Drie op een rij voor Eli Iserbyt in Superprestige na spannende cross

  Superprestige
  veldrijden Veldrijden
  location Merksplas
  trophy Eli Iserbyt
  einde
  startfinish
  012345678910

   Eli Iserbyt heeft de Superprestigecross in Merksplas naar zijn hand gezet. Maar makkelijk was dat niet. Na een stevige strijd met 5 had hij aan de streep 2 tellen over op Quinten Hermans en 5 op Laurens Sweeck. Hij is natuurlijk steviger leider.

   Bekijk de samenvatting:

   Na het spektakelstuk in Niel maakten we ons ook in Merksplas op voor een spannende cross. In de openingsronde draaide Ryan Kamp de gashendel stevig open. Favorieten Lars van der Haar, Toon Aerts, Eli Iserbyt, Laurens Sweeck en Quinten Hermans sloten in meerdere trapjes aan.

    

   Na 2 razendsnelle ronden was de rol van Ryan Kamp uitgespeeld, de Nederlander liet zich uitzakken en stapte even later ook nog uit de wedstrijd na een valpartij. Voorin bleven de 5 leiders aan mekaar gewaagd. Prikjes van Sweeck en Hermans werden door Aerts en Iserbyt rechtgezet. 

    

   Voorin ging het allemaal net wat te snel voor de Europese kampioen Lars van der Haar die in Merksplas niet zijn favoriete parcours terugvond. Groot werd zijn achterstand nooit, maar meestrijden om de dagzege zat er niet in. 

    

   In de voorlaatste ronde plaatste Eli Iserbyt zijn demarrage. De kopman van Pauwels Sauzen - Bingoal leek vertrokken, maar kwam even later in een onschuldige bocht ten val. Op adrenaline knokte Iserbyt zich meteen weer naar voren, ging Aerts voorbij en sloeg meteen weer een gat.

    

   Bij Aerts was het vet van de soep waardoor Iserbyt het gaatje kon uitdiepen. De forse reactie van Hermans in het ultieme slot kwam te laat. De renner van Tormans moest zich tevreden stellen met een plek op het podium, net als Laurens Sweeck. 

    

   Iserbyt wint zo 3 wedstrijden op een rij in de Superprestige en staat weer wat steviger aan de leiding in het klassement. 

   Iserbyt na duel met Aerts: "In Formule 1 is dat een race incident"

   Na afloop analyseerde Iserbyt zijn sterke race: "De timing van mijn aanval zat wel goed. Iedereen had weer zin om er een harde cross van te maken. Het is jammer dat ik onderuit ga wanneer ik net een klein gaatje had, maar Toon Aerts temporiseerde. Hij zat toen al wat door zijn beste krachten heen."

    

   "Of ik Aerts na die val net wat te omstuimig voorbij ga? Er was volgens mij net voldoende plek, ik moest ook mijn elleboog niet zetten. Het was op het scherpst van de snee. In de Formule 1 noemen ze dat een race incident."

    

   "Morgen in Koksijde zal het opnieuw zwaar zijn, maar ik vond vandaag veel te belangrijk om mij te sparen. Ik zal wel zien hoe het dan gaat."

   Quinten Hermans: "Het ging er geweldig snel aan toe vandaag. In de voorlaatste ronde, net na de val van Iserbyt, had ik misschien moeten overnemen van Toon Aerts. Ik voelde dat ik nog een snelle ronde in de benen had, maar ik weet niet per se of er meer in zat."

    

   "Op kop zitten was zwaar en het was ook moeilijk om in de wielen te blijven. Het was een vervelende wedstrijd om zelf te rijden. Het was moeilijk om dit echt tactisch te spelen. Morgen opnieuw winnen in de wereldbeker? Ik hoop op de goede benen."

    

   Laurens Sweeck mocht net als zijn ploeggenoot Eli Iserbyt mee het podium op: "Toen Iserbyt ten aanval trok, riep Toon mij om aan te zetten maar dat was uiteraard niet de bedoeling. Ik ging uiteraard niet achter mijn ploegmaat rijden."

    

   "Het was een hele spannende cross, er was enorm veel strijd. Ik denk niet dat deze prestaties ons morgen in Koksijde parten zullen spelen we zijn hier voor getraind."

   Rituitslag Superprestige MerksplasRituitslag Superprestige Merksplas

   Fase per fase

   1. 16 uur 04 match afgelopen
   2. 16 uur 02. Iserbyt vlamt nog een laatste keer door de zandbak en stelt zo een nieuwe dagzege veilig. Aerts zal in de eigen regio net naast het podium vallen.  .
   3. 16 uur . Eli Iserbyt is helemaal klaar om uit te pakken met een zuivere hattrick in de Superprestige. Na Ruddervoorde en Niel gaat hij ook Merksplas op zijn palmares schrijven, het ziet er in elk geval heel goed uit.  .
   4. 15 uur 59. Hermans heeft geen keuze en moet alles uit de kast halen om Iserbyt terug te fluiten, maar het ziet er bijzonder goed uit voor de West-Vlaming.  .
   5. Laatste ronde. We zijn toe aan de laatste ronde, maar een antwoord op de vraag wie er gaat winnen in Merksplas is er nog niet. Iserbyt heeft een gaatje, maar meer dan 3 seconden is dat niet. Aerts lijkt wel op zijn tandvlees zitten, het zal van Hermans moeten komen.  . 15 uur 57.
   6. 15 uur 54. De adrenaline pompt door het lijf van Iserbyt na zijn val en bouwt een kleine kloof uit. Aerts moet reageren en vraagt om een overname door Hermans. .
   7. 15 uur 53. Iserbyt heeft toch wat last aan de knie, dat beeld was er ook al voor zijn val. We hebben opnieuw een viertal voorin.  .
   8. Iserbyt onderuit. Eli Iserbyt zette Toon Aerts fenomenaal onder druk, maar gaat dan plots in een onschuldige bocht onderuit. Hermans keert ook terug.  . 15 uur 53.
   9. 15 uur 51. Voorlaatste ronde. 1. Eli Iserbyt 2. Toon Aerts 3. Laurens Sweeck 5" 4. Quinten Hermans 5" 5. Lars van der Haar 10" .
   10. 15 uur 49. Iserbyt gaat. Eli Iserbyt acht zijn moment gekomen, Toon Aerts moet opnieuw reageren en doet dat ook zonder morren. Quinten Hermans steekt zich wat weg in vierde positie.  .
   11. 15 uur 45. Wat een leuk steekspel. Net als in de vorige ronde trekt Sweeck op dezelfde plek ten aanval. Hermans en Iserbyt volgen netjes.  .
   12. 15 uur 43. Ook Van Kessel blijft moedig strijden, het gat is niet groot op de leiders. Het zal wel even moeten stilvallen als de crosser van Tormans nog wil aansluiten.  .
   13. 15 uur 43. Hermans lost het zelf op en ook Iserbyt en Van der Haar pikken opnieuw aan. Een status quo dus, maar wel een bijzonder spannende. .
   14. 15 uur 41. Hermans opnieuw in de problemen. Opnieuw maakt Hermans een foutje in de heuvelzone, Iserbyt en Van der Haar worden zo ook opgehouden. Sweeck en Aerts krijgen een klein gaatje cadeau. .
   15. 15 uur 39. Het valt stil in de aankomstzone en dan gaat Sweeck op de pedalen staan. Aerts, Hermans en Van der Haar weten dat ze hem niet veel ruimte mogen geven. .
   16. 15 uur 36. Aanval Hermans. Quinten Hermans heeft er zin in en glipt Iserbyt voorbij. Wie slaagt er als eerste in om een kloofje uit te bouwen? .
   17. Val. Kamp gaat zwaar onderuit. Jammer voor het talent van Pauwels Sauzen - Bingoal, hij reed bijzonder sterke eerste twee ronden.  . 15 uur 35.
   18. 15 uur 33. Iserbyt voelt aan dat het wat sneller kan en geeft bij het ingaan van het veld van jetje. De vijf leiders zijn aan mekaar gewaagd.  .
   19. 15 uur 32. Halfweg. We zijn halfweg. Van der Haar komt in de aankomstzone terug aansluiten, we zijn met 5 voorin. .
   20. 15 uur 32. Van der Haar ziet hoe het voorin weer samen stropt en komt weer wat dichter. Kan de Europese kampioen nog een rol spelen?  .
   ritdatumtype ritstart-finishtotaalwinnaarleider
   RuddervoordeveldrijdenRuddervoorde - Ruddervoorde9Eli Iserbyt
   NielveldrijdenNiel - Niel8Eli Iserbyt
   MerksplasveldrijdenMerksplas - Merksplas10Eli Iserbyt
   ZolderveldrijdenZolder - Zolder9Wout van Aert
   GietenveldrijdenGieten - Gieten8Toon Aerts
   BoomveldrijdenBoom - Boom7Wout van Aert
   GavereveldrijdenGavere - Gavere9Lars van der Haar