Dubbel weekend voor Sweeck: hij toont zich ook oppermachtig in de sneeuw

  X²O Trofee
  veldrijden Veldrijden
  location Lille
  trophy Laurens Sweeck
  einde
  startfinish
  01234567

   Laurens Sweeck heeft de Krawatencross in Lille gewonnen. De renner van Pauwels Sauzen-Bingoal was in de sneeuw te sterk voor de rest. Het is zijn 2e zege van het weekend. Michael Vanthourenhout klopte Corné van Kessel in de strijd voor plaats twee.

   Kijk naar een samenvatting van de Krawatencross:

   Zandspecialist Sweeck zet lange solo op poten...

   Na zijn emotionele zege van gisteren in Middelkerke, stond Laurens Sweeck ook vandaag als favoriet aan de start in Lille. In de Krawatencross vond hij bovendien een parcours op zijn maat, al zorgde de sneeuw toch voor een onvoorspelbaar rondje.

    

   Toon Aerts, die gisteren een offday had, leek zich vandaag beter te voelen en opende furieus. Zijn razendsnelle tempo in de openingsronde zorgde wel niet meteen voor afscheiding, zodat Iserbyt voor de neus van Aerts nog enkele boniseconden kon wegkapen.

    

   In ronde 2 kwam die afscheiding er wel. Man in vorm Sweeck toonde in de zandpassages uit welk hout hij gesneden is en zoefde ervandoor. Niemand had een antwoord in huis, de vogel was gaan vliegen. 

   ...en vervolledigt zo zijn perfecte weekend

   In de achtervolging wierp ijskonijn Van Kessel zich op tot "best of the rest". Achter de Nederlander mengden ook nog Iserbyt, Vanthourenhout en Hermans zich om een podiumplek. Voor Aerts (die wat ziekjes is?) was het alweer niet echt zijn dagje.


   In de laatste ronde bleek Vanthourenhout als enige in staat om nog naar Van Kessel te rijden. Iserbyt niet, waardoor een tweede volledig podium op een rij er niet kwam voor de jongens van Pauwels Sauzen-Bingoal.


   Sweeck rondde finaal zijn knappe solo af en besluit zo zijn perfecte weekend met een 2 op 2. Vanthourenhout knokte zich nog naar de tweede plek, Van Kessel vervolledigde het podium. Ook in het klassement lijkt, met nog 1 manche te gaan, de strijd al beslecht.

   Reacties na de Krawatencross in Lille:

   • Laurens Sweeck (1e): "Deze zege is minder emotioneel dan die van gisteren. Het feit dat ik misschien wel mijn beste crossweekend ooit rijd verzacht de pijn wel een beetje. Het zijn zware dagen geweest, maar ik hoop dat ik het nu kan afronden en dat ik volgende week terug 100% ben. Ik heb vandaag de risico's proberen beperken, daarom liep ik niet heel ver uit."
   • Michael Vanthourenhout (2e): Ik moest wachten tot de eerste passage aan de finish om plaatsen goed te maken. Mijn fietswissel zorgde ervoor dat het beter liep. Ik ben blij dat ik nog kon meestrijden voor die tweede plaats. De sterkste heeft vandaag gewonnen en ik neem nog wat seconden terug op Toon Aerts in het klassement.
   • Corné van Kessel (3e): "Ik had lang zicht op de tweede plaats, maar mijn cassette zat vol met ijs wat mijn sprint wat verbrodde. Ik had misschien wat meer moeten wisselen, maar daar had ik geen tijd voor tijdens de wedstrijd. Met de geboorte van mijn zoon had ik geen normale voorbereidingsweek op het WK, maar nu loopt het thuis allemaal goed en zijn de benen ook goed."
   • Toon Aerts (6e): "Het gevoel was al een pak beter dan gisteren. Ik vond de goede techniek in het begin waardoor ik boniseconden kon nemen die misschien het verschil zullen maken tussen mij en Vanthourenhout. Ik zit al een aantal dagen met wat maagproblemen, maar in principe stoorde het me vandaag niet tijdens het koersen. Ik heb mijn tweede plaats in de stand kunnen behouden, dat was het voornaamste."

   Rituitslag KrawatencrossRituitslag Krawatencross

   Fase per fase

   1. 16 uur . IJskonijn Sweeck pakt 2 op 2! De spanning was al even weg, maar Sweeck mag vieren na een demonstratie in Lille. Vanthourenhout troeft Van Kessel af in de sprint voor plaats 2. Iserbyt valt net naast het podium. .
   2. 15 uur 58. Iserbyt heeft de rol moeten lossen in de achtervolging. Van Kessel en Vanthourenhout lijken hun podiumplaats beet te hebben. .
   3. 15 uur 54. Vanthourenhout heeft zijn tweede adem gevonden en lijkt nog naar Van Kessel en Iserbyt te rijden. Kan het dan toch nog een volledig podium voor Pauwels Sauzen-Bingoal worden? .
   4. 15 uur 51. De bel luidt. Sweeck gaat de laatste ronde in. Van Kessel en Iserbyt hebben door hun onderlinge strijd zo'n 10 seconden van hun achterstand afgepitst en volgen nu op 19 seconden van de leider. Hermans en Vanthourenhout volgen op 29 tellen, Aerts als zesde op driekwart minuut. .
   5. 15 uur 51. Emoties kunnen een hele hoop losweken. Dat kan positief en negatief uitpakken, maar bij Sweeck heeft dat duidelijk positief gewerkt. Erwin Vervecken.
   6. 15 uur 50. In de achtergrond gaat Van der Haar onderuit. De kleine Nederlander grijpt naar zijn heup: dat deed duidelijk geen deugd. .
   7. 15 uur 49. Iserbyt heeft ondertussen Van Kessel te pakken. Vanthourenhout heeft het wiel van de Europese kampioen dus niet kunnen houden. De strijd om plaats 2 kan op die manier nog interessant worden. .
   8. 15 uur 46. De focus op het aangezicht van Sweeck spreekt boekdelen. De renner van Pauwels Sauzen-Bingoal is op weg naar een perfect weekend en dat is niet gestolen. .
   9. 15 uur 43. Nog 2 ronden. Sweeck loopt alsmaar verder uit en zet de rest al op een halve minuut. Er moeten al ongelukken gebeuren om hem nog van de zege te houden. Van Kessel, Iserbyt en Vanthourenhout zitten bijna bij mekaar, maar ook de rest is niet ver. .
   10. 15 uur 40. In de strijd om plek 3 maakt Van der Haar een foutje, waardoor Iserbyt er overheen gaat. Een groepje met onder andere Aerts, Vanthourenhout en Orts volgt niet veel verder. Sweeck blijft vooraan ondertussen gezwind de zandpassages nemen. .
   11. 15 uur 35. Nog 3 ronden. Kersverse papa Van Kessel is voorlopig "the best of the rest". Hij volgt op 16 seconden van eenzame leider Sweeck. Van der Haar en Iserbyt zitten wel niet ver achter. .
   12. 15 uur 33. Het is belangrijk voor Laurens om nu op tijd te wisselen van fiets. Anders bevriest het schakelsysteem. We hebben voldoende fietsen mee om het uur rond te krijgen. Ploegleider Mario De Clercq.
   13. 15 uur 32. In de materiaalpost zien we hoe een fietsmechanieker het ijs van de velgen moet kloppen. Tegelijkertijd is zijn collega een andere fiets aan het afspuiten met de hogedrukreiniger. Paul Herygers denkt er het zijne van. .
   14. 15 uur 30. Wat is Van Kessel sterk. Als het koude en zware omstandigheden zijn, dan kan hij altijd een tikkeltje meer dan de rest. Paul Herygers.
   15. 15 uur 27. Sweeck heeft na 3 ronden 16 seconden voorsprong aan de meet op het duo van Tormans - Van Kessel en Hermans - en Van der Haar. Daarachter zit alles op een zakdoek. .
   16. 15 uur 26. In de bochtenfase in het bos maakt Vanthourenhout een foutje, waardoor hij het hele pak ophoudt. Slim bekeken van "de Witte", want dat speelt natuurlijk in de kaart van zijn ploegmaat aan kop van de koers. .