Alvarado is beste ijskoningin in Brussel, Betsema snoept Brand eindzege nog bijna af

  X²O Trofee vrouwen
  veldrijden Veldrijden
  location Brussel
  trophy Ceylin del Carmen Alvarado
  einde
  startfinish
  012345

   Ceylin Alvarado heeft de slotmanche van de X²O-trofee op haar naam geschreven. Rond de Vrije Universiteit in Brussel was ze een zucht sneller dan Betsema, die Brand nog bijna onttroonde in het eindklassement. 

   Verslag van de X²O-trofee in Brussel bij de vrouwen

   Tussen Alvarado en de cross in Brussel is het ware liefde. Ze won er al twee keer en ook dit jaar snelde ze naar de zege. Op het gladde en technische parcours voelde ze zich in haar sas. In de openingsronde schoof ze mee met Kay en Betsema, maar in ronde twee ging ze alleen op pad.

    

   Achter de rug van de Europese kampioene was er een strijd tussen Betsema en Brand voor het eindklassement. Na de eerste ronde knabbelde de renster van Pauwels Sauzen-Bingoal al 5 seconden van haar achterstand af met bonificaties. Zo moest ze nog 36 seconden goedmaken en ze zette Brand ook stevig onder druk.

    

   De wereldkampioene leek eerst niet te kraken, maar in de op een na laatste ronde trok Betsema de gashendel nog eens open. Ze reed 10 seconden weg en toen Brand in de slotronde ook nog wat last kreeg van ijzig materiaal werd het helemaal spannend. 

    

   Betsema kwam uiteindelijk maar net na Alvarado over de streep. Daarna keek ze achterom en zag ze dat Brand net snel genoeg was. De wereldkampioene hield aan de finish nog 5 seconden over. Een podiumplaats zat er voor Brand niet in. De derde plaats was voor Manon Bakker.

   Lucinda Brand: "Raakte niet meer in mijn pedalen"

   • Ceylin Alvarado: "Zo makkelijk was het niet, het was best wel zwaar, ook omdat de wind plots kwam opzetten. Denise kwam ook ineens heel dicht, dus ik had geen keuze en moest blijven doorgaan. Dat woog wel. Het was nog spannend, maar ik ben blij dat ik het seizoen kan afsluiten met een overwinning."

   • Lucinda Brand: "In de verkenning was ik hard gevallen, maar ik reed op zich nog best een goeie wedstrijd. In de laatste ronde kwam ik vanaf de balken niet meer in mijn pedalen, omdat er ijs in zat. Dan verlies je gigantisch veel tijd. Ik dacht echt dat ik het klassement kwijt was. Ik ben heel blij dat ik het nog gehaald heb. Het is heel tof dat ik alle klassementen op zak heb."

   • Denise Betsema: "Het is zuur dat Lucinda materiaalpech had, maar ik voelde ook hoe dicht ik bij de eindzege zat. Vijf seconden is echt heel weinig. Dat is toch wel balen. Maar het is mooi dat we tot het einde hebben kunnen strijden."

   Reacties na de cross:

   Rituitslag Brussels Universities CyclocrossRituitslag Brussels Universities Cyclocross

   Fase per fase

   1. 14 uur 26. Plek twee is voor Denise Betsema. Ze kijkt dan achterom en ziet Brand net op tijd over de finish rijden. Het eindklassement is voor de wereldkampioene. .
   2. 14 uur 25 match afgelopen
   3. 14 uur 24. Brand moet van de fiets op een stuk waar de andere wel kunnen rijden. Dat kost weer seconden. Het is nog een spannende strijd.  .
   4. 14 uur 23. Bakker strijdt ook nog voor een podiumplaats. Kan ze de regenboogtrui kloppen voor plek drie? .
   5. 14 uur 22. Betsema is ontketend en zet alles op alles voor het eindklassement. Dat wordt een zeer moeilijke klus want Brand blijft voorlopig foutloos. .
   6. 14 uur 21. Brand doet het heel voorzichtig en met een ei in haar broek, maar ze blijft wel recht. Dit heeft enkele seconden gekost. .
   7. 14 uur 21. Als Brand de schuine kant voorbij is, is de eindzege binnen. Michel Wuyts.
   8. 14 uur 19. Nog een slipper van Manon Bakker. Ze ziet het podium zo uit haar handen glippen. .
   9. 14 uur 17. De bel! De bel luidt een laatste keer in een klassementscross dit seizoen. Alvarado duikt solo de slotronde in. .
   10. 14 uur 16. Ceylin del Carmen Alvarado valt een beetje stil vooraan. Zo kruipt Betsema dichterbij.  .
   11. 14 uur 14. 26". Dat is het gat dat Betsema in het klassement nu virtueel nog moet dichtfietsen. Kan het nog? .
   12. 14 uur 12. De voorsprong van Betsema op Brand groeit! Manon Bakker heeft zich tussen de twee tenoren genesteld en rijdt zelfs weg van de wereldkampioene. .
   13. 14 uur 11. Alvarado is weg. Alvarado is gaan vliegen. Die ziet de rest niet meer terug. Maar ze mag de dagzege hebben want Betsema en Brand zijn te druk bezig met de eindzege. .
   14. Val. Ook Manon Bakker maakt van dichtbij kennis met de ondergrond. Pijnlijk, maar ze krabbelt snel weer recht. . 14 uur 08.
   15. 14 uur 07. Betsema wrikt zich toch wat los van het groepje met Brand. Het is op dit moment een seconde of 5. .
   16. 14 uur 06. Ook in de achtergrond wordt een schuiver gemeld. Het is eentje van Sanne Cant. .