Alvarado troeft Brand af in sprint, sterke Cant wordt 4e in "haar" Lille

  X²O Trofee vrouwen
  veldrijden Veldrijden
  location Lille
  trophy Ceylin del Carmen Alvarado
  einde
  startfinish
  012345

   Ceylin del Carmen Alvarado heeft in de sneeuw de Krawatencross in Lille gewonnen. Ze ging met Lucinda Brand naar de meet en klopte de wereldkampioene in de sprint. Sanne Cant kwam ijzersterk voor de dag, maar moest in de laatste ronde het hoofd buigen. De Belgische kampioene viel net naast het podium.

   Kijk naar een samenvatting van de Krawatencross

   Alle favorieten op de afspraak in sneeuwspektakel

   Door de sneeuwval was het zandparcours van de Krawatencross in Lille omgetoverd tot een sneeuwparadijs. In de voorlaatste manche van de X²O-trofee was het vooral uitkijken naar het duel tussen leidster Brand en eerste achtervolgster Betsema, maar ook thuisrijdster Cant had wel wat te bewijzen in "haar" Lille.

    

   Al van bij de start werd het duidelijk dat Cant en de Nederlandse toppers op de afspraak waren. Betsema schoot als eerste het veld in, met een uitstekende Cant in haar zog, terwijl Alvarado in de eerste ronde meteen kennis maakte met de koude ondergrond.

    

   Wereldkampioene Lucinda Brand leek haar start wat gemist te hebben, maar kwam halfweg koers onder stoom. De leidster in de X²0-trofee knaagde zoetjesaan aan haar achterstand, vooraan maakte Cant de beste indruk in het zand maar echt wegrijden lukte nooit.

   Leegloper doet Cant de das om, Alvarado sprint sneller dan Brand

   Bij het klinken van de bel troepte alles opnieuw samen en stoomde Brand door naar de kop. Cant ging er bij de voorlaatste zandpassage opnieuw over, maar bij de volgende passage stokte het plots bij de Belgische kampioene. Achteraf bleek een leegloper de boosdoener. Brand en Alvarado waren definitief de pijp uit.


   De wereldkampioene en de Europese kampioene mochten het onderling uitvechten en na een slopende sprint was het Alvarado die aan het langste eind trokt. Tien seconden later zag Cant haar uitstekende cross net niet bekroond met de laatste podiumplek, Betsema eiste die op. In het klassement verandert er bijna niets.

   Cant: "Die leegloper in het slot is best zuur"

   • Ceylin Alvarado (1e): "Het was een spannende wedstrijd. Ik vond nooit echt de aansluiting, maar in de laatste ronde kwam Lucinda Brand opzetten. Dat verwachtte ik wel dus ik keek naar haar. En dan werd het een sprint. Brand moest op een gegegeven moment gaan zitten. Onze benen liepen vol, maar ik kon het nog het langst volhouden."
   • Lucinda Brand (2e): "Het was een heel lange sprint. Voor mij telde elke seconde in de stand."
   • Denise Betsema (3e): "Ik had in de laatste ronde problemen met mijn klikpedalen. Dan trap je wel, maar kom je niet vooruit. Daar baal ik echt van. Het was echt een spannende wedstrijd. Het was een moeilijke race."
   • Sanne Cant (4e): "Ik zat met een leegloper in de slotfase. Dat is best zuur. We zaten in volle finale dus in de post rijden was helemaal geen optie meer. Ik probeerde dan nog derde te worden, maar ja. Ik heb me echt geamuseerd. Ik zag vanochtend sneeuw en ik werd blij. Er komen nog crossen, maar die sneeuw blijft niet liggen."

   Reacties na de Krawatencross:

   Rituitslag Krawatencross (vrouwen)Rituitslag Krawatencross (vrouwen)

   Fase per fase

   1. 14 uur 34. Alvarado wint na titanensprint! Alvarado en Brand gaan beide van ver aan en maken er samen een tergend lange sprint van. De twee sterven met de meet in zicht, maar het is Alvarado die aan het langste eind trekt. Tien seconden later is Betsema derde, Cant valt na een heel knappe wedstrijd net naast het podium. .
   2. 14 uur 33. We gaan sprinten met twee. Brand en Alvarado vliegen door het bos en mogen het onder het elkaar uitvechten. Cant moet knokken met Betsema voor een podiumplek. .
   3. 14 uur 33. Cant hapert in het zand. Brand en Alvarado rijden vlot door het zompige zand op een moment dat Cant plots moet zwoegen. De kloof is plots groot, ook omdat Betsema nog een foutje maakt. De zege lijkt zo weg voor Cant. .
   4. 14 uur 31. Brand lijkt haar kaarten op tafel te gooien en plaatst een stevige tussensprint. Cant moet zich dubbel plooien om in het spoor van de wereldkampioene te blijven. Ook Alvarado en Betsema zien sterretjes. .
   5. 14 uur 30. Alvarado maakt opnieuw een foutje, maar zet dat snel recht. De vier leidsters plakken terug op elkaars wiel. Cant bepaalt nog altijd het tempo. .
   6. 14 uur 27. Met een slim manoeuvre neemt Cant opnieuw de kop. Ze kan met een voorsprong naar de zandstrook langs het water, waar ze zich telkens al de beste heeft getoond. .
   7. 14 uur 26. Brand blijft sleuren op kop en verhindert dat de rest kan versnellen. De spanning is te snijden! .
   8. 14 uur 25. Volledige hergroepering bij de bel. Het troept opnieuw samen bij het luiden van de bel. Een herrezen Lucinda Brand knalt op het verharde stuk weg op en over iedereen en zet de rest onder druk. Alvarado, Cant en Betsema volgen, Worst kraakt opnieuw. .
   9. 14 uur 21. Ook Cant maakt nu een foutje en struikelt over de balken. Alvarado en Betsema komen zo opnieuw aansluiten. Ondertussen zien we ook Brand en Worst weer wat dichter komen. Wat een wedstrijd! .
   10. 14 uur 19. IJzersterke Cant. De zandstrook langs het water is Cant haar ding, want opnieuw knalt ze weg van haar metgezellen. In de herhaling zien we wel dat ze geholpen werd door een val van Betsema. De Belgische kampioene leidt, met enkele seconden voorsprong op Alvarado en Betsema. .
   11. 14 uur 17. Alvarado sluit opnieuw aan. Brand heeft het moeilijk en moet nu ook Worst laten gaan. De verschillen blijven echter allemaal overbrugbaar. Alvarado komt voor een tweede keer aansluiten bij de twee leidsters. Blijft ze er nu wel aanhangen? .
   12. 14 uur 15. Nog twee ronden. Met de streep in zicht komt Alvarado opnieuw wat dichter geslopen. Zij volgt op 5 seconden van Cant en Betsema. Brand en Worst volgen op 15 tellen. We gaan een razenspannende finale in. .
   13. 14 uur 12. We wisten dat het parcours Sanne goed moet liggen, maar wat ze vandaag toont is toch echt buiten de verwachtingen. Ze rijdt hier voor de zege. Philippe Roodhooft.