Lucinda Brand zet ook Niel naar haar hand na overtuigende slotronde

  Superprestige vrouwen
  veldrijden Veldrijden
  location Niel
  trophy Lucinda Brand
  einde
  startfinish
  012345

   Voor de derde keer op een rij heeft Lucinda Brand de veldrit in Niel gewonnen. De wereld- en Europese kampioene miste haar start door pech, maar met de Nederlandse ben je nooit klaar. Ze rondde haar inhaalrace succesvol af.

   Met zeges in 2019 en 2020 op zak ging Lucinda Brand vol vertrouwen van start in de Jaarmarktcross in Niel. Ze kende wat problemen bij de start en werd zo tot achtervolgen gedwongen. Sanne Cant was er overigens niet bij, de 5-voudige winnares in Niel was tot twee keer toe ten val gekomen bij de verkenning van het parcours.

   Annemarie Worst en Denise Betsema hoopten te profiteren van de afwezigheid van Brand voorin en gingen er zonder omkijken vandoor. Samen met Kastelijn, die even later afhaakte, bouwden de Nederlandse dames al snel een mooi kloofje uit. 

    

   Maar met Lucinda Brand ben je nooit klaar. Halfweg cross pikte de wereldkampioene aan voorin, de achtervolgingsrace had wel krachten gekost want ze besloot het initiatief nog een tijdje aan Betsema en Worst te laten.

   Worst was bijzonder gretig en zette Brand naar het einde van de cross fors onder druk, maar helemaal los raakte ze niet. Zo kon Brand alsnog uitpakken met haar gevreesde slotronde, ze dwong Worst tot een foutje en mocht zo opnieuw de handen in de lucht steken in Niel.

    

   Betsema blijft in het Superprestige-klassement wel aan de leiding staan met 42 punten, maar de kloof met haar concurrentes Annemarie Worst en Lucinda Brand is wel kleiner geworden. Worst en Brand volgen nu op 1 puntje.

   Brand: "Mijn start was waardeloos"

   Lucinda Brand: "Het is een rondje waarop je je kracht goed kan gebruiken
   eens je de ruimte hebt. Maar het was een waardeloze start en zo zat ik de eerste ronde in het gedrang en gedoe. Mijn zadel zakte dan ook nog eens, maar gelukkig merkte ik dat vlakbij de post."

    

   "Het was een hevig duel. Toen ik bij Worst kwam, wilde ik meteen aanvallen, alleen was dat iets te enthousiast en vloog ik uit de bocht.  De ronde erna wou ik er op hetzelfde stuk gelijk over. 

    

   "Vorig jaar was het een leuker rondje dan vandaag, vind ik. Vandaag was het iets te gemaakt, ik houd daar niet echt van, maar dat hoort er ook wel eens bij."

    

   Annemarie Worst: “Het was een goeie dag eigenlijk. Ik kon meedoen voor het podium en de winst. Ik ben vooral blij dat het goede gevoel er weer was. De afgelopen weken had ik veel last van mijn rug, nu is dat eindelijk weggebleven.
   Ik kon weer kracht zetten, dus dat is leuk."

    

   Denise Betsema: “Worst was heel snel weg en wij kwamen een beetje in het gedrang. Het was echt achtervolgen en goed in het rood rijden. Maar dan sluit je aan en zit je al heel diep en ga je foutjes maken. Zeker op een technisch parcours. Ik had ook de benen niet vandaag, dus ik heb alles gegeven om de schade wat te kunnen beperken.”

   Rituitslag Jaarmarktcross NielRituitslag Jaarmarktcross Niel

   Fase per fase

   1. 14 uur 54.

   2. 14 uur 52.

   3. 14 uur 51.

   4. 14 uur 27. Kastelijn zit er compleet door en bereikt al puffend de meet als vierde op ruim anderhalve minuut van Brand. Alvarado vervolledigt nog de top vijf.  .
   5. 14 uur 25 match afgelopen
   6. 14 uur 24. Lucinda Brand ziet dat risico's nemen niet langer nodig is en trippelt door de zandbak. Worst heeft haar landgenote nog steeds in het vizier, maar het gat is echt te groot geworden. .
   7. 14 uur 23. Brand is er vandoor. Het zit erop! Worst gaat tegen de vlakte aan het wasbord en moet Brand zo definitief laten gaan. 3 op een rij voor de wereldkampioene in Niel. .
   8. 14 uur 21. Brand verhoogt de druk, Worst zit op een klein gaatje. Het ziet er goed uit voor de wereldkampioene.  .
   9. 14 uur 19. Worst kiest voor een fietswissel en zo komt Brand mee terug in de kop van de koers. Ze kunnen zich allebei geen foutjes meer permitteren nu. Worst komt intussen lichtjes in aanraking met een fotograferende toeschouwer. .
   10. 14 uur 18. Met Lucinda Brand ben je echt nooit klaar, ze kan altijd nog terugkeren. . Erwin Vervecken.
   11. 14 uur 17. Slotronde. Worst heeft nog steeds een kleine voorsprong beet op Brand en Betsema, kunnen de achtervolgers het gat nog dichten?  .
   12. 14 uur 16. Zoals zo vaak is het Nederland boven vandaag. . Michel Wuyts.
   13. 14 uur 13. Worst is helemaal los en zet Brand en Betsema fors onder druk. Slaagt de renster van Team 777 erin om hier een knappe zege te boeken?  .
   14. Val. Kastelijn gaat nog maar eens tegen de grond. De Nederlandse rijdt wel nog steeds in 4e positie, maar een plek op het podium zit er niet in. . 14 uur 11.
   15. 14 uur 09. Bij het ingaan van de vierde ronde hebben we weer een trio voorin, maar in de lastige modderstroken komt ze in de problemen. Annemarie Worst leek daarnet in het defensief te zitten, nu gaat ze aan kop. .
   16. 14 uur 06. De leidsters gaan bijzonder voorzichtig door het wasbord, Brand laat enkele meters en zo gaan Worst en Betsema er even vandoor.  .
   17. 14 uur 01. Daar is Brand. Het gaat snel met Lucinda Brand. Eerst vlamt ze Worst voorbij en net na de modderstrook sluit ze al aan bij Betsema. Gaat de wereldkampioene er straks al vandoor?  .
   18. 14 uur . Het zit Kastelijn niet mee. Ze kiest in de diepe modder voor een rustige looppas en gaat dan ook nog eens onderuit. Lucinda Brand rijdt steeds verder bij haar weg. .
   19. 13 uur 57. Ronde 2. 1. Betsema 2. Worst 3" 3. Brand 13" 4. Kastelijn 16" 5. Alvarado 23" .
   20. 13 uur 57. Ze triomfeerde nog op de Koppenberg, maar vanmiddag zal Clara Honsinger geen nieuwe zege boeken. Ze rijdt al op ruim 1 minuut van Betsema en Worst. .