Ga naar de inhoud
Vanthourenhout was ongenaakbaar vandaag.

Michael Vanthourenhout ploetert in Pontchâteau naar zijn tweede opeenvolgende Europese titel

 zo 5 november 2023 16:15
EK veldrijden elite mannen
EK veldrijden
8 rondes
15:10 Pontchâteau
Michael Vanthourenhout
einde
 1. 0
 2. 1
 3. 2
 4. 3
 5. 4
 6. 5
 7. 6
 8. 7
 9. 8

  Van dood en begraven in Maasmechelen naar tweevoudig Europees kampioen: wat een wereld van verschil op één week tijd voor Michael Vanthourenhout. In Pontchâteau ging de Belg er na amper tien minuten vandoor en niemand zag hem nog terug, goed voor een nieuwe sterrentrui voor Pauwels Sauzen-Bingoal. Het verwachte duel tussen ploegmaats Thibau Nys en Lars van der Haar kwam er niet. De ene had een rotdag en finishte niet, de andere maakte te veel foutjes.

  Vanthourenhout gaat er al vroeg vandoor, slechte dag Nys

  De kanonstart van Laurens Sweeck stak het vuur aan de lont voor een tactische beginfase, waarin Lars van der Haar en Thibau Nys even achter de feiten moesten aanhollen.

   

  Een nieuwe Belgische poging, deze keer van Michael Vanthourenhout, bevatte meer buskruit. Al in ronde 2 koos hij het ruime sop.

   

  Van der Haar en Nys knokten zich terug in de cross, al was dat bij die laatste maar van korte duur. De kaars van Nys doofde langzamerhand uit, hij zou er halverwege de brui aan geven. 

   

  Toch waren er aanvankelijk nog voldoende Belgen om de boel wat lam te leggen in dienst van leider Vanthourenhout. Tot ook Eli Iserbyt kleur moest bekennen en de rol loste bij Van der Haar en revelatie Cameron Mason.

  Dubbele valpartij fnuikt kansen van Van der Haar, Vanthourenhout blijft foutloos

  Voor Vanthourenhout was het vanaf dan zaak om foutloos te blijven. Iets waar hij perfect in slaagde, wat niet gezegd kon worden van Van der Haar.

   

  Tot 2 keer toe schoof de Nederlander onderuit toen hij net iets te voortvarend van de partij ging in de achtervolging. Weg kansen op de Europese titel. 

   

  Mason was zo de dichtste belager van Vanthourenhout, al kon de Brit de Belg nooit echt in verlegenheid brengen. 

   

  In de slotronde nam de uittredende Europese kampioen geen risico's meer en kwam hij solo binnen in Pontchâteau. Mason strandde op 7 seconden, Van der Haar werd nog 3e.

   

  Vanthourenhout pakt op het EK zijn eerste zege van het seizoen en mag dus nog een jaartje langer in de sterrentrui crossen.    

  Gerelateerd:

  Nog reacties na het EK veldrijden:

  Nog meer reacties:

  Uitslag EK veldrijden elite mannen

  naamresultaat
  1
  Michael Vanthourenhout
  in 1u02'13"
  2
  Cameron Mason
  op 7"
  3
  Lars van der Haar
  19"
  4
  Pim Ronhaar
  21"
  5
  Ryan Kamp
  44"
  6
  Eli Iserbyt
  58"
  7
  Laurens Sweeck
  1'05"
  8
  Niels Vandeputte
  1'14"
  9
  Felipe Orts
  1'23"
  10
  Witse Meeussen
  1'39"

  Fase per fase

  16:16

  Sweeck en Vandeputte druppelen binnen op 7 en 8, voor de Spanjaard Orts. Meeussen sluit de top 10 af als 5e Belg. 

  16:16

  Van der Haar blijft een hoofdschuddende Ronhaar voor in de strijd om het brons. Iserbyt is de 2e Belg op plaats 6, achter Kamp. 

  16:16

  Vanthourenhout rijdt bijna hele wedstrijd alleen op kop en wint tweede Europese titel op een rij

  16:15

  Michael Vanthourenhout verlengt zijn Europese titel!

  Na een imposante solo kroont Michael Vanthourenhout zich voor het tweede jaar op een rij tot Europees kampioen. Mason kwam nog iets dichter in de slotronde, maar moet tevreden zijn met plek 2. 

  16:15

  Het is maar één Belg op de juiste plaats, want voor de rest zou het wat geweest zijn.

  Paul Herygers
  16:12

  Het zilver voor Cameron Mason is ook zo goed als binnen, voor het brons mogen Nederlanders Ronhaar en Van der Haar nog onderling bikkelen. 

  16:11

  Zo is Michael Vanthourenhout op weg naar zijn eerste zege van het seizoen, en wat voor één! Hij begon aan zijn solo in ronde 2 en houdt meer dan stand tegen het achteropkomende geweld. 

  16:08

  Laatste ronde voor Vanthourenhout

  Met 22 seconden voorgift op Mason begint Vanthourenhout aan de slotronde. Dat moet voldoende zijn voor een tweede Europese titel op een rij. 

  16:07

  Kamp gaat weer over Iserbyt naar plek 5. Zo zijn plekken 3 tot 5 voor de Nederlanders, maar de grote vis lijkt te gaan ontbreken. 

  16:06

  Vanthourenhout foutloos

  Terwijl iedereen al wel een foutje heeft gemaakt, een mindere dag heeft of pech kende, rijdt Vanthourenhout de perfecte cross. 

  Zijn bonus op Mason groeit in deze voorlaatste ronde nog wat meer, de laatste ronde zonder ongelukken afwerken is de boodschap voor een nieuwe Europese titel. 

  16:04

  Tweede valpartij voor Van der Haar, medaillekansen krimpen voor de Nederlander

  16:04

  Zelfs het podium halen wordt nog moeilijk voor Van der Haar op deze manier. Mason heeft al 15 tellen bonus op de Nederlander door die schuiver, Ronhaar is een verrassende 3e. 

  16:03

  Nog maar eens een val voor Van der Haar!

  In een dalende strook glijdt Van der Haar nog maar eens onderuit, daarmee gaan zijn kansen op de Europese titel in rook op. Vanthourenhout heeft vrije baan! 

  16:01

  Michael Vanthourenhout rijdt verder weg.

  Paul Herygers
  16:01

  Mason komt aan de aankomst door op 18 seconden van Vanthourenhout. Van de Brit lijkt de dreiging niet te komen, van Van der Haar misschien wel. Hij komt 3 seconden later door, nog 2 ronden te gaan. 

  16:00

  Van der Haar opnieuw

  Een nieuwe poging van Van der Haar om richting een 3e Europese titel te snellen. Hij zet alles op alles nu. 

  15:58

  De inhaaljacht van Iserbyt komt stilaan op gang. Kamp is de eerste Nederlandse prooi op zijn bord, Ronhaar en Van der Haar komen in zicht. 

  15:55

  Van der Haar moet nu ook stoppen bij de materiaalpost en zo lijkt zijn veer wat gebroken. 

  Mason heeft 10 seconden bonus op de Nederlander, al moet de Brit er ook nog 12 proberen goedmaken op Vanthourenhout.