Koppenbergcross is spek naar de bek van Worst, Kopecky beste Belg

  X²O Trofee vrouwen
  veldrijden Veldrijden
  location Oudenaarde
  trophy Annemarie Worst
  einde
  startfinish
  012345

   Annemarie Worst heeft met een machtige sprint bergop de Koppenbergcross op haar naam geschreven. Na twee 2e plaatsen in Gieten en Ruddervoorde kon ze nu wel Brand en Kastelijn vloeren. Lotte Kopecky maakte indruk met een 11e plek.

   Hoogtepunten van de Koppenbergcross bij de vrouwen

   Mano a mano op de Koppenberg

   Ceylin del Carmen Alvarado had twee keer indruk gemaakt in de Superprestige, maar de Koppenbergcross bleek net als vorig jaar geen parcours voor de wereldkampioene. Ze werd al snel op een (hopeloze) achtervolging aangewezen.

    

   Vier Nederlandse vrouwen - hoe kan het ook anders - voelden zich wel kiplekker op de Koppenberg. Denise Betsema pakte uit in de beginfase, maar woekerde misschien wat te veel met haar krachten. 

    

   Annemarie Worst, Lucinda Brand en Yara Kastelijn, de winnares van vorig jaar, deelden hun wedstrijd slimmer in en mochten bikkelen voor de overwinning. 

    

   Worst kon Kastelijn wel afschudden, maar Brand weigerde overboord te gaan. Op de Koppenberg loonden de inspanningen van Worst wel. Na twee keer het hoofd te moeten buigen voor Alvarado in de Superprestige, was het in de X2O Trofee wel raak.

    

   In de achtergrond maakte Lotte Kopecky een stevige indruk. De Belgische kampioene op de weg had in Ruddervoorde nog veel pech, maar nam alle twijfels weg met een 11e plek in de Koppenbergcross.

   Bekijk de laatste beklimming van de Koppenberg

   Rituitslag KoppenbergcrossRituitslag Koppenbergcross

     naamresultaat
   1Annemarie Worst44'30"
   2Lucinda Brandop 4"
   3Yara Kastelijn10"
   4Denise Betsema57"
   5Eva Lechner1'15"
   6Aniek Van Alphen1'25"
   7Ceylin del Carmen Alvarado1'53"
   8Puck Pieterse1'59"
   9Fem van Empel2'07"
   10Blanka Vas2'15"

   Winnares Worst: "Blij met mijn eerste zege van het seizoen"

   Kopecky (11e): "Ik heb enorm afgezien"

   "Eenzaat" Kopecky spuit haar eigen fiets af: "Niets mis mee"

   Fase per fase

   1. 14 uur 30. Worst wint. Annemarie Worst maakt haar favorietenrol waar op de Koppenberg. Ze schudt Brand los bergop. Kastelijn is derde. .
   2. 14 uur 29. Slotsprint. Wie is het snelst boven op de Koppenberg? Kastelijn nadert nog in de achtergrond. .
   3. 14 uur 28. Brand neemt over. Op een pittige beklimming neemt Lucinda Brand het initiatief over. Ze wil als eerste de Koppenberg op sprinten. .
   4. 14 uur 27. Worst kijkt even over de schouder en ziet dat Lucinda Brand nog steeds aan het treintje hangt. Wordt het beslist op de Koppenberg zelf? .
   5. 14 uur 26. Worst heeft een taaie klant aan Brand. In de scherpe bochten probeert ze Brand los te schudden. .
   6. 14 uur 25. De inspanningen om weer aan te sluiten hebben te veel krachten gekost bij Kastelijn. Brand en Worst zijn weer gaan vliegen. .
   7. Slotronde. Kastelijn pakt haar landgenotes weer bij het nekvel op de Koppenberg. Het podium ligt vast, maar wie wint de Koppenbergcross? . 14 uur 22.
   8. 14 uur 20. Yara Kastelijn, de winnares van vorig jaar, worstelt om weer aan te sluiten. Wordt het een tweestrijd tussen Worst en Brand in de slotronde? .
   9. 14 uur 18. Annemarie Worst heeft al gepuft en gezucht, maar vindt nu toch haar tweede adem. Ze verrast haar twee metgezellen met een kwieke versnelling. Brand laat haar landgenote niet gaan. .
   10. 14 uur 15. Lotte Kopecky is opgeschoven naar de 12e plek. De top 10 zou fantastisch zijn voor de renster van Lotto-Soudal. .
   11. 14 uur 15. Nederland boven. De volledige top 10 kleurt bijna Oranje. Er prijken toch twee Italiaanse vlaggetjes tussen: Eva Lechner (5e) en Arzuffi (8e). .
   12. 14 uur 13. Kastelijn, Brand en Worst vallen wat stil, maar Betsema kruipt niet dichter. Ze krijgt 13 seconden aangesmeerd van haar landgenotes.  .
   13. 14 uur 12. Ik vrees er een beetje voor. Betsema krijgt het gat niet meteen gedicht. We dachten dat het vandaag haar dag was. Ploegleider Mario De Clercq.
   14. 14 uur 10. Betsema kent zelden een terugval, maar heeft nu een klap van 10 seconden gekregen. Alvarado krijgt al een rekening van 50 seconden gepresenteerd. .
   15. 14 uur 07. Brand heeft zeker winstkansen. Ze mag het nog niet forceren. Sven Nys.
   16. 14 uur 07. Denise Betsema heeft het wat moeilijker na haar blitzstart. Ze heeft het koptrio moeten laten gaan. Brand, Kastelijn en Worst zitten wel nog vrolijk samen. .
   17. 14 uur 06. Kopecky sterk bezig. De Koppenberg is spek naar de bek van Lotte Kopecky, Belgische kampioene op de weg. Ze komt als 13e over de streep na 2 rondes, in het zog van Laura Verdonschot. .
   18. Jolien Verschueren. Jolien Verschueren, de "koningin van de Koppenberg", stapt uit de wedstrijd. De tweevoudige winnares heeft na twee rondes genoeg gezien. . 14 uur 04.
   19. 14 uur 03. Kastelijn en Betsema hinderen elkaar wat in de achtervolging, terwijl Brand weer wat meters wint. Lang duurt het niet, want het viertal smelt snel weer samen. .