Van der Poel zet uitroepteken achter terugkeer in veld met zege in Scheldecross

  X²O Trofee
  veldrijden Veldrijden
  location Antwerpen
  trophy Mathieu van der Poel
  einde
  startfinish
  012345678

   Veni, vidi, Van der Poel. Bij zijn eerste veldrit van het seizoen heeft Mathieu van der Poel meteen de hoofdvogel afgeschoten. De wereldkampioen schudde in de voorlaatste ronde van de Scheldecross Europees kampioen Eli Iserbyt af. Tom Pidcock nestelde zich ook nog op het podium.

   Bij de entourage van Van der Poel klonk het vooraf dat ze hem wel zagen winnen. Zelf wilde de wereldkampioen gewoon vooraan meedoen en de Nederlander zette meteen de toon: hij draaide als eerste het veld in. Hij had wel het voordeel dat hij als wereldkampioen vanaf de voorpost mocht starten.

    

   Van der Haar nam snel de kop over, maar Van der Poel zou niet uit de top 3 verdwijnen. Iserbyt gebruikte lijf en leden om in het wiel van de Nederlander te blijven en met reden: hij ging over Van der Poel én Van der Haar in het zand. 

    

   Naar het einde van de 1e ronde nam de wereldkampioen resoluut de cross in handen en pakte hij de bonificaties voor de neus van X²0-leider Iserbyt. "Is de testfase voorbij?", vroeg commentator Michel Wuyts zich af. En dat bleek.

    

   Van der Poel trok door, Iserbyt probeerde nog als enige aan te klampen, maar na een zandstrook waar de Nederlander reed en de Belg liep begon Van der Poel aan een solo. (lees voort onder video)

   Samenvatting van de cross:

   Iserbyt lost pas in voorlaatste ronde

   De vogel leek gevlogen, maar een ronde verder lag Van der Poel plots in het zand. Zonder erg, maar Iserbyt, die beresterk door het zand reed, profiteerde ervan om terug vooraan aan te sluiten.

    

   Het tempo lag even wat lager, zodat we halfweg plots 5 koplopers hadden met ook Sweeck en Vanthourenhout, Iserbyts teammaats, en Hermans. Op het strand kwam er evenwel weer snel afscheiding: Van der Poel en Iserbyt zouden onder elkaar om de zege vechten. 

    

   De grote wereldkampioen zette de kleine (allebei letterlijk) Europese kampioen onder druk, maar die gaf geen krimp. Tot op een hellinkje in de voorlaatste ronde Van der Poel naar boven fietste en Iserbyt moest lopen.

    

   Nu was de vogel echt weg. Ontspannen reed Van der Poel naar zijn eerste zege, Iserbyt was knap 2e, Tom Pidcock won nog het duel om de 3e podiumplaats van Toon Aerts.

   Van der Poel: "Ging misschien nog beter dan verwacht"

   Het was dus meteen raak voor Mathieu van der Poel: "Het ging misschien nog beter dan verwacht. Ik voelde me vrij goed van in het begin."

    

   "Al maakte ik nog een foutje in het zand, toen ik alleen weg was. Dat brak de veer ook even. Die zandstrook kwam ik nooit meer goed door."

    

   "Maar ik voelde me wel vrij goed. Ik had niet het gevoel dat ik al op de limiet zat. Ook in het wiel had ik nog wat overschot. Het was natuurlijk een cross die me goed ligt."

    

   "Eli was echt wel in orde. Ik heb alles op alles moeten zetten om hem eraf te rijden."

   "3 kg lichter dan bij Ronde van Vlaanderen"

   Het was iedereen opgevallen hoe scherp Van der Poel stond. Onze interviewer vroeg hem naar het verschil in competitiegewicht tegenover de Ronde van Vlaanderen: "Er is net geen 3 kg af. Maar ik sta tijdens de klassiekers niet altijd op mijn scherpst."

    

   Van der Poel geeft wat uitleg: "Ik heb dat vaker in de winter. Je doet dan verschillende trainingen, met lopen en intensief werk erbij, en dan kom ik vanzelf iets scherper te staan dan in de zomer."

    

   "Voor een koers dan van 6, 6,5 uur moet je natuurlijk wel een beetje overschot hebben. Dit is dus half bewust, ik heb het altijd al een beetje gehad." 

   Iserbyt: "In laatste ronde was het een beetje op en dacht ik aan morgen"

   Iserbyt is steviger leider in de X²O-stand na een knappe race. Vorig jaar had hij niet gekund wat hij nu deed. "Ik was ook positief verrast op een parcours dat het mijne niet was."

    

   "In de laatste ronde was het een beetje op, omdat Mathieu toch constant een rap tempo reed. Toen dacht ik ook een beetje aan morgen. Maar ik ben blij dat ik een paar keer ben kunnen terugkeren in zijn wiel. Naar mijn gevoel reed ik een heel goeie wedstrijd."

    

   Iserbyt snelde Van der Poel af en toe voorbij: "Dat was om in de zandbak voor hem te zitten. Dat was toch mijn zwakste punt op dit parcours. En ik wou niet altijd die gaatjes dichtlopen."

    

   "Al liep ik wel redelijk goed. Je ziet dan wel dat hij nog niet gecrost heeft, want zijn lopen was iets minder. Het optrekken na de bochten was ook minder dan normaal. Hij zal cross per cross beter worden. Maar op dit parcours had ik totaal niet verwacht tot de voorlaatste ronde mee te kunnen."

    

   "Dit parcours was op de maat van Van der Poel. Zand is iets voor hem. Daar hoef je niet op te trainen, dat heb je of heb je niet. Ik train daar een beetje op, maar daardoor kan je dat niet plots heel goed."

    

   Morgen weer Van der Poel primus in Gavere? "Iedereen zat op zijn limiet vandaag, Mathieu denk ik ook. Misschien biedt dat perspectieven. Het is een totaal ander parcours. We mogen ook Toon Aerts verwachten, denk ik."

    

    

   Pidcock (3e): "Topvorm komt eraan, omdat ik specifieker op cross train"

   Adrie van der Poel: "Techniek op gras was al goed, in het zand heel slecht"

   Rituitslag ScheldecrossRituitslag Scheldecross

   Fase per fase

   1. 15 uur 59. Van der Poel wint bij rentree! Van der Poel kan ontspannen finishen, ritst zijn trui toe en toont de sponsors op zijn trui. Hij wint dus meteen bij zijn rentree. Iserbyt hield lang gelijke tred en eindigde als 2e op 6 seconden. Pidcock pakte op 26 seconden de 3e podiumplek. .
   2. 15 uur 58. Van der Poel zegezeker. De Nederlander fietst door het zand en aan de andere kant van de barrière loopt Iserbyt. 12 seconden is het verschil. Aerts houdt Pidcock in het vizier, maar hij moet nog wat meters overbruggen. .
   3. 15 uur 57. Iserbyt heeft een geweldige progressie gemaakt in het zand. Men heeft daar hard op gewerkt. Cocommentator Paul Herygers.
   4. 15 uur 54. Posities liggen vast. 1. Van der Poel 2. Iserbyt 3. Pidcock Al doet Toon Aerts er nog alles aan om de jonge Brit bij te halen. .
   5. 15 uur 53. Pidcock en Aerts op 25 seconden. De strijd om de 3e plaats is nog spannend. Van der Poel lijkt gevlogen. .
   6. 15 uur 52. Van der Poel fietsend bergop, Iserbyt loopt. Is het gebeurd? Op een hellinkje fietst Van der Poel naar boven, Iserbyt moet van de fiets. Het verschil gaat naar 5 seconden bij het ingaan van de slotronde. .
   7. 15 uur 51. Als je de beenlengte vergelijkt, is het een ongelijk spel. Commentator Michel Wuyts.
   8. 15 uur 50. Iserbyt snijdt door het zand. Iserbyt heeft hard gewerkt aan zijn zandskills en hoeft niet onder te doen voor de wereldkampioen. Hij geeft het tempo aan in de zandstrook. .
   9. 15 uur 49. Pidcock jaagt op podium. Hij had wat tijd nodig om onder stoom te raken, maar de jonge Tom Pidcock is de eerste achtervolger op de top 2. Toon Aerts zit in zijn wiel. .
   10. 15 uur 48. Dit is een kopie van het EK van vorig jaar. Toen kon Van der Poel Iserbyt ook niet lossen, op de sprint na. Commentator Michel Wuyts.
   11. 15 uur 44. Nog 2 ronden. De zege zal gespeeld worden tussen Van der Poel en Iserbyt. 2 seconden ligt er tussen hen bij de passage aan de finish. Op 30 seconden volgen de geslagenen Hermans, Aerts, Sweeck, Vanthourenhout, Pidcock,... .
   12. 15 uur 44. Van der Poel zet Iserbyt onder druk. Iserbyt heeft het even lastig in het zand, waarop Van der Poel de gas opentrekt. De Nederlander krijgt 5 seconden, maar Iserbyt blijft gebeten op de trappers duwen. Van der Poel krijgt het niet cadeau. .
   13. 15 uur 38. Van der Poel al 4 keer winnaar in Antwerpen. Van der Poel was al vaak de beste in de Scheldecross: in 2014, 2016, 2017 en 2018. In 2015 won Wout van Aert, in 2019 was de editie die van het BK 2020. Toen won Laurens Sweeck.  .
   14. 15 uur 37. De kleine en de grote. Er is weer meer afscheiding vooraan. Iserbyt trok door in het zand, enkel Van der Poel kon mee. Vanthourenhout en Hermans moeten 50 meter laten. Sweeck, Aerts en Van der Haar volgen 10 meter verder. .
   15. 15 uur 35. Aerts en Van der Haar sluiten aan bij 5 koplopers. Iedereen loopt in elkaars buurt bij een volgende doortocht door het zand. .
   16. 15 uur 34. 2 krakjes in fiets gehoord bij val. Christophe Vandegoor ging even langs in de materiaalpost van Alpecin-Fenix. Waarom die fietswissel? Omdat Van der Poel 2 krakjes in de fiets had gehoord, hij wilde geen risico nemen. .