80'
Roman Yaremchuk
1 - 2
80'

Oekraïne recht de rug. Slovakije leek na een sterke eerste helft op weg naar de zege én de 1/8 finales, maar daar brachten Sjaparenko en Jaremtsjoek (ex-Gent en Club Brugge) verandering in. 1-2 voor Oekraïne en een broodnodige eerste driepunter, zo bekleden ze samen met Roemenië en Slovakije de eerste plaats van groep E.  Knopen de Rode Duivels morgen ook aan met een zege?

12 video's
Slovakije - Oekraïne in een notendop
  1. Man van de match
    Bij Oekraïne was er niet meteen één uitblinker. Mykola Sjaparenko was goed voor een goal en een assist, maar speelde een onopvallende wedstrijd. Bondscoach Serhi Rebrov verdient ook een pluim, want het inbrengen van Jaremtsjoek blijkt een gouden wissel te zijn.
  2. Sleutelmoment
    Vlak voor rust kon een sterk spelende Haraslin net geen tweede tik geven aan de Oekraïners. Zijn laag schot wordt gepareerd door Troebin. Zo maakte Slovakije maar één goal in de eerste helft.
  3. Statistiek
    Voor Oekraïne was het de 13e match ooit op een EK. Opvallend: daarin scoorde het telkens 0 goals (8 keer) of 2 goals (5 keer). Die statistiek houdt dus stand. Het speelde ook nog geen enkele keer gelijk in die 13 wedstrijden.
  4. Stand
    Het wordt razend spannend in poule E. Roemenië, Oekraïne en Slovakije hebben nu elk 3 punten. Als de Rode Duivels morgen kunnen winnen, wordt alles beslist op de slotspeeldag.

Slovaakse knalstart

Met een zege tegen de Rode Duivels op zak begon Slovakije vol vertrouwen aan zijn 2e groepsmatch op het EK. Oekraïne lag duidelijk onder in de beginfase.

Doelman Anatoli Troebin, die Loenin naar de bank verwees, moest meerdere keren in actie komen. Haraslin, Hancko en Schranz konden niet scoren.

Die Haraslin was op zijn linkerflank de uitblinker in de aanvangsfase. Hij gaf dan ook de assist bij de 1-0.

In de 17e minuut was het raak voor Slovakije. Zintsjenko schatte de voorzet verkeerd in en zo kon Ivan Schranz binnenkoppen. De flankspeler scoorde ook al tegen de Rode Duivels.

Oekraïne komt in de partij

De dominantie van Slovakije verdween langzaam maar zeker uit de partij. Oekraïne groeide dan weer.

Zo'n 10 minuten voor rust trapte Tymtsjyk tegen de paal. Doelman Dubravka zat er ook nog tussen met zijn vingertoppen.

Die moest even later opnieuw ingrijpen. Hij kon de hoek klein maken waardoor Moedryk niet kon gelijk maken.

Het laatste wapenfeit van de eerste helft kwam van Slovakije. Lukas Haraslin toonde zich nog eens, maar Troebin pareerde het laag schot.

In de tweede helft nam Oekraïne de bovenhand. Veel kansen leverde dat niet op, maar de eerste volstond om gelijk te maken.

Na een snelle counter vond Zintsjenko zijn ploegmaat Sjaparenko. De middenvelder stond helemaal vrij en plaatste de bal in het hoekje.

Erop en erover

Daarna dreigde de match dood te bloeden. Pas een kwartier voor het einde was er opnieuw doelgevaar. Vanuit een lastige hoek trapte Moedryk tegen de paal. Doelman Dubravka zat ook klaar om de 1-2 te voorkomen.

Enkele minuten later was het wél opnieuw raak voor Oekraïne. Een diepe pass van Sjaparenko deed Dubravka twijfelen.

Roman Jaremtsjoek, ex-speler van AA Gent en Club Brugge, profiteerde en tikte de bal voorbij de Slovaakse doelman. De tackelende Skriniar kwam te laat.

Van een slotoffensief was geen sprake en zo bleef het 1-2 in Düsseldorf. In poule E komt Oekraïne naast Slovakije en Roemenië aan de leiding. Morgen speelt het puntenloos België tegen de Roemenen.