.

90+1'

4 minuten extra

Alonso kan Lukaku bijna in stelling brengen, maar zijn voorzet mist kwaliteit en zo kan Onana nog ingrijpen. Beide ploegen slepen zich naar het einde.

90+1'

Het zijn niet de meest dankbare omstandigheden om in te vallen, maar veel heeft Lukaku nog niet laten zien. De Rode Duivel wordt nauwelijks in het spel betrokken.

90+1'

83'

De wedstrijd bloedt helemaal dood met een resem wissels. Nu is het Havertz die naar de kant gaat voor Ziyech.

82'

Bij Rijsel probeerden ze er met drie frisse krachten nog wat vuur in de krijgen, maar het is tegen beter weten in. Chelsea heeft zijn ticket voor de kwartfinales op zak.

76'
75'
75'

Lukaku mag nog even meedoen

Lukaku krijgt dan toch nog wat speelminuten. Hij neemt de plaats in van doelpuntenmaker Pulisic. Ook Loftus-Cheek komt tussen de lijnen, voor Jorginho is de wedstrijd voorbij.

72'

Azpilicueta beslist de wedstrijd

De boeken kunnen helemaal toe voor Rijsel. Mount kan zich doorzetten op links en krult zijn voorzet heerlijk voorbij de defensie tot aan de tweede paal. Daar werkt Azpilicueta de bal met zijn knie, en dus met wat meeval, in doel.

67'

Mendy moet dekking zoeken

De frustratie bij de Rijsel-supporters neemt toe. Enkele heethoofden achter het doel van Mendy gooien met aanstekers naar de doelman. Hun hoogst ongelukkige manier om hem aan te manen om het spel sneller te hervatten.