Spring naar de inhoud
" "
Het werd een avond van net niet voor Missipo en de Red Flames: in Griekenland komen ze niet verder dan 0-0.

Ultieme winner afgekeurd in laatste minuut: Red Flames blijven steken op 0-0 in EK-barrageduel tegen Griekenland

 vr 25 oktober 2024 19:58
Play-offs Euro 2025: Griekenland - België

Een frustrerende avond voor de Red Flames. In de heenwedstrijd van het EK-barrageduel tegen Griekenland kregen de dominante Belgen de nul maar niet weg. In de laatste minuut werd de ultieme "winning goal" van onze landgenoten zelfs nog afgekeurd. Volgende week dinsdag volgt wel al een tweede kans.

Een uiterste Deus ex Machina in Griekenland

Invalster Jassina Blom deed na een moeizame pot voetbal voor onze Red Flames helemaal op het einde van het schouwstuk een gooi naar de rol van heldin. 

Janice Cayman zette in minuut 94  uitstekend voor,  door een zeldzaam foutje van de Griekse doelbrouw belandde het leer plots in de voeten van Blom. Beheerst plaatste ze de verlossende 0-1 tegen de touwen, een Belgisch feestje leek in de maak. 

Tot Spaanse scheidsrechter Acevedo toch de hoofdrol opeiste.

Ze had vooraf een duw gezien van Justine Vanhaevermaet in de rug van haar tegenstander, het doelpunt ging niet door. Weg euforie, de Grieken slaakten een zucht van opluchting. 

Een correcte beslissing? Dubieus was het sowieso, maar oordeel hieronder vooral zelf. 

De afgekeurde 0-1:

Griekse tragedie

Het vatte de wedstijd van onze vrouwen perfect samen. Een avond van nét niet. 

Na een sputterende eerste helft draaide de Belgische motor in het tweede kijkstuk dan toch warm. Met 23 schoten - waarvan 10 op doel - hadden de Red Flames overduidelijk de bovenhand, alleen liep het steeds spaak in de zone van de waarheid. 

Wullaert, Cayman en Eurlings: elk kregen ze hun kans op de openingstreffer, maar niemand kon de ban breken. Dat is vooral te danken aan één vrouw bij de tegenstrever.

Griekenland mag beide "pollekes" van doelvrouw Giannakouli kussen. Met 10 reddingen hield ze haar land eigenhandig recht, ze zal vannacht in veel Belgische nachtmerries opduiken. 
 

Zo werd het - met de afgekeurde goal als orgelpunt - een enerverende avond voor onze Flames. Alle truken van de foor verschenen bij de thuisploeg vanonder het stof om minuten te stelen, het tempo verdween op die manier (veel) te vaak uit de wedstrijd. 
 

De jammerlijke brilscore bleef op het scorebord in Kreta, de klus zal tijdens de terugwedstrijd (dinsdag) in Leuven geklaard moeten worden.

Want laat één ding duidelijk zijn: uitgeschakeld worden in de barrages door deze Grieken op weg naar het EK zou een ferme blamage zijn. 

Teleurstelling troef: de Flames hadden altijd moeten winnen.

Reacties na de heenwedstrijd:

Parcours richting EURO 2025 in Zwitserland

De Flames ontmoeten als ploeg uit de A-divisie in de eerste ronde van de play-offs (tussen 23 en 29 oktober) een van de vijf groepswinnaars of drie best geklasseerde tweedes uit de C-divisie. Dat is Griekenland geworden (C). 

Bij winst komen ze in de tweede PO-ronde (tussen 27 november en 3 december) terecht, met ook nog de winnaars van de eerste PO-ronde uit de B-divisie. Als ze ook die horde nemen, mogen de Flames naar het EK.

Griekenland - Belgiëlaatste update: ongeveer 3 uur geleden

20:00
Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
19:59

Einde: 0-0

Euforie bij de Grieken, teleurstelling bij de Belgen. Na een enerverende tweede helft voor de Flames leek op het einde dan toch de verlossing te vallen met een ultiem doelpunt van Blom, maar de wedstrijdleiding had een eerdere (lichte) duwfout van Vanhaevermaet gezien. Zo blijft de brilscore op het scorebord plakken in Kreta. 

Het zal dus tijdens de terugwedstrijd in Leuven moeten gebeuren komende dinsdag. Hopelijk mag de DJ dan wel "Waar is da feesje" door de boxen laten knallen. 

19:57

Opschudding in het absolute slot: Belgische goal van Blom wordt afgekeurd

19:57

Verlossende treffer van Blom afgekeurd!

Na een carambole plaatst invalster Blom het leer dan ein-de-lijk van dichtbij beheerst in de hoek, maar het juichen verandert al snel in ongeloof: de Spaanse scheidsrechter heeft voorafgaand een duwfout van Vanhaevermaet gezien in de zestien, het doelpunt gaat niet door. 

Een héél strenge beslissing, als je het ons vraagt. 

19:53

Ballen pompen,pompen en nog eens pompen! Het voetbal wordt heel nerveus, de Flames gaan nu all-in voor de overwinning. 

Giannakouli anticipeert opnieuw sterk op een voorzet van Wullaert, de Griekse goalie zal in veel Belgische nachtmerries opduiken. 

19:52

6 minuten extra tijd

Missipo opent de extra tijd met een fraaie krul richting de bovenhoek, het leer zoeft net over. Dit hou je bijna niet meer voor mogelijk. 

19:51

Ook Blom krijgt de bal er niet in. Haar schot is té centraal, Giannakouli klemt simpel. 

19:49

Daar was die appel! Tessa Wullaert krijgt plots de bal cadeau in de Griekse zestien, maar de hoek is te scherp om de bal voorbij Giannakouli te krijgen. De doelvrouw werd uitstekend bijgestaan door haar collega-verdediger ...

... die daarna weer even gaat liggen voor krampen. 

19:47

Vooruit met de geit, schreeuwt Serneels! Kees en De Neve spelen achterin rond, maar de oplossing ligt in de punt. Valt er nog een appel uit de boom? 

19:44

Daar is die vervloekte Giannakouli weer! Wullaert dropt een vrije trap van ver in de vijandige zestien, Kees knikt het leer goed richting de hoek. 

Alleen heeft de Griekse doelvrouw haar plannetje in de smiezen, zo blijft de nul op het scorebord staan. 

19:42

Tijdrekken, rekken, rekken, ....

De "truken van de foor" worden vanonder het stof gehaald om seconden te winnen, Giannaka is de volgende Griekse speelster die even gaat liggen met krampen.

Zo verdwijnt het tempo langzaam uit de wedstrijd, van een Belgisch slotoffensief is nog geen sprake. 

19:40

Het Griekse geloof groeit met de minuut, de afzwaaier van invalster Blom helpt daar voor een stuk bij. Hier gelijk spelen zou voor hen een kleine stunt zijn.

En zal die de droom van het EK alleen maar aanwakkeren. 

19:36

Met lijf en leden verdedigen de Grieken!

Imke Courtois
19:33

Janssen - die een onberispelijke match afwerkt - kent plots een moment van zwakheid en speelt te kort in op De Neve, gelukkig kan ze op tijd de bal buiten rammen. 

Ook aan de overkant zijn ze nog wakker: Mitkou timet haar tackle perfect en belemmert zo een nieuw Belgisch schot. 

19:31

Grieken met krampen

De thuisploeg krijgt het steeds moeilijker om alles te belopen. Paterna moet de krampen verbijten, haar ploegmakkers puffen ook even uit.

Zo worden de ruimtes groter en groter, de betere fysieke paraatheid van de Flames kan nu voor het verschil zorgen. 

19:29
Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
19:28

Vanhaevermaet valt gretig in, maar het vizier staat nog niet op scherp. Teleurgesteld ziet ze haar poging ver naast hobbelen. 

19:26

Ook corner nummer 7 levert geen kans op. Akkoord, de Belgische ploeg mist gestalte, al is dat excuus iets te makkelijk. Het zal via open spel moeten gebeuren.