Van der Poel zet traditie voort en triomfeert in Baal, voor Van Aert

  X²O Trofee
  veldrijden Veldrijden
  location Baal
  trophy Mathieu van der Poel
  einde
  startfinish
  01234567

   Voor het 4e jaar op rij heeft Mathieu van der Poel het nieuwe jaar ingezet met een overwinning. De Nederlander was de sterkste in de Grote Prijs Sven Nys in Baal. Wout van Aert finishte als tweede op een handvol seconden van de winnaar. Een verrassend sterke Eli Iserbyt werd vierde en redde zijn klassement.

   Verslag van de Grote Prijs Sven Nys bij de mannen

   Van der Poel heeft genoeg aan één versnelling, Iserbyt redt zijn klassement

   Alle kleppers tekenden present voor de Grote Prijs Sven Nys in Baal. Ook wereldkampioen Mathieu van der Poel en Wout van Aert kwamen elkaar nog eens tegen. Een tweestrijd dan maar? 

    

   Neen, die kregen we niet. Gestart vanop de tweede rij kwamen Van Aert en Tom Pidcock al snel vooraan aansluiten. Pidcock nam al even snel de touwtjes in handen en poeierde stevig door. Konden volgen: Van der Poel, Van Aert en Eli Iserbyt. 

    

   Na een stevige periode van Pidcock nam Van Aert het commando anderhalve ronde over. Maar vol doorgeven deed hij niet, Michael Vanthourenhout kwam weer aansluiten. Een kwintet zou strijden voor de zege.

    

   Iets voorbij het halfuur achtte Van der Poel zijn moment gekomen. De wereldkampioen pakte uit met zijn eerste versnelling, meteen eentje die de rest pijn deed. Vanthourenhout probeerde even te volgen, maar zou dat later bekopen en werd vijfde.

    

   Van Aert liet zich wat ringeloren, maar had naar eigen zeggen wat schakelproblemen. De Jumbo-Visma-renner zette nog een knappe inhaalrace in, maar zou stranden op 8 seconden van zijn Nederlandse rivaal.

    

   Brits kampioen Pidcock eindigde knap op de derde plek. Een verrassend sterke Iserbyt werd vierde en redt zo zijn klassement.

   Rituitslag Grote Prijs Sven Nys (mannen)Rituitslag Grote Prijs Sven Nys (mannen)

   Van der Poel: "Voelde me niet super"

   "Het was toch wel een lastige wedstrijd", opent een hijgende Van der Poel na zijn zege. "Ik had niet de beste benen, maar op een paar stukken wist ik dat ik misschien wel de bovenhand kon nemen en dat heb ik ook geprobeerd."

    

   "Ik voelde me niet super. Ik had de indruk dat Wout ook niet zijn beste dag had. Maar het was een parcours waar ik mijn ding op kon doen. Ik kom hier graag. Supertechnisch, maar je kan er wel snelheid halen."

   Van Aert: "Had wat schakelproblemen toen Mathieu wegreed"

   "Het was niet fantastisch vandaag", geeft Van Aert toe. "Ik had op een of andere manier de laatste twee rondes een redelijk goed gevoel. Maar toen was de koers al verloren."

    

   "Ik heb in functie getraind van het BK en WK en dat heeft me vandaag misschien wat parten gespeeld."

    

   "Ik bleef druk zetten op Mathieu, want ik wou echt winnen. Als je altijd stopt met moeite doen, schiet er maar weinig over. Je moet niet wachten op de superbenen, je moet ze afdwingen. Toen Mathieu wegreed, had ik wat schakelproblemen, dat was niet meer goed te maken."

   Pidcock: "Weer vertrouwen na vorige week"

   "Ik ben tevreden over mijn koers vandaag", zegt Pidcock na zijn derde plek. "Ik voelde me goed. De laatste rondes maakte ik wat foutjes, maar het was goed. Dat geeft weer wat vertrouwen na vorige week."

   Iserbyt: "Laatste twee rondes voelde ik de pijn weer"

   "Het ging vrij vlot, zeker in het begin", klinkt het bij Iserbyt. "Maar de laaste 2 rondes voelde ik de pijn weer komen. Het beste was er wat af. Gezien het klassement ben ik heel blij, het was beter dan verwacht. Dit was het hoogst haalbare voor vandaag."

   Fase per fase

   1. 16 uur 02. Europees kampioen Iserbyt doet een enorme zaak voor het klassement met zijn vierde plek. Vanthourenhout volgt als vijfde, Toon Aerts als zesde. .
   2. 16 uur 01. De wereldkampioenen domineren in Baal. Naast Alvarado is het ook Mathieu van der Poel die wint in Baal. Wout van Aert strandt op 8 seconden van de Nederlander. Pidcock komt als derde over de finish, op een halve minuut. .
   3. 16 uur . Hup, nog even over de balkjes springen en het is beklonken. De Nederlander is op weg naar de laatste bocht. .
   4. 15 uur 59. Van der Poel kijkt even over zijn schouder en ziet dat de voorsprong geruststellend is.  .
   5. 15 uur 58. Je moet al rekenen op een val of pech bij Van der Poel. Michel Wuyts .
   6. 15 uur 56. Nog een halve ronde. Met nog een halve ronde voor de boeg lijkt het niet meer fout te kunnen lopen voor Van der Poel, al is Van Aert iets dichterbij gekropen. Maar de Nederlander heeft alles onder controle. .
   7. 15 uur 55. Van Aert weigert op te geven, maar zal nog serieus uit zijn pijp mogen komen als hij de wereldkampioen wil bijbenen. Dat lijkt een enorm lastige karwei. .
   8. 15 uur 52. Laatste ronde! De bel weerklinkt, Van der Poel gaat de laatste ronde in. Van Aert heeft 12 seconden goed te maken in de slotronde, Pidcock volgt op 20". .
   9. 15 uur 52. Ik zie Van Aert nog strijden tot aan de finish. Paul Herygers .
   10. 15 uur 49. Wat is er nog mogelijk voor Van Aert? Is de tweede plek het hoogst haalbare voor Van Aert? Of zal Van der Poel nog stilvallen? Zo ziet het er alleszins niet uit. De wereldkampioen heeft een seconde of 15 bonus op Van Aert. .
   11. 15 uur 48. Van Aert beent Pidcock bij. Wout van Aert heeft Pidcock bij de lurven gegrepen en gaat meteen over de Britse kampioen. Iserbyt en Vanthourenhout moeten afhaken. .
   12. 15 uur 47. Van Aert blijft Pidcock onder druk zetten in de achtervolging. Onze landgenoot maakt het op die manier ook Iserbyt en Vanthourenhout lastig. Vooraan lijkt Van der Poel niet stil te vallen. .
   13. 15 uur 44. Toon Aerts is op plek 6 - op iets meer dan een halve minuut - de eerste renner van Telenet Trek Lions, die hun eerste wedstrijd in het nieuwe, blauwe shirt rijden. .
   14. 15 uur 44. Einde ronde 5. Pidcock blijft op 5" hangen. Voor Vanthourenhout zijn dat er al 14, voor Van Aert en Iserbyt 17. .
   15. 15 uur 43. Mijn indruk is dat deze Pidcock nog niet helemaal leeg is. Michel Wuyts .
   16. 5" op Pidcock. Van der Poel heeft nu met Pidcock een pittige achtervolger achter zich. Vanthourenhout heeft zich wat vergaloppeerd. Voor Van Aert ziet het er nog wat slechter uit, hij volgt met Iserbyt op 10". . 15 uur 41.