Eli Iserbyt toont zich heer en meester in gladde WB-cross in Waterloo

Wereldbeker veldrijden
veldrijden Veldrijden
location Waterloo
trophy Eli Iserbyt
einde
startfinish
0123456789

Eli Iserbyt heeft zijn hoogvorm meegenomen naar de Verenigde Staten. De Europese kampioen stond in Waterloo bovenaan een Belgisch podium, hij verwees Michael Vanthourenhout en Quinten Hermans naar plaats 2 en 3.

Verslag van de WB in Waterloo bij de mannen

Een geschenk valt soms uit de hemel, maar dat doet ook een vergiftigd geschenk. 

 

Bij de start in Waterloo gingen de Amerikaanse paraplu's open en het gedruppel zorgde in de tweede ronde voor een gronde aanpassing van de eerste schets. 

 

Quinten Hermans kon zijn blitzstart niet verzilveren na een val op de bruine zeep, ook Toon Aerts en Thibau Nys schoven weg. Vooral Nys jr. moet een blessure (een sleutelbeenbreuk?) vrezen. 

 

Door de turbulentie had Eli Iserbyt zijn gemiste start na een mechanisch akkefietje in geen tijd rechtgezet: met ploegmakker Michael Vanthourenhout was hij vertrokken voor een koppeltijdrit. 

 

Op elke helling waande een agressieve en zelfverzekerde Iserbyt zich in zijn speeltuin, Vanthourenhout gebruikte zijn techniek om te compenseren in de afdalingen. 

 

Hij hapte steeds meer naar adem en in de 6e van 9 rondes brak de veer. Een ontketende Iserbyt was met zijn soloslim heer en meester in Waterloo.

 

Vanthourenhout leek zijn 2e plaats nog te verspelen aan een geschaafde Hermans, maar zijn remonte haperde en eindigde met een 3e plaats.

Het moment van de cross: Iserbyt schudt Vanthourenhout van zich af in de 6e ronde

Iserbyt komt niet meer in de problemen in het slot en wint de WB in Waterloo

Thibau Nys komt stevig ten val op glad stukje asfalt, samen met pak andere renners

Iserbyt: "Ik mocht niet panikeren na kettingproblemen"

 • Eli Iserbyt (eerste): "Ik had kettingproblemen in de eerste ronde, maar ik wist dat ik niet mocht panikeren. Ik zag de valpartijen en wist dat het glibberig zou worden. Door de regen was het net ijs geworden. Michael Vanthourenhout reed ook sterk, maar Quinten Hermans naderde en ik wilde het tempo opdrijven en volhouden tot de finish. Dat is gelukt."
 • Michael Vanthourenhout (tweede): "Ik voelde al snel dat het heel moeilijk was om alleen te rijden. Eli (Iserbyt) kwam bij me, maar hij reed veel te snel. Hij heeft een paar ronden gewacht, maar Quinten (Hermans) kwam dichter en ik kon niet anders dan hem te laten rijden. Daarna vond ik mijn ritme en kon ik de 2e plaats vasthouden."
 • Quinten Hermans (derde): "Of ik tevreden ben met mijn derde plaats na die val? Ja, of net niet? Ik ging die bocht heel snel in, maar het was de eerste keer dat ik voelde dat het schoof. Ik liet mijn hoofd daarna even hangen en ik had ook wat problemen met mijn fiets. Eli (Iserbyt) was gaan vliegen, maar Michael (Vanthourenhout) lag misschien nog binnen bereik."

Reacties na de WB in Waterloo bij de mannen

Rituitslag Wereldbeker mannen Waterloo (VS)
naamploegresultaat
1Eli Iserbytin 1u09'37"
2Michael Vanthourenhout+ 30"
3Quinten Hermans+ 43"
4Lars van der Haar+ 1'05"
5Niels Vandeputte+1'38"
6Toon Aerts+ 1'39"
7Vincent Baestaens+ 1'46"
8Ryan Kamp+ 1'51"
9Jens Adams+ 1'54"
10Corné van Kessel+ 2'05"

Fase per fase

 1. 22 uur 10. De uitslag: Iserbyt, Vanthourenhout, Hermans, Van der Haar, Vandeputte, Aerts, Baestaens, Kamp, Adams en Van Kessel.  .
 2. 22 uur 10. Iserbyt komt niet meer in de problemen in het slot en wint de WB in Waterloo.

  Iserbyt komt niet meer in de problemen in het slot en wint de WB in Waterloo

 3. 22 uur 09. Finish! De jackpot is voor Eli Iserbyt, die zijn blinkende oogjes van bij de start heeft vertaald in een eerste Wereldbeker-zege. Michael Vanthourenhout houdt Quinten Hermans af: het podium ligt vast.  .
 4. 22 uur 05. Het is gestopt met druppelen, maar de regen heeft het verhaal wel beïnvloed. Iserbyt is buiten categorie, Hermans bijt nog altijd zijn tanden stuk op Vanthourenhout.  .
 5. 22 uur 03. In de achterhoede is Aerts bezig met een remonte. Hij rijdt rond als 5e, weliswaar op liefst 1'41". De verschillen lopen hoog op, maar in de Wereldbeker tellen natuurlijk de punten en de posities. .
 6. 22 uur 01. Einde achtste ronde. Iserbyt hoort de bel. Hij begint na ruim een uur aan de laatste ronde. De achterstand van de podiumklanten: Vanthourenhout op 27", Hermans op 33". .
 7. 22 uur . Vanthourenhout leek lange tijd in de klauwen van Hermans te zullen vallen, maar je kunt een meetlat leggen tussen de twee. Het verschil is status quo.  .
 8. 21 uur 58. Door de regen is het snelle tempo van bij de vrouwen niet haalbaar. Dat maakt dat we door het vastleggen van 9 ronden ruim boven het uur zullen gaan.  .
 9. 21 uur 56. We lijsten de posities nog eens op: Iserbyt, Vanthourenhout, Hermans, Van der Haar, Adams, Aerts, Van Kessel, Kamp, Baestaens en Vandeputte.  .
 10. 21 uur 53. Einde zevende ronde. De spanning van bij de vrouwencross is al een hele tijd weg, maar de tweede plaats ligt nog niet vast. Vanthourenhout zet Hermans nog altijd op 5 seconden. Iserbyt is buiten schot.  .
 11. 21 uur 52. Voor de Baloise Trek Lions wordt het toch een matige dag in hun thuiskoers. Lars van der Haar is 4e, Toon Aerts is 8e en Thibau Nys is afgevoerd naar het ziekenhuis. .
 12. 21 uur 51. Iserbyt wil zo snel mogelijk een veilige marge. Hij bouwt zijn bonus uit tot 25 seconden. Hermans heeft Vanthourenhout nog niet volledig te pakken.  .
 13. 21 uur 49. Eli Iserbyt is - alles bij elkaar - de beste man in de race en heeft controle. . Michel Wuyts (Play Sports).
 14. 21 uur 48. Hermans tikt nagenoeg op het achterwerk van Vanthourenhout. Zonder die val zou Hermans wel in staat geweest zijn om er een spannende cross van te maken.  .
 15. 21 uur 46.
 16. 21 uur 46. Einde zesde ronde. Iserbyt is aan zijn soloslim begonnen en er is nu geen houden meer aan. Vanthourenhout klokt af op 12 seconden, Hermans jaagt op 21 seconden.  .
 17. 21 uur 44. Meter per meter kruipt Iserbyt weg. Hij klonk heel zelfverzekerd voor de start en weet perfect waar hij mee bezig is.  .
 18. 21 uur 43. Ik denk dat de beslissing stilaan gevallen is. . Michel Wuyts (Play Sports).
 19. 21 uur 42. Iserbyt staat op elke helling in vuur en vlam, Vanthourenhout probeert te compenseren met zijn techniek in de afdalingen. De ploegmaats dagen elkaar uit. Het verschil is amper 3 seconden.  .
 20. 21 uur 40. Iserbyt vertrouwt het zaakje niet en kijkt steeds minder om. Vanthourenhout moet enkele lengtes laten.  .