Ga naar de inhoud
België en Nederland komen niet aan scoren toe.

België opent EK met gelijkspel tegen Nederland, Bart Verbruggen is de pretbederver

 wo 21 juni 2023 19:51
 1. 18' - Geel - Mandela Keita
 2. 22' - Geel - Ryan Gravenberch
 3. 28' - Geel - Yorbe Vertessen
 4. 29' - Geel - Quinten Timber
 1. 65' - Verv. Jurgen Ekkelenkamp door Sven Mijnans
 2. 65' - Verv. Kenneth Taylor door Wouter Burger
 3. 70' - Verv. Crysencio Summerville door Ian Maatsen
 4. 78' - Verv. Devyne Rensch door Milan van Ewijk
 5. 78' - Verv. Quinten Timber door Joshua Zirkzee
 6. 88' - Geel - Eliot Matazo
 7. 89' - Verv. Loïs Openda door Largie Ramazani
Europees Kampioenschap Onder-21 - speeldag 1 - 21/06/23 - 18:02

Een halfuur afzien, maar ook een uur dat het beste doet verhopen. De Belgische beloften zijn aan hun EK begonnen met een felbevochten gelijkspel tegen Nederland. Nadat de jonge Duivels moesten overleven in de openingsfase, kregen ze erna zélf de beste kansen op een goal. Vooral Anderlecht-doelman Bart Verbruggen voorkwam een Belgisch feestje.

In de Georgische hoofdstad Tbilisi - speelstad van de Belgen - komt het gevaar uit elke hoek. In het verkeer telt de wet van de durvers en zijn bijna-ongevallen niet op één hand te tellen.


Wel, ook de Belgische beloften ontsnapten in het eerste halfuur van hun openingsduel tegen Nederland aan flink wat brokken.

 

De start van Oranje was verschroeiend met vijf enorme kansen. Zo schoot Taylor na 5 minuten op de paal, kwam Ekkelenkamp een half been te kort en mikte Timber net naast.

 

Maar vooral een geweldige Koni De Winter voorkwam veel erger. De talentvolle verdediger stond voor rust altijd op de juiste plaats en haalde zelfs twee keer in één fase een bal van de lijn.

 

King Koni.

Rond het halfuur kregen de Belgen eindelijk meer grip op de bijzonder potige partij - de gele kaarten-teller stond op 4 na 30 minuten.


Vertessen trapte een uitstekende kans op de tegenaanval over. En vooral Openda liet een uitgelezen mogelijk op de 1-0 liggen. Na een fenomenale doorsteekbal van De Ketelaere kwam de spits oog-in-oog met Verbruggen, die ijskoud pareerde.

 

Zonde.

Vloeken op Verbruggen

In het begin van de tweede helft trokken de Duivels - met Balikwisha en Siquet - de stijgende lijn door.


Een vrijschop van Siquet stierf via een Hollands been tegen de deklat. Ook een bedrijvige De Ketelaere kreeg net voor het uur een mooie schietkans, maar zag zijn poging een half metertje naast zoeven.

 

We hoorden de 10 Belgische toeschouwers - inclusief entourage van CDK - in een nagenoeg leeg stadion collectief vloeken.

Zou er zich in het laatste halfuur wél iemand scherp tonen voor doel?


Brobbey stuitte op Vandevoordt, Balikwisha zag een heerlijke krul uit de bovenhoek gezweefd door Verbruggen. En een kwartier voor tijd stond het Anderlecht-fenomeen wéér pal op een poging van de winger na een knappe aanval.

 

De Belgen zagen zo een sterk uur niet beloond met een goal.

Máár het slikte er ook geen - mede dankzij een parade van Vandevoordt in het slot.


En dus is de eindbalans na een confrontatie met de sterkste groepsgenoot - zeker na de stunt van Georgië tegen Portugal - wellicht positief.

 

Zaterdag moet de bevestiging, maar dan mét goals, tegen het thuisland volgen.

Charles De Ketelaere: "Dit is toch een zuur gevoel"

Ook Charles De Ketelaere zag een België met 2 gezichten in de openingswedstrijd van het EK: "In de eerste helft stonden we zeker niet goed. We waren dan ook blij dat we met 0-0 konden gaan rusten."

 

Enkele aanpassingen deden de wedstrijd daarna volledig kantelen. "Hun backs kregen te veel ruimte, dus daar sleutelden we wat aan in de kleedkamer", stelde De Ketelaere.

 

"Maar als je in de tweede helft dan al die kansen voor ons ziet, is het toch een beetje zuur. Ik heb er zelf ook een paar gemist", is hij kritisch voor zichzelf.

 

Toch is de aanvoerder trots op de prestatie van zijn team. "We waren zeker de evenknie van Nederland, dus dat is mooi. En uiteindelijk is een punt ook gewoon verdiend, denk ik."

 

Nu gaat de blik richting de 2e groepswedstrijd op zaterdag. Dan nemen de Duivels het op tegen Georgië.

 

"Maar eerst nog wat recupereren", vertelt de Belgische draaischijf. "Vanaf morgen gaan we er weer volle bak voor."

Michel-Ange Balikwisha: "Ik had de beslissende bal aan mijn voeten"

Balikwisha blijft met een wranger gevoel achter na zijn misser. "Ik had de beslissende bal aan mijn voeten, maar de keeper maakt een geweldige redding. Zelf moest ik ook gewoon meer gedaan hebben met die kans", stelde hij.

 

Maar hij ziet ook de positieve kanten van zijn invalbeurt. "Ik ben met een goeie mentaliteit ingevallen en heb gedaan wat ik kon voor de ploeg. Ik moest gevaar creëren en dat is gelukt."

 

"Alleen jammer dat ik niet kon scoren", besluit de winger. "Maar ik wil in de volgende match gewoon op dezelfde manier gevaarlijk kunnen zijn."

 

Al zal Balikwisha dan hopen dat hij in de basis mag starten. "Ik aanvaardde de beslissing van de coach om mij niet in de basis te zetten, maar ik hoop dat ik bewezen heb dat ik daar volgende keer wel een plek heb", klonk hij strijdvaardig.

 

"En dan moeten we ook minder afwachten dan vandaag in de eerste helft. Maar als we zelf kunnen winnen en Portugal-Nederland eindigt op een gelijkspel, dan doen we een geweldige zaak."

Gerelateerd:

Fase per fase

90+4'

Einde!

Van der Brempt staat nog klaar om in te vallen, maar het hoeft niet meer. De wedstrijd zit erop.


Balikwisha had de allergrootste kans op een doelpunt aan zijn voeten, maar stuitte op een ijzersterke Bart Verbruggen.

90+4' tweede helft
90+1'

De Nederlanders dreigen in de 91e minuut nog even met een counter, maar de bal van Zirkzee wordt onderschept.


Ramazani probeert het aan de andere kant uit een scherpe hoek, maar daarmee kan hij Verbruggen niet vloeren.

90+1'

Verbruggen stopt ook een laatste Belgische kans

89'

De Belgen brengen nu de ene na de andere bal voor doel. Valt er nog eentje goed in de slotminuten?


Ondertussen sloft Openda naar de kant. Ramazani komt in zijn plaats.

89'
wissel
88'
België Onder-21
87'

Openda wil een voorzet trappen, maar vindt de arm van Van Hecke. Alle Belgen claimen een penalty, maar de Azerbeidzjaan wil er niet van weten.

87'

Uitstekende redding van Vandevoordt

86'

Even paniek bij de Belgen. Op een hoekschop klinkt plots het fluitje van de scheidsrechter, de Duivels vrezen al een penalty. Gelukkig wijst de ref naar het andere doel en krijgen de Belgen een vrije trap in hun voordeel.

84'

Vandevoordt met de redding!

Op een voorzet van links staat Mijnans moederziel alleen aan de 2e paal. De Nederlander trapt in 1 keer, maar Vandevoordt kan de bal nog van onder de lat halen.

83'

Bijna 1-0 Nederland!

De Winter houdt onze Duivels nog maar eens recht. Voor de zoveelste keer vindt een schot van een Nederlander ultiem nog het been van de Belgische verdediger.

83'

Beide ploegen krijgen een uitstekende kans

81'

De Cuyper kopt over!

Op een hoekschop kan De Winter de bal nog tot bij De Cuyper koppen, maar die kan niet meer voldoende aan de bal om nog goed af te werken.

80'

Portugal met 10

Na een rode kaart moet Portugal in de andere partij in groep A nu ook nog eens met 10 man verder tegen Georgië. Zij zullen hun EK-start wel anders voorgesteld hebben. 

78'

Entree Zirkzee

Zirkzee en Van Ewijk komen Rensch en Timber aflossen. Debast zal de kwaliteiten van de Nederlandse spits door zijn verleden bij Anderlecht als geen ander kennen.

78'

Sublieme redding van Verbruggen houdt Balikwisha van een goal

78'
wissel