Alvarado ploetert best door modder in Merksplas en wint 2e week op een rij

  Superprestige vrouwen
  veldrijden Veldrijden
  location Merksplas
  trophy Ceylin del Carmen Alvarado
  einde
  startfinish
  012345

  Ceylin del Carmen Alvarado heeft nu maar een week moeten wachten op een nieuwe zege. Na Niel vorige vrijdag was de Nederlandse vandaag in Merksplas andermaal de beste in de Superprestige. Alvarado ging er al in de eerste ronde solo van door, Denise Betsema finishte als tweede en moet de SP-leiding aan Alvarado laten. Inge van der Heijden is 3e, voor Lucinda Brand en Zoe Bäckstedt.

  Marianne Vos had er heel veel zin in in Merksplas, maar lang hield ze haar kanonstart niet vol. De wereldkampioene viel terug en zag Ceylin del Carmen Alvarado wegsnellen in de openingsronde.

   

  Niet alleen Vos kon de herboren Alvarado niet volgen, ook de andere Nederlandse vrouwen speelden vandaag een figurantenrol in haar one-woman-show.

   

  Het meeste weerwerk kwam nog van Denise Betsema en Inge van der Heijden, maar voorin had Alvarado alles goed onder controle. Ze maakte het af zonder in de problemen te komen.

   

  In Niel vierde Alvarado na bijna twee jaar zonder zege, nu moest ze dus maar een weekje wachten op haar tweede overwinning van het seizoen. Alvarado kan met vertrouwen richting de rest van het seizoen trekken.

   

  Voor Vos zijn er wel zorgen, want ze werd pas tiende op meer dan twee minuten. Brand, die slecht van start ging, viel dan weer net naast het podium. Zij wordt steeds beter na haar handblessure.

   

  In het klassement van de Superprestige is Alvarado de nieuwe leidster. Ze heeft nu 43 punten. Dat zijn er evenveel als Betsema, maar omdat ze één cross meer won, leidt Alvarado.

  Vos was heel ontgoocheld aan de finish.

  • Ceylin del Carmen Alvarado: "Gemakkelijk was het zeker niet vandaag, ookal leek het zo. Ik heb constant moeten blijven geven op een heel zwaar rondje. Ik had wat geluk met de goede lead-out van Marianne Vos. Zij zakte terug en ik kreeg vrije baan. Ik had gehoopt om mijn prestatie van in Niel door te trekken, ik ben blij dat het gelukt is om vandaag opnieuw te winnen."
   
  • Denise Betsema: "Het was mooi geweest om te winnen, maar mijn start was wat verloren en daarna had ik het lastig om het goed te maken. Alvarado was al in de eerste ronde uit het zicht. Ik voelde me niet top, maar meestal ben ik in een dubbel weekend wel beter op de tweede dag."

  Uitslag SP Merksplas (vrouwen)Uitslag SP Merksplas (vrouwen)

  Fase per fase

  1. 14 uur 28. Vos pas 10e. Bäckstedt is 5e, knap van de jonge Engelse. Bakker, van Alphen, Norbert-Riberolle, Honsinger en Vos maken de top 10 vol. .
  2. 14 uur 27. Na een mindere openingsronde is Brand toch nog knap 4e geworden. .
  3. 14 uur 26. Op 17 seconden is Betsema als tweede over de finishlijn gekomen. Van der Heijden maakt het podium vol. .
  4. 14 uur 26 match afgelopen
  5. 14 uur 24. Betsema draait de gaskraan nog een keer helemaal open, maar veel dichter bij Alvarado komt ze niet meer. De vogel is gaan vliegen. .
  6. 14 uur 21. De handen gaan op mekaar voor Alvarado. Ondanks het slechte weer is er toch aardig wat volk naar de Aardbeiencross gekomen. .
  7. 14 uur 19. Brand is ook aan haar laatste ronde begonnen. Het podium lijkt er niet meer in te zitten. .
  8. 22". Betsema en Van der Heijden rijden wiel in wiel over de finishlijn. Ze volgen op 22 seconden. . 14 uur 18.
  9. Laatste ronde. Alvarado duikt solo de laatste ronde in. Haar zege lijkt niet meer in gevaar te komen. . 14 uur 17.
  10. 14 uur 13. Het duel voor de tweede plaats belooft nog spannend te worden. Van der Heijden en Betsema lossen mekaar van geen vin. .
  11. 14 uur 13.
  12. 14 uur 12. Alvarado temporiseert niet, integendeel. De winnares lijkt al een tijdje gekend. .
  13. Brand op 35 tellen. Brand volgt als 4e na haar goeie passage in de zandbak. Bakker volgt de ex-wereldkampioene op 35 seconden. . 14 uur 09.
  14. 14 uur 09. Einde ronde 3. De derde ronde zit erop. Alvarado heeft een voorsprong van 18 seconden op Van der Heijden en 21 seconden op Betsema. .
  15. 14 uur 08. Brand laat haar klasse zien in de zandbak. Als eerste rijdt ze er helemaal door. Knap gedaan. .
  16. 14 uur 08. Na haar kanonstart volgt Vos ondertussen al op meer dan een minuut. Hoe is dit kunnen gebeuren? .
  17. 14 uur 07. Alvarado vliegt nog een keer over de balkjes, ook in het zand maakt ze geen grote fouten. De Nederlandse heeft alles goed onder controle tot dusver. .
  18. 14 uur 06. De leidster heeft orde op zaken gesteld. Betsema en Van der Heijden volgen op bijna 20 seconden. .
  19. 14 uur 05. Alvarado, Betsema en Van der Heijden raken allemaal moeilijk in hun klikpedaal. Het is duidelijk: de ondergrond ligt er heel slecht bij vandaag. .
  20. 12". Betsema en Van der Heijden volgen op 12 seconden. We zijn exact halfweg. . 14 uur 03.