Ga naar de inhoud
Lucinda Brand wint opnieuw in Niel.
eindstand Superprestige vrouwen 2021-2022
1. Lucinda Brand (Ned) 101 punten
2. Denise Betsema (Ned) 92
3. Annemarie Worst (Ned) 92
4. Inge van der Heijden (Ned) 62
5. Aniek van Alphen (Ned) 53
6. Manon Bakker (Ned) 52
7. Yara Kastelijn (Ned) 47
8. Marion Norbert Riberolle 39
9. Sanne Cant 36
10. Fem van Empel (Ned) 31

kalender Superprestige

datum cross winnaar winnares
03/10 Gieten (Ned) Toon Aerts Lucinda Brand (Ned)
23/10 Ruddervoorde Eli Iserbyt Denise Betsema (Ned)
11/11 Niel Eli Iserbyt Lucinda Brand (Ned)
20/11 Merksplas Eli Iserbyt Lucinda Brand (Ned)
04/12 Boom Wout van Aert Lucinda Brand (Ned)
27/12 Heusden-Zolder Wout van Aert Lucinda Brand (Ned)
29/12 Diegem afgelast afgelast
12/02 Gavere Lars van der Haar (Ned) Lucinda Brand (Ned)

Lucinda Brand zet ook Niel naar haar hand na overtuigende slotronde

 do 11 november 2021 14:26
Jaarmarktcross Niel
Superprestige vrouwen
5 rondes
13:40 Niel
Lucinda Brand
einde
 1. 0
 2. 1
 3. 2
 4. 3
 5. 4
 6. 5

  Voor de derde keer op een rij heeft Lucinda Brand de veldrit in Niel gewonnen. De wereld- en Europese kampioene miste haar start door pech, maar met de Nederlandse ben je nooit klaar. Ze rondde haar inhaalrace succesvol af.

  Met zeges in 2019 en 2020 op zak ging Lucinda Brand vol vertrouwen van start in de Jaarmarktcross in Niel. Ze kende wat problemen bij de start en werd zo tot achtervolgen gedwongen. Sanne Cant was er overigens niet bij, de 5-voudige winnares in Niel was tot twee keer toe ten val gekomen bij de verkenning van het parcours.

  Annemarie Worst en Denise Betsema hoopten te profiteren van de afwezigheid van Brand voorin en gingen er zonder omkijken vandoor. Samen met Kastelijn, die even later afhaakte, bouwden de Nederlandse dames al snel een mooi kloofje uit. 

   

  Maar met Lucinda Brand ben je nooit klaar. Halfweg cross pikte de wereldkampioene aan voorin, de achtervolgingsrace had wel krachten gekost want ze besloot het initiatief nog een tijdje aan Betsema en Worst te laten.

  Worst was bijzonder gretig en zette Brand naar het einde van de cross fors onder druk, maar helemaal los raakte ze niet. Zo kon Brand alsnog uitpakken met haar gevreesde slotronde, ze dwong Worst tot een foutje en mocht zo opnieuw de handen in de lucht steken in Niel.

   

  Betsema blijft in het Superprestige-klassement wel aan de leiding staan met 42 punten, maar de kloof met haar concurrentes Annemarie Worst en Lucinda Brand is wel kleiner geworden. Worst en Brand volgen nu op 1 puntje.

  Brand: "Mijn start was waardeloos"

  Lucinda Brand: "Het is een rondje waarop je je kracht goed kan gebruiken
  eens je de ruimte hebt. Maar het was een waardeloze start en zo zat ik de eerste ronde in het gedrang en gedoe. Mijn zadel zakte dan ook nog eens, maar gelukkig merkte ik dat vlakbij de post."

   

  "Het was een hevig duel. Toen ik bij Worst kwam, wilde ik meteen aanvallen, alleen was dat iets te enthousiast en vloog ik uit de bocht.  De ronde erna wou ik er op hetzelfde stuk gelijk over. 

   

  "Vorig jaar was het een leuker rondje dan vandaag, vind ik. Vandaag was het iets te gemaakt, ik houd daar niet echt van, maar dat hoort er ook wel eens bij."

   

  Annemarie Worst: “Het was een goeie dag eigenlijk. Ik kon meedoen voor het podium en de winst. Ik ben vooral blij dat het goede gevoel er weer was. De afgelopen weken had ik veel last van mijn rug, nu is dat eindelijk weggebleven.
  Ik kon weer kracht zetten, dus dat is leuk."

   

  Denise Betsema: “Worst was heel snel weg en wij kwamen een beetje in het gedrang. Het was echt achtervolgen en goed in het rood rijden. Maar dan sluit je aan en zit je al heel diep en ga je foutjes maken. Zeker op een technisch parcours. Ik had ook de benen niet vandaag, dus ik heb alles gegeven om de schade wat te kunnen beperken.”

  Rituitslag Jaarmarktcross Niel

  naamresultaat
  1
  Lucinda Brand
  in 45'36"
  2
  Annemarie Worst
  op 18"
  3
  Denise Betsema
  32"
  4
  Yara Kastelijn
  1'38"
  5
  Ceylin del Carmen Alvarado
  2'08"
  6
  Manon Bakker
  2'12"
  7
  Marion Norbert Riberolle
  2'26"
  8
  Anna Kay
  2'45"
  9
  Clara Honsinger
  2'47"
  10
  Inge van der Heijden
  3'09"

  Fase per fase

  14:54
  14:52
  14:51
  14:27

  Kastelijn zit er compleet door en bereikt al puffend de meet als vierde op ruim anderhalve minuut van Brand. Alvarado vervolledigt nog de top vijf. 

  14:25

  Hattrick Brand

  Lucinda Brand wint net zoals in 2019 en 2020 in Niel. Na een moeilijke start peuzelde Worst en Betsema alsnog op. Beide dames mogen in die volgorde wel nog mee het podium op.

  14:24

  Lucinda Brand ziet dat risico's nemen niet langer nodig is en trippelt door de zandbak. Worst heeft haar landgenote nog steeds in het vizier, maar het gat is echt te groot geworden.

  14:23

  Brand is er vandoor

  Het zit erop! Worst gaat tegen de vlakte aan het wasbord en moet Brand zo definitief laten gaan. 3 op een rij voor de wereldkampioene in Niel.

  14:21

  Brand verhoogt de druk, Worst zit op een klein gaatje. Het ziet er goed uit voor de wereldkampioene. 

  14:19

  Worst kiest voor een fietswissel en zo komt Brand mee terug in de kop van de koers. Ze kunnen zich allebei geen foutjes meer permitteren nu. Worst komt intussen lichtjes in aanraking met een fotograferende toeschouwer.

  14:18

  Met Lucinda Brand ben je echt nooit klaar, ze kan altijd nog terugkeren.

  Erwin Vervecken
  14:17

  Slotronde

  Worst heeft nog steeds een kleine voorsprong beet op Brand en Betsema, kunnen de achtervolgers het gat nog dichten? 

  14:16

  Zoals zo vaak is het Nederland boven vandaag.

  Michel Wuyts
  14:13

  Worst is helemaal los en zet Brand en Betsema fors onder druk. Slaagt de renster van Team 777 erin om hier een knappe zege te boeken? 

  14:11

  Val

  Kastelijn gaat nog maar eens tegen de grond. De Nederlandse rijdt wel nog steeds in 4e positie, maar een plek op het podium zit er niet in.

  14:09

  Bij het ingaan van de vierde ronde hebben we weer een trio voorin, maar in de lastige modderstroken komt ze in de problemen. Annemarie Worst leek daarnet in het defensief te zitten, nu gaat ze aan kop.

  14:06

  De leidsters gaan bijzonder voorzichtig door het wasbord, Brand laat enkele meters en zo gaan Worst en Betsema er even vandoor. 

  14:01

  Daar is Brand

  Het gaat snel met Lucinda Brand. Eerst vlamt ze Worst voorbij en net na de modderstrook sluit ze al aan bij Betsema. Gaat de wereldkampioene er straks al vandoor? 

  14:00

  Het zit Kastelijn niet mee. Ze kiest in de diepe modder voor een rustige looppas en gaat dan ook nog eens onderuit. Lucinda Brand rijdt steeds verder bij haar weg.