Toon Aerts glijdt naar zege in Brussel, X²O-eindwinst is voor Iserbyt

  X²O Trofee
  veldrijden Veldrijden
  location Brussel
  trophy Toon Aerts
  einde
  startfinish
  012345678

   Toon Aerts heeft in Brussel de slotmanche in de X²O-trofee gewonnen, voor Quinten Hermans en de verrassende Niels Vandeputte. De eindzege van Eli Iserbyt kwam niet meer in gevaar.

   Kijk naar het verslag van de X²O-trofee in Brussel

   Tweede demarrage is de juiste voor sterke Toon Aerts

   Eli Iserbyt had meerdere straten voorsprong in het klassement en moest alleen zonder kleerscheuren over de finish komen. Hij mengde zich niet in de debatten voorin, maar zijn 5e plaats was uiteindelijk ruim voldoende voor de eindzege.

    

   De mannen van Tormans waren wel gebrand op een goede prestatie. Hermans en Van Kessel namen het voortouw. Ook Laurens Sweeck was eventjes goed mee, maar zijn fiets raakte verstrikt in de afspanning en dat akkefietje kwam hij niet meer te boven.

    

   Toon Aerts maakte de oversteek naar de koplopers en trok meteen door. Hij reed al snel alleen weg, maar door een lekke band en problemen met zijn pedalen moest hij de post in. Hermans sprong weer naar zijn wiel en de race begon opnieuw.

    

   Hermans ging voor een twee op twee maar ook hij kreeg last met zijn trappers. Door ijs raakte hij niet in zijn klikpedaal en dat brak hem zuur op. Aerts reed naar de dagzege, Hermans strandde op plek twee. Plaats drie was voor Niels Vandeputte. De belofte van Alpecin-Fenix nam breedlachend zijn badeend in ontvangst.

   Aerts: "Eindelijk mijn 20e profzege"

   Toon Aerts (1e): "Het was een lastig parcours. Ik was wel meteen goed mee. Ik voelde dat ik mijn draai had gevonden op het parcours tot ik dan lek reed. Quinten kwam snel terug en dan heb ik besloten om eens een ronde naar zijn lijnen te kijken. En op de schuine kant was ik net iets beter. Ik pak eindelijk mijn 20e profzege."

    

   Quinten Hermans (2e): "Ik ben blij met mijn cross ondanks een paar schoonheidsfoutjes. Toon reed lek en dan denk je wel weer aan winst, maar na een ronde op kop was hij snel weer weg. Ik kwam in de problemen door mijn pedalen. Maar ik moet eerlijk zeggen dat de verhoudingen gerespecteerd zijn. Ik maakte iets te veel foutjes om aanspraak te maken op de zege."

    

   Niels Vandeputte (3e): "Ik heb er niet veel woorden voor eigenlijk. Het gaat heel goed de laatste weken. Sneeuw en ijs ligt me ook wel. Ik was goed weg en plots reed ik op plek drie. Om het dan af te ronden, dat is een droom eigenlijk. Ik heb mijn eigen tempo gereden en geprobeerd om op techniek mijn voorsprong te behouden. Dit heb ik al en dat pakken ze me niet meer af."

   Reacties na de cross

   Rituitslag Brussels Universities CyclocrossRituitslag Brussels Universities Cyclocross

   Fase per fase

   1. 15 uur 58. De derde renner is misschien nog blijer dan de eerste. Niels Vandeputte glundert. .
   2. 15 uur 57 match afgelopen
   3. 15 uur 57. Toon Aerts neemt het weinige applaus in ontvangst. Dit is een mooie afsluiter van zijn seizoen Hij zal ook 2e eindigen in de stand. .
   4. 15 uur 54. Niels Vandeputte is onderweg naar het podium. Een erg knappe cross van de jonge renner van Alpecin-Fenix. .
   5. 15 uur 52. De finish komt dichterbij en zo ook het einde van het crossseizoen. Dit is de laatste klassementscross van deze winter. .
   6. 15 uur 51. Het podium lijkt vast te liggen met Hermans op twee en de verrassende Vandeputte op drie.  .
   7. 15 uur 50. De bel! Na 50 minuten crossen duikt Toon Aerts de laatste ronde in. Hij moet het nog even alleen volhouden.  .
   8. 15 uur 46. Hermans voelt de bui hangen. Hij rijdt de post niet meer in, maar verliest veel terrein. Dat wordt een tweede plaats. .
   9. 15 uur 44. 5". Het euvel heeft Hermans een handvol seconden gekost. Aerts rijdt langzaam maar zeker weg. .
   10. 15 uur 43. Zonder pedalen kan je echt niet vooruit. Paul Herygers.
   11. 15 uur 42. Nu duiken de pedaalproblemen op bij Quinten Hermans. Na een loopstrook raakt hij maar niet in zijn klikpedaal. .
   12. 15 uur 41. Het gat dichtrijden kost krachten bij Toon Aerts. Het is een pittige tweestrijd. .
   13. 15 uur 40. Hermans voert de druk op en pakt enkele lengtes.  .
   14. 15 uur 38. Duo. Hermans en Aerts hebben elkaar nu gevonden vooraan. Zij gaan bikkelen om de dagzege.  .
   15. 15 uur 35. Aerts speelt wel weer voor ondernemer. Hij is diegene die het tempo regelt. Michel Wuyts.
   16. 15 uur 32. Informatie uit het veld: Aerts had geen last met zijn pedalen, maar hij stond achteraan lek. .