Geen stunt voor de Red Flames tegen Spanje.

Ondanks verlies tegen Spanje halen Flames opgelucht adem: geen degradatie in Nations League, wel play-offs voor EK

di 16 juli 2024 20:52
EK-voorronde vrouwen: Spanje - België

Oef, een drama vermeden voor de Red Flames. De Belgische voetbalvrouwen konden vanavond niet stunten tegen topland Spanje en verloren logisch met 2-0. Maar dankzij een Deense overwinning tegen concurrent Tsjechië degraderen de Flames toch niet in de Nations League, ze moeten hun EK-kwalificatie wel nog via play-offs afdwingen.

38' - Aitana Bonmati: 1-0
91' - Teresa: 2-0

Voor het Europees kampioenschap maakte de wedstrijd van de Red Flames in Spanje niets meer uit. Ze moesten sowieso play-offs spelen om zich alsnog te kwalificeren voor het EK.

Maar de wedstrijd was wel van belang voor de Nations League. Als ze even goed of beter deden dan Tsjechië tegen Denemarken, bleven de Flames in de A-divisie.

En dankzij Denemarken is dat ook gelukt. De Deense vrouwen wonnen van Tsjechië met 2-0. Dat was ook de uitslag in Spanje. De Spaanse vrouwen hadden heel de wedstrijd controle, maar konden slechts 2 keer scoren.

In de eerste helft zette Aitana Bonmati de Spaanse vrouwen verdiend op voorsprong na een knappe aanval over links. De voorzet van Olga was perfect op maat van de winnares van de Ballon d'Or, die niet meer kon missen.

In de tweede helft volgde hetzelfde spelbeeld, maar de geruststellende voorsprong voor Spanje volgde pas in minuut 91. Teresa zag dat Lichtfus wat ver uit haar doel stond en schoot van net buiten de middencirkel de 2-0 binnen.

Voor de Flames was het een wedstrijd om snel te vergeten. Het verdedigende blok stond wel goed, maar aanvallend werd er zo goed als niets gecreëerd. Enkel Tysiak was op corner dichtbij een doelpunt voor de rust.

Maar dankzij de Deense vrouwen kunnen ze de EK-campagne dus wel met een goed gevoel afsluiten. Nu moeten ze vol focussen op de play-offs voor het EK.

Parcours richting EK

De Flames ontmoeten als ploeg uit de A-divisie in de eerste ronde van de play-offs (tussen 23 en 29 oktober) een van de vijf groepswinnaars of drie best geklasseerde tweedes uit de C-divisie.

Bij winst komen ze in de tweede PO-ronde (tussen 27 november en 3 december) terecht, met ook nog de winnaars van de eerste PO-ronde uit de B-divisie. Als ze ook die horde nemen, mogen de Flames naar het EK.

Ives Serneels: "Toekomst vol goede moed tegemoet"

Ives Serneels zag een goede wedstrijd van zijn Flames: "Ondanks de nederlaag hebben we als team er alles aan gedaan om voor een resultaat te gaan. Zeker in het begin hielden we goed stand. Maar dan stonden we 20 minuten zwaar onder druk en moesten we jammer genoeg een doelpunt incasseren."

"In de tweede helft probeerden we dan wat scherper tegen te prikken, maar technisch had het soms iets beter gemoeten. De uitvoering in de aanval was niet altijd perfect."

Serneels blikte ook al eens vooruit naar de toekomst. "We hebben het afgelopen anderhalve jaar de top van Europa bekampt en we blijven in de A-divisie. Daar ben ik trots op. Deze campagne hebben we gedaan wat we moesten doen, alleen zat een stunt er niet in. Maar het waren dan ook rare omstandigheden om die 6 wedstrijden af te werken."

"Met de basis die er vandaag is, kunnen we zeker verder. Als we een paar zaken nog kunnen optimaliseren, komt het wel goed. Ik ga de toekomst dus vol goede moed tegemoet."

Tessa Wullaert en Jill Janssens in koor: "Tevreden met de prestatie"

Voor Tessa Wullaert was het een moeilijke wedstrijd in de spits. "Dit soort wedstrijden zijn altijd moeilijk. Mijn taak vandaag was gewoon om het team te helpen. Misschien dat we wel iets rustiger moesten blijven in de balverovering, dat is nog een werkpuntje."

"Maar we kunnen tevreden zijn over onze prestatie vandaag, en nu kan de focus richting oktober voor de play-offs. Het is uitkijken naar de loting vrijdag om te zien tegen wie we uitkomen. Het is wel goed dat we in de A-divisie blijven. Uit die wedstrijden kunnen we veel leren."

Ook Jill Janssens was tevreden met de prestatie van de Flames. "Mijn taak was vooral om goed in het blok te blijven en dan proberen op de tegenaanval iets te forceren. Het blok stond heel goed tijdens de wedstrijd, alleen de omschakeling kon soms wat beter."

"Nu moet ons doel zijn om het EK te halen. En ik denk dat dat wel moet lukken als we er allemaal samen voor gaan."

Spanje - Belgiëlaatste update: ongeveer 1 maand geleden

20:56

Einde: 2-0

De wedstrijd eindigt op 2-0 en dat is verdiend gezien het spelbeeld. Een doelpunt van Bonmati voor de rust en een doelpunt van Teresa net voor het einde van de wedstrijd beslisten de wedstrijd.

Voor de Red Flames is er wel goed nieuws. Zij blijven 3e in de stand en blijven dus in de A-divisie van de Nations League dankzij de overwinning van Denemarken tegen Tsjechië.

20:53

Hermoso op de lat

Voor de 3e keer raken de Spaanse vrouwen de lat. Nu is het Hermoso die net niet scoort.

20:52

Teresa maakt er 2-0 van!

20:51

Wereldgoal Teresa: 2-0

Van net buiten de middencirkel trapt Teresa naar doel en die zeilt fantastisch binnen. Lichtfus stond iets te ver en dat had Teresa gezien. Zo wordt het nog 2-0.

20:49

Nog 4 minuten extra

20:48

De wedstrijd van Alexia Putellas zit erop. Jenni Hermoso mag de slotminuten nog volmaken.

20:47

De Spaanse vrouwen combineren er nog eens mooi doorheen. Maar de voorzet van Bonmati wordt weggewerkt in hoekschop.

20:44

Goed stoorwerk van Detruyer levert balbezit op in de laatste 30 meter. Ze schiet meteen, maar de bal gaat naast. Hier had ze misschien beter een andere keuze moeten maken.

20:43

Tine De Caigny komt het veld nog op. Zij vervangt Justine Vanhaevermaet.

20:42

De Flames komen toch nog eens opzetten, maar het levert opnieuw geen kansen op. De intenties zijn er wel.

20:40

Laatste 10 minuten. Krijgen we nog een slotoffensief?

Imke Courtois
20:37

Missipo haalt van ver uit, maar haar doelpoging gaat ook ver naast. Toch eens een doelpoging van de Flames.

20:34

Bij de Spaanse vrouwen zijn ook 3 wissels gebeurd. Garcia, Athenea en Laia Codina zijn gaan rusten en werden vervangen door Redondo, Caldentey en Teresa.

20:34

Daar zijn de Spaanse vrouwen al opnieuw. Oihane zet voor, en krijgt de bal zomaar terug van Tysiak. Haar schot met links kan Lichtfus niet bedreigen.

20:33

Eindelijk gevaar bij de Belgen. Wijnants zet goed voor vanop rechts, maar vindt niemand voor doel. Het is wel de eerste keer in de tweede helft dat ze in de buurt van doelvrouw Cata Coll komen. Het sein voor een eindoffensief?

20:31

3 wissels bij België

Deloose, Wullaert en Janssens mogen gaan rusten. Detruyer, Blom en Janssen komen het veld op. Kunnen zij voor de gelijkmaker zorgen?

20:29

Met nog 20 minuten te spelen houden de Red Flames nog altijd goed stand. Maar zelf voor gevaar zorgen, is wel nog niet gelukt deze tweede helft.

20:22

Het staat ondertussen 2-0 voor Denemarken. De 3e plaats lijkt België niet meer te kunnen ontsnappen. Of er zou al een mirakel voor Tsjechië moeten gebeuren.