5e zege op een rij voor Van der Poel in Hamme, Van Aert houdt kloof klein

  X²O Trofee
  veldrijden Veldrijden
  location Hamme
  trophy Mathieu van der Poel
  einde
  startfinish
  012345678

   Mathieu van der Poel heeft voor de 5e keer op een rij de Flandriencross in Hamme naar zijn hand gezet. Wout van Aert hield de wereldkampioen de hele cross lang in het vizier en eindigde 2e.

   Bekijk de samenvatting:

   Zij aan zij doken Mathieu van der Poel en Wout van Aert het veld in. Na een klein slippertje zakte Van Aert meteen een aantal plaatsen terug, ook Van der Poel slierde even weg in de modder en ging erbij liggen.

    

   In de tweede ronde nam Van der Poel voorin over van Michael Vanthourenhout. De West-Vlaming leek aanvankelijk goed mee te gaan met de wereldkampioen, maar in het begin van ronde drie brak de veer.

    

   Van der Poel begon aan zijn lange solo en leek geen weerstand meer te krijgen van Van Aert na een paar foutjes van de Belgische kampioen.

    

   Toch was die niet aangeslagen en hij hield Van der Poel in zijn vizier. Van 20 seconden ging de voorsprong van de alleskunner terug naar 10 seconden, maar dichterbij kwam Van Aert niet meer.

    

   Ver in de achtergrond reed ook Laurens Sweeck een heel mooie koers. Hij werd uiteindelijk 3e na een duelletje met Tom Pidcock. Een opsteker voor het WK in Oostende, waar Sweeck met veel zand zijn favoriete ondergrond terugvindt.

    

   In het klassement van de X²O-trofee blijft Eli Iserbyt, vandaag zevende, leider. Hij heeft nog altijd bijna drie minuten voorsprong op eerste achtervolger Toon Aerts.

   Rituitslag FlandriencrossRituitslag Flandriencross

   Reactie van de tenoren:

   Wout van Aert: "Ik heb niet het gevoel dat ik hier mijn capaciteiten kwijt kon. Ik maakte te veel fouten als ik te snel probeerde te rijden. Ik was wat verrast door de "agressiviteit" van mijn collega's, dat had wellicht veel met de tussensprint te maken. Voor ik het wist zat ik in vijfde positie en zag ik Mathieu wegrijden."

    

   "Dit zijn de moeilijkste parcoursen voor mij. Maar ik probeer hier ook beter in te worden. Ik heb de druk hoog gehouden op Mathieu en ik kwam ook een beetje dichter. Maar op dit soort omlopen is hij gewoon beter dan ik. Ik kwam net niet dicht genoeg om er echt in te geloven en hem meer stress te bezorgen. Toch ben ik tevreden: ik heb er het maximale uitgehaald."

    

   Mathieu van der Poel: "Ik was niet super, wel goed. Ik reed met zwaar vermoeide benen rond en maakte te veel fouten. Ik denk dat veel renners dat hadden. Het lag enorm glad. Ik mag zeker niet klagen, maar het is zeker nog niet wat het volgende week moet zijn. Dan moet het nog een pak beter op het WK in Oostende."

   Fase per fase

   1. 16 uur 05. Nummer 5 voor Van der Poel is binnen. Het verschil tussen Van der Poel en Van Aert is uiteindelijk slechts een handvol seconden aan de finishlijn. Voor Van der Poel is het de 5e opeenvolgende zege in Hamme. .
   2. 16 uur 04. Van Aert eindigt net iets sterker dan Van der Poel. Michel Wuyts.
   3. 16 uur 03. Vlak voor het "bike park", het stuk op het lijf van Van der Poel geschreven, neemt de Nederlander weer wat meer afstand. De zege lijkt binnen voor de wereldkampioen. .
   4. 16 uur 02. De laatste ronde van Van Aert mag er best zijn. Paul Herygers.
   5. 16 uur 01. Van der Poel heeft alles goed onder controle in de slotronde. Een terugkeer van Van Aert is niet meer aan de orde. .
   6. 16 uur 01. "We gaan naar een geweldig WK". De chrono van Maarten Vangramberen zegt 11 seconden. "We gaan naar een geweldig WK", zegt de reporter in het veld. .
   7. 15 uur 59. Exact op één minuut van Van der Poel is Sweeck over Pidcock gegaan naar de derde plaats. Knap! .
   8. 15 uur 58. Van Aert gaat binnen in de materiaalzone en ziet daardoor Van der Poel weer wat verder weg rijden. Valt hier de beslissing? .
   9. 15 uur 57. Het is nog niet gedaan die kermis hier. Paul Herygers.
   10. Laatste ronde. Van der Poel en Van Aert zijn aan de laatste ronde begonnen. Zit er nog een terugkeer in voor de Belgische kampioen? Het verschil is 10 seconden. . 15 uur 57.
   11. 15 uur 55. Het verschil tussen Van der Poel en Van Aert blijft rond de 15 seconden hangen. Het blijft spannend. .
   12. 15 uur 54. Van der Poel beslist heel laat om de materiaalzone binnen te duiken. Het verschil is een volledige post met Van Aert, die niet wisselt. .
   13. Nys te uitbundig? Nys is tegen de vlakte gegaan en ziet Kamp en Vandeputte weer over zich springen. . 15 uur 53.
   14. 15 uur 52. De kaarten lijken geschud. . Paul Herygers.
   15. 15 uur 52. Van Aert zit nog altijd een volle lus achter. Van der Poel heeft alles goed onder controle. .
   16. 15 uur 52. Nys 12e . Thibau Nys is bezig aan een heel goede cross. De jonge snaak rijdt rond op de 12e plaats, voor Ryan Kamp, de topfavoriet voor de wereldtitel bij de beloften. .
   17. 15 uur 51. Overzicht. 1. Van der Poel 2. Van Aert 3. Pidcock 4. Sweeck 5. Aerts .
   18. 15 uur 49. Einde ronde 6. Van Aert volgt op 15 seconden bij een nieuwe passage over de finishlijn. Van der Poel moet nog altijd diep gaan om de Belg achter zich te houden. .
   19. 15 uur 47. Met Van Aert achter je rondrijden, dat is een nachtmerrie. Die geeft nooit af. Paul Herygers.
   20. 15 uur 47. 12 seconden! Langs de vijver wordt kloof tussen Van der Poel en Van Aert plots kleiner: 12 seconden. Is er iets aan de hand met de wereldkampioen? .