Eli Iserbyt doet de deur netjes dicht en klopt Toon Aerts na spannende cross in Niel

  Superprestige
  veldrijden Veldrijden
  location Niel
  trophy Eli Iserbyt
  einde
  startfinish
  012345678

  Eli Iserbyt heeft zijn gram gehaald na zijn teleurstelling op het EK van vorige zondag. De man van het seizoen klopte Toon Aerts na een zeer boeiende cross in Niel, al werd het wel een linke sprint. 

  Met gemengde gevoelens kwamen de crossers aan de start in Niel. Zo waren onder meer Toon Aerts en Quinten Hermans vooraf niet helemaal overtuigd van het uitgetekende parcours. Toch zou de Jaarmarktcross een echte lekkernij worden.

   

  Al in de openingsronde waren het Lars van der Haar en Toon Aerts (Baloise Trek Lions), Eli Iserbyt (Pauwels Sauzen - Bingoal) en Quinten Hermans (Tormans) die de rest vlotjes achter zich lieten. Het kwartet zou de bijzonder boeiende cross van begin tot eind kleuren. 

   

  Een opeenvolging van versnellingen en kleine foutjes zorgde voor meerdere omwentelingen. Zowel Hermans, Aerts als Van der Haar probeerden het, Iserbyt werd vooral in het defensief gedwongen. De vinnige Iserbyt voelde zich in zijn sas in de bultenzone en in de zandbak en kwam telkens terug.

  In de voorlaatste ronde achtte Iserbyt zijn moment gekomen. Hij hoopte te profiteren van een collectieve val van Aerts, Hermans en Van der Haar in de blubber. De kopman van Pauwels Sauzen - Bingoal leek vertrokken, maar Aerts kromde nog eens zijn rug en kwam bij het ingaan van de slotronde terug.

  Dit keer draaide Aerts eigenhandig de rollen om, het kraakte en piepte bij Iserbyt. De zege in de Jaarmarktcross leek Aerts niet meer te kunnen ontglippen, maar opnieuw keerde Iserbyt terug. 

  In de ultieme sprint zat er bij Iserbyt nog net wat meer punch op dan bij Aerts. Hij pakt zo een tweede seizoenszege in de Superprestige en staat nu alleen aan de leiding in het klassement.

  Bekijk de spannende laatste ronde van de Jaarmarktcross in Niel:

  Rituitslag Jaarmarktcross NielRituitslag Jaarmarktcross Niel

  Iserbyt: "Zat mee dat Toon zijn zandpassage minder was"

  • Eli Iserbyt (1e): "In de laatste ronde rij ik net na de finish lek, dat was echt om te janken. Het zat mee dat Toon zijn zandpassage nog minder was dan de mijne. Daar zat mijn geluk. Toon viel toen even stil en ik ging erop en erover. Het was een sprint der stervende zwanen."

   "Dit doet heel veel deugd, ik denk dat dit voor iedereen leuke cross was. Lars en Toon waren ook zeer goed dus ik kan hier alleen maar blij mee zijn."

  • Toon Aerts (2e): "Het was koersen op de limiet vandaag en dat was hier in Niel niet gemakkelijk. Mijn zandpassages waren onvoldoende, dat is zeker met het oog op Koksijde volgende week een werkpuntje. Het ging hier zo moeilijk in het zand omdat ik echt op de limiet zat."

   "Of er iets mis was met de beweging van Iserbyt in de sprint? Nee, niet echt. Hij was vandaag gewoon de sterkste, dat kan ik eerlijk toegeven."

  Bekijk de volledige reacties

  Lees ook:

  Fase per fase

  1. 16 uur 02. Van der Haar en Adams maken overigens de top 5 rond. .
  2. 16 uur 02. Komt er nog een "VAR-interventie"? Iserbyt deed de deur kort eventjes dicht tijdens de sprint tot ongenoegen van Toon Aerts. De jury zal moeten beslissen. .
  3. 16 uur 01 match afgelopen
  4. 16 uur . Iserbyt is terug! Wat een heerlijke cross. We gaan sprinten. .
  5. 16 uur . Dit is echt fantastisch. Aerts rekent op zijn spurt. Michel Wuyts.
  6. 16 uur . Het draait bij Aerts opnieuw in de soep in de zandbak, maar ook Iserbyt blijft niet foutloos. Het gaat nauwelijks om 10 meter. .
  7. 15 uur 58. En nog is het niet voorbij! In de bultenzone komt Iserbyt weer wat dichterbij en ook de zandbak zit er nog een laatste keer aan te komen. .
  8. 15 uur 56. Heeft Iserbyt zijn beste pijlen verschoten in de voorlaatste ronde? Aerts blijft zijn voorsprong uitbreiden, straf werk. .
  9. 15 uur 56. Aerts erop en erover. Wat een mentale weerbaarheid bij Aerts! In de lastige blubberzone gaat hij op en over Iserbyt, de kopman van Pauwels Sauzen - Bingoal wil ook geen gaatje laten. .
  10. Nog 1 ronde. We zijn begonnen aan de laatste ronde. Het gaat tussen Iserbyt en Aerts, die eerste heeft nog steeds een voorsprong van een 5-tal seconden.  . 15 uur 54.
  11. 15 uur 52. Zandbak. Aerts heeft weer moeite in de zandbak, Iserbyt vergroot de kloof zo opnieuw.  .
  12. 15 uur 51. De zwier is wat weg bij Hermans. Aerts kruipt wel weer dichter bij Iserbyt. Michel Wuyts.
  13. 15 uur 49. Het spat nu uit elkaar bij de achtervolgers. Aerts wil zijn foutje goedmaken en doet dat ook deels in modderzone. Krijgen we toch nog een tweestrijd?  .
  14. Val. Aerts probeert het gaatje op Iserbyt te dichten, maar gaat nadien onderuit in de blubber. Iserbyt heeft een interessante kloof. . 15 uur 47.
  15. 15 uur 45. Iserbyt pakt zijn moment! In de zandbak gaan Aerts en Van der Haar van de fiets, maar hij niet. Hermans sluit aan bij het duo van de Baloise Trek Lions. .
  16. 15 uur 42. Van der Haar is beresterk, maar Iserbyt moet echt niet onderdoen. Toon Aerts moet diep gaan na een schuiver, ze raken niet af van mekaar. Ook Hermans is nog niet uitgeteld.  .
  17. 15 uur 40. Fietswissel. Het leiderstrio kiest er collectief voor om van materiaal te wisselen. Hermans doet dat niet en kan zo misschien wel weer terugkeren. .
  18. 15 uur 39. Bij het ingaan van de 5e ronde is Hermans het kind van de rekening, Iserbyt is er wel in geslaagd om terug te keren.  .
  19. 15 uur 36. Aerts rijdt zich uit de naad met Van der Haar in het wiel, maar dan gaat het opnieuw mis in de zandbak. Iserbyt komt terug bij Van der Haar, Aerts heeft nog steeds wat voorgift.  .
  20. 15 uur 36. Iserbyt is technisch superieur in de bultenzone, maar Aerts en Van der Haar hebben nog steeds een gaatje. Iserbyt heeft geen keus, hij moet er zo snel mogelijk naartoe. .