BEKIJK: Antwerp komt met schrik vrij tegen SK Beveren na vroege rode kaart en penaltyreeks

  1. 45+1' - Doelpunt - Calvin Stengs (0 - 1)
  2. 44' - Geel - Derrick Tshimanga
  3. 39' - Verv. Christopher Scott door Michel Ange Balikwisha
  4. 25' - Geel - Taofeek Ismaheel
  5. 23' - Geel - Lucas Ribeiro Costa
  6. 12' - Rood - Vincent Janssen
  7. 12' - Geel - Aleksandar Vukotic
  1. 90+6' - Verv. Dries Wuytens door Chris Kablan
  2. 89' - Verv. Derrick Tshimanga door Alexander Corryn
  3. 86' - Own goal - Derrick Tshimanga (2 - 2)
  4. 84' - Verv. Arthur Vermeeren door Laurit Krasniqi
  5. 84' - Verv. Jelle Bataille door Bruny Nsimba
  6. 80' - Doelpunt - Dieumerci Mbokani (2 - 1)
  7. 78' - Geel - Ritchie De Laet
  8. 76' - Verv. Sander Coopman door Everton Luiz
  9. 69' - Geel - Sheldon Bateau
  10. 67' - Doelpunt - Dieumerci Mbokani (1 - 1)
  11. 65' - Verv. Pieter Gerkens door Arbnor Muja
  12. 65' - Verv. Calvin Stengs door Michael Frey
  13. 47' - Verv. Lucas Ribeiro Costa door Thierno Barry
    1. 120+1' - Geel - Laurit Krasniqi
    2. 118' - Geel - Michael Frey
    3. 107' - Verv. Taofeek Ismaheel door Tyler Wolff
    45+1'goalCalvin Stengs0 - 1
    67'goalDieumerci Mbokani1 - 1
    80'goalDieumerci Mbokani2 - 1
    86'own goalDerrick Tshimanga2 - 2

    Het scheelde niet veel, maar Antwerp bekert verder. Op het veld van SK Beveren stond het al snel met z'n tienen na een opstoot en rode kaart voor Janssen. Na een late gelijkmaker en penalty's (2-4) kwamen de bezoekers met de schrik vrij.

    Doelpunten:

    • 45' Stengs 0-1
    • 66' Mbokani 1-1
    • 79' Mbokani 2-1
    • 85' Tshimanga 2-2 (own)
    • penalty's: 2-4

    SK Beveren - Antwerp in een notendop:

    • Sleutelmoment: Met twee doelpunten brengt Dieumerci Mbokani zijn ex-club op de rand van de uitschakeling, maar Antwerp ontsnapt dankzij een ongelukkige owngoal van Tshimanga in de slotfase. Na bloedeloze verlengingen maken de bezoekers het verschil in de strafschoppenreeks.

    • Van held naar antiheld: Dieumerci Mbokani leek met twee doelpunten in de tweede helft de matchwinnaar te worden voor SK Beveren, maar het draaide anders uit. Na de mislukte panenka van Hoggas ging ook hij als tweede strafschoppennemer bij Beveren de mist met een wilde knal.

    • Opvallend: Het ging niet zonder slag of stoot, maar Antwerp zet wel zijn zegereeks tegen Beveren voort. The Great Old trekt voor de vijfde keer op rij aan het langste eind in de onderlinge confrontaties. Voor de laatste Beverse overwinning tegen Antwerp moeten we al terug naar 15 december 2018.

    Vroege rode kaart brengt Antwerp niet uit evenwicht

    Een rode kaart na 10 minuten, veel slechter kon deze bekerwedstrijd niet beginnen voor Antwerp. Janssen werd neergehaald door Vukotic en revancheerde zich daarbij met een slaande beweging naar de Serviër. Scheidsrechter Wesli De Cremer was onverbiddelijk en stuurde de Nederlander meteen weg, voor Vukotic bleef het bij geel. 

    Ondanks die vroege opdoffer kwamen de bezoekers kort daarna bijzonder dicht bij de openingsgoal. Na een één-twee met Stengs stond Scott plots oog in oog met Reus, maar hij kreeg de bal niet voorbij de doelman. Pas op het halfuur kwam Antwerp nog eens piepen na een splijtende pass van Vermeeren, maar ook Bataille faalde in de afwerking.

    Beveren kon te weinig profiteren van de numerieke meerderheid. Mbokani en Ismaheel zorgden voor schaarse dreiging, maar kregen hun schoten niet binnen het doelkader. Kort voor de rust volgde de koude douche voor de thuisploeg. Stengs wurmde zich een weg in de zestien en werkte de bal half struikelend in doel: 0-1.

    Antwerp ontsnapt aan uitschakeling en heerst in penaltyreeks

    Ook in de tweede helft leverde het extra mannetje Beveren aanvankelijk weinig op, al speelde de thuisploeg wel met meer tempo en drang naar voren. Op het uur betaalde dat zich uit. De bal landde voor de voeten van Mbokani en die kende geen genade met zijn ex-club: 1-1.

    Beveren rook zijn kans en sloeg tien minuten voor het einde weer toe. De Laet kon een voorzet niet goed wegwerken en Mbokani was er als de kippen bij om de thuisploeg met zijn tweede van de avond op voorsprong te brengen.

    Het leek de doodsteek voor het tienkoppige Antwerp, maar vijf minuten voor het einde sleepten de bezoekers alsnog verlengingen uit de brand. De Beverse defensie verkeek zich op een voorzet van Yusuf en Tshimanga werkte de bal ongelukkig in eigen doel: 2-2.

    De verlengingen bleken een maat voor niks, Antwerp hield ondanks de numerieke minderheid stand en dus moesten penalty's voor de beslissing zorgen. Voor Beveren begonnen die dramatisch met een mislukte panenka van Hoggas en Mbokani die hoog over besloot. Antwerp bleef daarentegen foutloos en stoot zo door naar de 1/8e finales.

    Stengs: "Niet gepland dat het zo zou gaan"

    Calvin Stengs koos een belangrijk moment om zijn eerste voor Antwerp te maken en besefte dat zijn ploeg ontsnapt was aan de uitschakeling. "Die rode kaart was een beetje ongelukkig, dan weet je dat het een zware wedstrijd wordt."

     

    "Gelukkig kwamen we voor de rust op voorsprong. Het was een beetje een gelukkige goal van mezelf, maar het is natuurlijk wel fijn als je dan met 10 man op voorsprong komt."

     

    "We hebben het in het algemeen goed gedaan. We stonden compact, we hebben goed verdedigd. Volgens mij was de 2-1 buitenspel en daarnaast hebben we weinig weggegeven. Ik vond dat we met 10 best nog veel controle hadden en ook konden voetballen."

     

    "In de tweede helft ging Beveren wat hoger druk zetten en speelden wij wat sneller de lange bal. Het belangrijkste was dat wij door zouden gaan, maar we hadden niet gepland dat het zo zou gaan."

    Bekijk hier de reacties na de wedstrijd

    Fase per fase

    1. strafschoppen, 22 uur 12 match afgelopen
    2. 10-11-2022.
    3. strafschoppen, 10 uur 03. Gemiste strafschop tijdens strafschoppenreeks door Dieumerci Mbokani van SK Beveren.
    4. strafschoppen, 10 uur 03. Gemiste strafschop tijdens strafschoppenreeks door Kevin Hoggas van SK Beveren.
    5. strafschoppen, 10 uur 03. Strafschop gescoord tijdens strafschoppen door Michel Ange Balikwisha van Antwerp. 2, 4.
    6. strafschoppen, 10 uur 03. Strafschop gescoord tijdens strafschoppen door Bruny Nsimba van Antwerp. 2, 3.
    7. strafschoppen, 10 uur 03. Strafschop gescoord tijdens strafschoppen door Arbnor Muja van Antwerp. 2, 2.
    8. strafschoppen, 10 uur 03. Strafschop gescoord tijdens strafschoppen door Michael Frey van Antwerp. 2, 1.
    9. strafschoppen, 10 uur 03. Strafschop gescoord tijdens strafschoppen door Thierno Barry van SK Beveren. 2, 0.
    10. strafschoppen, 10 uur 03. Strafschop gescoord tijdens strafschoppen door Chris Kablan van SK Beveren. 1, 0.
    11. 18-11-2022.
    12. strafschoppen, 22 uur 42. Einde. Het heeft bloed, zweet en tranen gekost, maar Antwerp zit wel in de 1/8e finales van de beker. De bezoekers stonden al na 10 minuten met z'n tienen en leken na twee goals van Mbokani op weg naar de exit. Een late owngoal van Tshimanga zorgde alsnog voor verlengingen en met foutloze penaltyreeks knikkerde Antwerp Beveren uit de beker. .
    13. strafschoppen, 22 uur 42. Balikwisha trapt Antwerp met een knappe penalty naar de 1/8e finale.

     Balikwisha trapt Antwerp met een knappe penalty naar de 1/8e finale

    14. strafschoppen, 22 uur 41. Antwerp naar de 1/8e finales! Balikwisha kan het beslissen en doet dat ook. Hij mikt de bal hoog in doel en knalt Antwerp zo naar de 1/8e finales. .
    15. strafschoppen, 22 uur 40. Beveren nog niet uitgeteld. Alle druk op de schouders van Barry. Hij mag niet missen en doet dat ook niet. Hij stuurt Butez de verkeerde kant uit. .
    16. strafschoppen, 22 uur 39. Opnieuw raak voor Antwerp. Antwerp blijft foutloos. Ook Nsimba laat geen steken vallen en laat Reus kansloos achter. .
    17. strafschoppen, 22 uur 38. Kablan mist niet. Kablan is de eerste die een strafschop kan omzetten voor Beveren. Het staat 1-2. .
    18. strafschoppen, 22 uur 38. Muja klaart de klus. Muja maakt er 0-2 van voor Antwerp. Reus kan de bal wel nog even beroeren, maar onvoldoende om een goal te voorkomen. .
    19. strafschoppen, 22 uur 37. Mbokani mikt hoog over! Aiaiai, wat een pijnlijke misser van Mbokani. De man die vanavond al twee keer scoorde mikt zijn strafschop hoog over! .
    20. strafschoppen, 22 uur 36. Frey brengt Antwerp op voorsprong. Frey laat de kans niet liggen. Hij zet zijn strafschop feilloos om. .
    21. strafschoppen, 22 uur 36. Hoggas gaat de mist in. Beveren mag de spits afbijten. Hoggas moet als eerste aan de bak en probeert het met een panenka, maar Butez stopt zijn elfmeter! .
    22. strafschoppen, 22 uur 04 match begonnen
    23. Gele kaart voor Laurit Krasniqi van Antwerp tijdens tweede verlenging, minuut 121
    24. tweede verlenging, minuut 119. Einde 2e verlenging. De verlengingen zitten erop! We krijgen penalty's! .
    25. tweede verlenging, minuut 118. Alderweireld probeert het van ver, maar zijn schot gaat ook ver naast. Ook deze tweede verlenging heeft weinig om het lijf. Vooral veel gebikkel, gekibbel en onderbrekingen. .
    26. Gele kaart voor Michael Frey van Antwerp tijdens tweede verlenging, minuut 118
    27. tweede verlenging, minuut 113. Met nog vijf minuten op de klok lijken penalty's stilaan onvermijdelijk. Of zit het venijn nog in de staart? .
    28. tweede verlenging, minuut 111. Beide ploegen spelen met de handrem op, ze zitten met de penalty's in het achterhoofd. Hermien Vanbeveren op Radio 1.