Frankrijk grijpt naast de groepswint.

Frankrijk, met frisse Mbappé, ziet groepswinst door de handen glippen tegen Polen en speelt virtueel tegen België

 di 25 juni 2024 19:55
  1. 24' - Geel - Nicola Zalewski
  2. 43' - Geel - Adrien Rabiot
  1. 56' - Doelpunt strafschop - Kylian Mbappé (1 - 0)
  2. 61' - Verv. Adrien Rabiot door Eduardo Camavinga
  3. 61' - Verv. Bradley Barcola door Olivier Giroud
  4. 61' - Verv. N'Golo Kanté door Antoine Griezmann
  5. 68' - Verv. Nicola Zalewski door Michal Skóras
  6. 68' - Verv. Sebastian Szymanski door Karol Swiderski
  7. 79' - Doelpunt strafschop - Robert Lewandowski (1 - 1)
  8. 81' - Verv. Aurélien Tchouaméni door Youssouf Fofana
  9. 86' - Verv. Ousmane Dembélé door Randal Kolo Muani
  10. 89' - Geel - Pawel Dawidowicz
  11. 90+3' - Geel - Karol Swiderski
timeiconplayerhomeTimehomeIconhomePlayerscoreawayPlayerawayIconawayTime
56'
Kylian Mbappé
56'
Kylian Mbappé
1 - 0
79'
Robert Lewandowski
1 - 1
Robert Lewandowski
79'

Frankrijk heeft de groepsfase afgesloten met een teleurstellend gelijkspel tegen zwak broertje Polen. Onze zuiderburen konden opnieuw rekenen op Kylian Mbappé, hij bracht Les Bleus op voorsprong vanop de stip. Lewandowski maakte een tiental minuten voor het einde eveneens via een penalty gelijk. Zo eindigt Frankrijk op plaats 2 in de groep en komt het virtueel uit tegen de Rode Duivels. Polen was op voorhand al uitgeschakeld.

13 video's
Frankrijk - Polen in een notendop:
  1. Sleutelmoment
    Een kwartier voor het einde wordt Swiderski in de zestien licht aangetikt door Upamecano. Scheidsrechter Guida moet naar de beelden gaan kijken en de bal gaat op de stip. Een penaltytreffer van Lewandowski kost Frankrijk vervolgens niet alleen de zege, maar ook de groepswinst.
  2. Man van de match
    Lukasz Skorupski kreeg zijn kans in het Poolse doel als vervanger van Wojciech Szczęsny en greep ze met beide handen. Hij dreef de Fransen tot wanhoop met een resem reddingen en had zo een stevig aandeel in een verdiend punt voor de Polen.
  3. Opvallend
    Frankrijk kon vandaag pas voor het eerst zélf scoren op dit EK en het gebeurde dan nog met een penaltydoelpunt van Kylian Mbappé. De enige andere goal voor Frankrijk in de groepsfase was de owngoal van de Oostenrijker Maximilian Wöber .
  4. Statistiek
    Voor het eerst sinds Euro 2012 slaagt Frankrijk er niet in om de groepsfase op een EK- of WK-eindronde als groepswinnaar af te sluiten. Na vijf opeenvolgende toernooien waarin dat wel gelukt was, komt er dus een einde aan een indrukwekkende reeks.

Mbappé en co bijten tanden stuk op sterke Skorupski

De kraker tegen Nederland kwam nog te vroeg voor Kylian Mbappé na zijn neusbreuk, maar tegen Polen stond de Franse sterspeler wel weer aan de aftrap, mét masker. Voor Frankrijk stond de groepswinst nog op het spel, voor het al uitgeschakelde Polen louter de eer.

Polen, met Lewandowski in de basis, wou er duidelijk nog wat van maken. Maignan werd al vroeg getest door Zielinski en moest ook aan de bak op een schot van Urbanski. 

Aan de overkant toonde Skorupski zich een waardige vervanger van Szczęsny. Met een voetveeg hield hij Hernandez van een vroege goal en ook toen Dembélé voor hem opdook, kwam de Poolse doelman als winnaar uit de strijd met een knappe redding.

Polen kwam dicht bij de 0-1 toen een kopbal van Lewandowski nipt naast ging, maar in het slot van de eerste helft voerde Frankrijk de druk op. Tot twee keer toe kon Mbappé vanuit een scherpe hoek uithalen, maar wéér was Skorupski telkens de Franse boeman.

Frankrijk geeft overwinning en groepswinst nog uit handen

De Franse aanvalsgolven bleven ook na de rust komen. Mbappé kwam tot twee keer toe in schietpositie, maar eerst pareerde Skorupski zijn schot en de tweede poging ging nipt naast. 

Tien minuten na de rust had Mbappé zijn allereerste EK-goal toch te pakken. Na een duidelijke penaltyovertreding van Kiwior op Dembélé knalde Mbappé Frankrijk op voorsprong én door de gelijke stand in Nederland-Oostenrijk ook naar virtuele groepswinst.

Een kwartier voor het einde keerde de situatie evenwel helemaal voor Les Bleus. Maignan kon een penalty van Lewandowski pareren, maar was te snel van zijn lijn vertrokken en de tweede keer trof Lewandowski wél raak. 

Een noodlottig doelpunt voor de Fransen, want kort daarna kwam Oostenrijk weer op voorsprong tegen Nederland en zo speelde Frankrijk de groepswinst weer kwijt.

Met twee gelijke spelen en slechts één overwinning stoot Frankrijk zonder veel glans als tweede in zijn groep door naar de 1/8e finales, Polen kan het EK met opgeheven hoofd verlaten.

 

Ook voor de Rode Duivels is het resultaat van Frankrijk van belang. Als België morgenavond tweede eindigt in zijn poule, dan komt het in de 1/8e finales uit tegen Les Bleus.

Gerelateerd:

Fase per fase

90+6'

Einde

Geen gejuich bij de Fransen. De groepswinst gaat niet naar Les Bleus, wel naar Oostenrijk, dat Nederland geklopt heeft. Frankrijk stoot ondanks een magere 5 op 9 wel als tweede in de groep door naar de 1/8e finales. Mbappé brak de ban met een penaltygoal, maar ook Polen kreeg een strafschop en Lewandowski zette die in twee keer om. Polen neemt zo met opgeheven hoofd afscheid van het EK, Frankrijk zal zijn niveau moeten opkrikken om mee te spelen voor de prijzen.

90+6' tweede helft
90+3'
90+3'

Geel voor Swiderski

Swiderski laat zich aftroeven door Hernandez en trekt de Fransman dan maar onderuit. Veel duidelijker wordt een gele kaart niet.

90+2'

Ultieme kans van Mbappé: afgeblokt schotje in de handen van Poolse doelman

90+1'

5 - extra time

Er komen 5 minuten extra tijd bij.
90'

Het lijkt dan toch mee te vallen voor Mbappé. De tijd begint intussen te dringen voor Frankrijk. Het is ook afwachten wat er nog gebeurt in de andere groepswedstrijd tussen Nederland en Oostenrijk.

89'

Problemen voor Mbappé?

Zorgen om Mbappé. Hij krijgt van Lewandowski een tik in zijn gelaat en voelt meteen aan zijn neus. Het masker gaat zelfs even af. Voorlopig blijft hij wel gewoon staan.

88'

Skorupski is Griezmann te snel af

Frankrijk beseft dat het moet winnen om groepswinnaar te worden. In een prangende fase voor doel kan Skorupski de bal nog net voor de neus van Griezmann wegwerken. De Poolse doelman is aan een ijzersterke wedstrijd bezig.

86'

Poolse doelman is net sneller op de bal dan Griezmann

85'

Giroud afgeblokt

Toch nog eens Frankrijk. Giroud kan in de zestien in één tijd uithalen, maar Bednarek gooit zich voor de bal. Hoekschop voor Frankrijk.

84'

Frankrijk moet achteruit

Krijgen we nog een winnaar in deze wedstrijd? Het is zowaar Polen dat de laatste minuten de druk opvoert, Frankrijk is de controle kwijt.

84'

Polen blijven gaan voor 2e goal!

80'

Oostenrijk neemt de leiding!

Het wordt wéér anders in Groep D, want Oostenrijk is voor de derde keer op voorsprong gekomen tegen Nederland. Nu staat Oostenrijk dus op kop in Groep D, is Frankrijk tweede en staat Nederland pas derde.

80'

Nederland op kop

Door de gelijkmaker van Depay én de treffer van Lewandowski staat Nederland nu weer op kop in Groep D. Frankrijk is tweede.