Spanje is de eerste halve finalist.

Spanje dompelt Duitsland onder in rouw met late winner in verlengingen, Merino kroont zich tot onverwachte held

 vr 5 juli 2024 20:38
  1. 8' - Verv. Pedri door Dani Olmo
  2. 13' - Geel - Antonio Rüdiger
  3. 28' - Geel - David Raum
  4. 29' - Geel - Robin Le Normand
  1. 51' - Doelpunt - Dani Olmo (1 - 0)
  2. 57' - Geel - Robert Andrich
  3. 57' - Verv. David Raum door Maximilian Mittelstädt
  4. 57' - Verv. Ilkay Gündogan door Niclas Füllkrug
  5. 63' - Verv. Lamine Yamal door Ferran Torres
  6. 67' - Geel - Toni Kroos
  7. 73' - Geel - Maximilian Mittelstädt
  8. 79' - Verv. Nico Williams door Mikel Merino
  9. 79' - Verv. Álvaro Morata door Mikel Oyarzabal
  10. 80' - Verv. Jonathan Tah door Thomas Müller
  11. 82' - Geel - Unai Simón
  12. 89' - Doelpunt - Florian Wirtz (1 - 1)
  13. 90' - Geel - Nico Schlotterbeck
  1. 94' - Geel - Florian Wirtz
  2. 100' - Geel - Dani Carvajal
  3. 102' - Verv. Fabián Ruiz door Joselu
  1. 110' - Geel - Rodri
  2. 113' - Geel - Deniz Undav
  3. 119' - Doelpunt - Mikel Merino (2 - 1)
  4. 120' - Geel - Fabián Ruiz
  5. 120+6' - Geel 2 - Dani Carvajal
Europees Kampioenschap - speeldag 1 - 05/07/24 - 18:00
timeiconplayerhomeTimehomeIconhomePlayerscoreawayPlayerawayIconawayTime
51'
Dani Olmo
51'
Dani Olmo
1 - 0
89'
Florian Wirtz
1 - 1
Florian Wirtz
89'
119'
Mikel Merino
119'
Mikel Merino
2 - 1

Geen feestje op eigen bodem voor Duitsland. Spanje heeft de gastheer na een meeslepend duel uit zijn eigen EK geknikkerd. Op het einde van de reguliere speeltijd had Wirtz een exit eerst nog vermeden, maar een late Spaanse treffer dompelde Duitsland toch in rouw onder. Invaller Mikel Merino kroonde zich tot de onverwachte held bij La Roja.

Highlights Spanje - Duitsland
17 video's
Spanje - Duitsland in een notendop
  1. Man van de match
    Dani Olmo kwam de geblesseerde Pedri vervangen en stelde absoluut niet teleur. Net na rust opende hij op aangeven van Yamal de score en was ook in het slot beslissend. Met penalty's in het vooruitzicht bediende Olmo ook nog Merino voor de goal van de kwalificatie.
  2. Sleutelmoment
    Veel dichter bij de penalty's kan je niet komen. Twee verlengingen lang gingen de twee ploegen vol voor de overwinning, maar Mikel Merino deed wat Füllkrug niet kon: binnenkoppen. Geweldige sprong en kopbal van de invaller.
  3. Statistiek
    We kregen de twee meest attractieve ploegen in deze kwartfinale, maar ze toonden ook dat ze zeker potig konden zijn. Over 120 minuten kregen we 16 gele kaarten en één rode.
  4. Opvallend
    Toni Kroos leidde de linie in de duels. Al na drie minuten ging hij veel te fors in op Pedri, die daardoor enkele minuten later geblesseerd naar de kant moest. De passes, maar dus ook de tackles bij Kroos, die we nu gepensioneerd mogen noemen.

Met zulke namen en zulke wedstrijden de afgelopen weken, verwachtten we ons aan sprankelend voetbal. Een vooruitgeschoven finale, was het.

 

Het bleek toch iets meer spanning te zijn dan goed was voor de wedstrijd. Toni Kroos moest en zou winnen, en schoffelde hij Pedri al na enkele minuten omver. Exit Pedri, in Dani.

 

Luis de la Fuente was dankbaar voor die wedstrijd tegen Albanië, waarin Dani Olmo al had laten zien wat hij kon. Voor rust bleken de linies wel te gesloten en te potig om veel aan voetbal te doen en dus moesten we het stellen met speldenprikjes.

 

Beide keepers kwamen in actie, maar moesten nooit de wondersaves bovenhalen. Neuer maakte zijn goal goed klein voor Nico Williams en duwde een schot van Olmo goed weg, Unai Simon kon makkelijk een kopballetje van Havertz plukken.

Dani en Florian

Rusten dus, Duitsland wilde met invallers Wirtz en Andrich meer grip op de match krijgen. 

 

Het omgekeerde vond plaats, met de ongrijpbare Yamal in een hoofdrol. Met een eerste would-be assist deed Morata nog nog te weinig, de tweede nam Olmo in één keer mooi over. 

 

Nagelsmann voelde de bui hangen en wisselde verder. Met dominanter spel en veel kansen was het wel wachten tot het slot op het bevrijdende doelpunt.

 

Füllkrug deed zijn best om de gelijkmaker af te dwingen, maar kwam niet verder dan de paal. Zijn krachten als supersub zijn niet zo groot.

 

Florian Wirtz stond er al langer op en deed het ook beter, nadat de Duitsers waren beginnen pompen. Op aangeven van Mittelstädt en Kimmich raakte hij de paal, maar wel aan de juiste kant. Verlengingen in Stuttgart.

Tijdens de gespannen verlengingen lieten de ploegen gaten om in aan te vallen, maar zonder grote uitgespeelde kansen.

 

Penaltycontroverse was er wel, met Cucurella die met zijn hand onbedoeld een schot van Musiala afstopte. Anthony Taylor en de VAR gaven hem niet, anderen hadden dat wel gedaan. Voer voor discussie.

 

Füllkrug miste opnieuw een grote kans om een nog grotere held te worden en moest dan toekijken hoe Mikel Merino wél afwerkte aan de overkant. Een goede voorzet van Olmo, een krachtige sprong en kopbal van Merino. Spanje naar de halve finale, Toni Kroos en Duitsland naar de uitgang.

Gerelateerd:

Fase per fase

120+8'

Einde

Kroos gooit de allerlaatste kans nog voor doel, maar Simon plukt hem en gaat liggen. Het signaal voor Anthony Taylor om af te fluiten! Spanje gaat door naar de halve finale en moest daarvoor langs een heel verdienstelijk en aangenaam Duitsland. Mikel Merino is de verlosser van het vaderland, op aangeven van Olmo.

120+6'

Carvajal - die al geschorst was - pakt nog zijn tweede gele kaart

120+6'
120+5'

Carvajal, die toch al geschorst was voor de halve finale, gaat met groot plezier aan de nek van Musiala hangen. De wonderboy was weg, vintage Carvajal.

120+5'

Dani Olmo, de uitblinker bij Spanje, heeft krampen, maar ook geen haast om recht te krabbelen. Uiteraard.

120+3'

3 - extra time

Er komen 3 minuten extra tijd bij.
120+2'

Nee, het gaat niét de dag zijn van Niclas Füllkrug. In een geweldig golvende slotfase mag hij zomaar alleen koppen, van dichtbij. Maar op één of andere manier kopt 'die Lücke' nog nipt naast.

120+2'

Füllkrug mist kopbal van de laatste kans!

120+2'

Olapola, het is een schietkraam in de Duitse zestien. Iedereen mag het eens proberen, maar de bal komt niet eens tot bij Simon.

120'
120'

Afscheid dus van de Duitsers? Ze krijgen nog drie minuten van Taylor.

120'

Mikel Merino!

Nee, we gaan niet naar de penalty's! Dani Olmo gooit de bal goed voor de goal, vanop zijn linkerflank, en Mikel Merino kopt de bal mooi tegen de netten. Prachtige sprong van de man van Real Sociedad. 

119'

Er wordt niet echt meer gevoetbald.

Eddy Demarez
118'

2-1 voor Spanje! Merino kopt voorzet Olmo binnen

117'

Füllkrug verlengt voorzet Kimmich, Simon is bij de les

117'

Füllkrug krijgt zijn kruin er niet tegen! Fantastische voorzet van Kimmich, die zelfs zonder de toets van de Duitser zijn redding nodig heeft. Het mag niet zijn voor Füllkrug vandaag.

116'

Nacho kronkelt van de pijn, maar is gewoon een matennaaier eerste klas. Hij laat Wirtz, die al geel heeft, eigenlijk tegen zijn rug aanlopen.