Indrukwekkende Tom Pidcock zet regenboogtrui extra in de verf na ware onemanshow in Kortrijk

  X²O Trofee
  veldrijden Veldrijden
  location Kortrijk
  trophy Tom Pidcock
  einde
  startfinish
  0123456789

  Kortrijk is de speeltuin geworden van de wereldkampioenen. Net als Marianne Vos stak ook Tom Pidcock (Ineos-Grenadiers) zijn eerste zege van het seizoen op zak. "Ik geniet van elke dag waarin ik in deze trui mag rondrijden", glunderde de Brit na zijn eerste triomf in de regenboogkleuren. Lars van der Haar klopte thuisrijder Eli Iserbyt in de strijd om de tweede plaats.

  Pidcock soleert

  Tom Pidcock had andermaal zijn start gemist. Geen probleem voor de Engelsman, dat had hij vorige week in Overijse al laten zien.

   

  Al in de 2e ronde klopte Pidcock aan in de cockpit. Om meteen zijn turbo aan te spreken. De vogel was gaan vliegen.

   

  Lars van der Haar richtte zijn vizier tevergeefs op Pidcock. Op de aankomststrook wist de Nederlander telkens hoe laat het was. Keer op keer reed de wereldkampioen een intervalletje op de Groeningebrug.

   

  Pidcock boekte in Kortrijk zijn eerste zege als wereldkampioen. Morgen kan hij het duel aangaan met een andere topper. In Hulst staat Mathieu van der Poel een eerste keer dit seizoen aan de start.

   

  (lees voort onder de video)

  Van der Haar voor Iserbyt

  In de finale zag Lars van der Haar Eli Iserbyt in zijn spiegels opduiken. Zij streden om de tweede plaats.

   

  De thuisrijder - Iserbyt komt uit de streek van Kortrijk - opende het duel met een demarrage langs de Leie. Van der Haar weigerde te plooien, zelfs toen hij zijn klikpedaal even niet vond.

   

  Op de Groeningebrug moest Iserbyt zich gewonnen geven. In de sprint legde Van der Haar finaal beslag op de tweede plaats.

   

  In de stand van de X²O-trofee leidt Iserbyt met een handvol seconden op de Nederlander. De derde en volgende manche staat op 1 januari in Baal op het programma.

   

  (scrol omlaag voor de reacties)

  Uitslag Urban CrossUitslag Urban Cross

    naamresultaat
  1Tom Pidcockin 1u03'01"
  2Lars van der Haarop 3"
  3Eli Iserbyt4"
  4Michael Vanthourenhout59"
  5Niels Vandeputte1'48"
  6Jens Adams1'49"
  7Joris Nieuwenhuis1'49"
  8Vincent Baestaens2'23"
  9Lander Loockx2'29"
  10Gerben Kuypers2'58"

  Pidcock: "Voelde me deze week niet top"

  “Het was een harde en snelle wedstrijd. Ik had al snel een kloofje, maar het was moeilijk om die voorsprong uit te breiden. Ik probeerde daarom gefocust te blijven en mijn tempo aan te houden”, vertelde Tom Pidcock.

  “Ik voelde me deze week niet top, maar vandaag was dat wel anders. Ik geniet van elke dag waarin ik in deze trui mag rondrijden. Alle fans steunen me en ik probeer ook wat Nederlands te leren.”

  “Morgen is een nieuwe cross en ik denk dat we dan een goede Mathieu van der Poel mogen verwachten", blikte de Brit vooruit op de WB-manche in Hulst.

  Van der Haar: "Toch wat ontgoocheld"

  “Het was een leuke strijd met Eli Iserbyt. Ik probeerde echt alles om bij Pidcock te geraken, maar de laatste seconden kreeg ik echt niet meer dicht”, gaf Lars van der Haar eerlijk toe.

  “Uiteindelijk kwam Iserbyt dan nog bij mij en ben ik nog veranderd naar Rhino-banden in de laatste ronde.”

  “Ik ben toch wat ontgoocheld, omdat ik weer tweede ben. Het is zuur, maar ik moet de goede vorm nu meenemen", sloot de Nederlander af.

  Iserbyt: "De beste heeft gewonnen"

  “Al fietsend ging het goed en had ik maar een klein beetje last. In de zandbak en op de hoge trappen ging het nog niet snel genoeg. Ik ben wel blij dat ik bijna weer kan meedoen vooraan”, vertelde Eli Iserbyt voor de camera.

  “Of ik Pidcock had kunnen volgen zonder mijn pijnlijke rug? Hij reed toch echt wel rap, zeker in het begin. De beste heeft wel gewonnen vandaag.”

  “Ik hoop de schade nu te beperken en op dit goede elan door te gaan. Na het seizoen moeten we dan de beste oplossing vinden”, sloot de leider in de X²O-trofee af.

  Gerelateerd:

  Fase per fase

  1. 16 uur 10. BEKIJK: de slotmeters van de Urban Cross.

   BEKIJK: de slotmeters van de Urban Cross

  2. 16 uur 05. top 5. 1. Pidcock 2. Van der Haar 3. Iserbyt 4. Vanthourenhout 5. Vandeputte .
  3. 16 uur 04.
  4. 16 uur 03. Van der Haar klopt Iserbyt. Eli Iserbyt gooit de handdoek op de Groeningebrug. Lars van der Haar wint het duel om de 2e plaats. .
  5. 16 uur 02. finish: wereldkampioen Pidcock soleert naar zege. Na wereldkampioene Marianne Vos wint ook wereldkampioen Tom Pidcock in Kortrijk. Hij demarreerde in de tweede ronde. .
  6. 16 uur 01. Van der Haar vindt even zijn klikpedaal niet, maar Iserbyt lossen doet hij niet. .
  7. 15 uur 59. Van der Haar lost niet. Lars van der Haar geeft geen krimp. De Nederlander bijt zich vast in het wiel van Eli Iserbyt. .
  8. 15 uur 57. versnelling Iserbyt. Eli Iserbyt ontbindt zijn duivels. Langs de boorden van de Leie probeert hij weg te knallen van Lars van der Haar. .
  9. 15 uur 56. Tom Pidcock, met zijn Zorrosnorretje, heeft alles onder controle. Paul Herygers.
  10. 15 uur 56. laatste ronde. Eli Iserbyt en Lars van der Haar volgen op 17 seconden van wereldkampioen en koploper Tom Pidcock. .
  11. 15 uur 51. Eli heeft nog steeds pijn, maar hij is een vechter. Fien Maddens (partner Eli Iserbyt).
  12. 15 uur 50. Voor is de eerste plaats in de X²O-trofee nu van belang. Robby Cobbaert (ploegleider Eli Iserbyt).
  13. 15 uur 48. Nog 2 rondes: Pidcock leidt met 12 seconden voorsprong op Iserbyt en Van der Haar. De twee strijden om de koppositie in de X²O-trofee. .
  14. 15 uur 48. Eli Iserbyt gelooft nog in de zege. Renaat Schotte.
  15. Van der Haar hangt samen met Iserbyt op 8 à 9 seconden. 15 uur 48.
  16. 15 uur 45. Iserbyt wipt over Van der Haar. Iserbyt richt zijn vizier op Lars van der Haar. Wanneer de Nederlander wisselt, neemt hij de 2e plaats over. Samen jagen ze Tom Pidcock op. .
  17. 15 uur 43. top 3 (7/9 rondes). 1. Pidcock 2. Van der Haar - 8" 3. Iserbyt - 11" .
  18. 15 uur 41. Op de Groeningebrug spreekt Tom Pidcock zijn turbo aan om Lars van der Haar op afstand te houden. De wereldkampioen heeft alles onder controle. .
  19. 15 uur 40. Ik denk toch dat Tom voluit gaat. coach Kurt Bogaerts.
  20. 15 uur 40. jager Lars van der Haar. Knap van Lars van der Haar. De Nederlandse kampioen blijft druk zetten op Tom Pidcock. .