Zelfs pech kan haar niet afstoppen: Fem van Empel soleert naar goud op EK veldrijden

  EK veldrijden
  veldrijden Veldrijden
  location Namen
  trophy Fem van Empel
  einde
  startfinish
  0123456

  Fem van Empel heeft haar favorietenrol waargemaakt op het EK veldrijden. In de schaduw van de Citadel van Namen kon zelfs een pechmomentje de jonge Nederlandse niet afstoppen. Ceylin Alvarado en Blanka Vas mochten als nummers 2 en 3 mee op het podium.

  De vraag voor het EK was niet wie zou winnen, maar wel met hoeveel voorsprong Fem van Empel het zou halen.

   

  De seizoensrevelatie begon zoals we dat van haar gewoon zijn op haar gemakje aan de cross, maar bij het begin van de tweede ronde ging haar hartslag plots met een ruk de hoogte in.

   

  Niet door een versnelling, wel door een lekke band net voorbij de materiaalpost. Ze maakte meteen rechtsomkeer, wisselde ijzig kalm van tuig en begon daarna aan een straffe inhaalrace. 

   

  Van Empel kwam in geen tijd weer voorin aansluiten bij haar landgenotes Ceylin del Carmen Alvarado, Denise Betsema en de Hongaarse Blanka Vas.

   

  In de voorlaatste ronde kneep Van Empel de overgebleven Alvarado helemaal dood bergop. Na de schuine kant ging de ex-wereldkampioene vervolgens in de fout en weg was de zege.

   

  Van Empel genoot met volle teugen van haar slotronde en is voor het eerst Europees kampioene bij de profs. Alvarado werd tweede na haar beste cross van het seizoen, Vas derde. 

   

  En de Belgische vrouwen? Die speelden een figurantenrol voor eigen volk. Marion Norbert-Riberolle werd 13e, Laura Verdonschot 14e en Sanne Cant pas 17e.

  Uitslag EK veldrijden (vrouwen)Uitslag EK veldrijden (vrouwen)

  Fase per fase

  1. 15 uur 53. Ook de Belgische vrouwen zijn binnen na een figurantenrol voor eigen volk. Norbert Riberolle is 13e geworden, Verdonschot 14e en Cant 17e. .
  2. 15 uur 52. We krijgen geen volledig Nederlands podium in Namen, want Vas is als derde gefinisht, voor Betsema en de verrassende Italiaanse Sara Casasola. .
  3. 15 uur 51. Alvarado heeft uiteindelijk maar 20 seconden moeten toegeven op Van Empel. Ook zij straalt na haar beste cross van het seizoen. .
  4. 15 uur 50 match afgelopen
  5. 15 uur 44. Van Empel trekt nog een keertje stevig door bergop. Ze demonstreert nog maar een keer dat ze van een ander niveau is dit seizoen. .
  6. 15 uur 44. Vas volgt op 15 seconden van Alvarado. De strijd voor plaats 2 is nu spannender dan die voor de zege. .
  7. 15 uur 42. De veer is gebroken bij Alvarado. Paul Herygers.
  8. Laatste ronde. 21 seconden. Dat is de voorsprong al van Van Empel op Alvarado bij het ingaan van de slotronde. . 15 uur 42.
  9. 15 uur 41. Plots heeft Van Empel 10 seconden. Ze ligt nu in pole position om voor het eerst in haar carrière het EK te winnen. .
  10. 15 uur 41. Alvarado glijdt weg, Van Empel gaat er alleen vandoor.

   Alvarado glijdt weg, Van Empel gaat er alleen vandoor

  11. 15 uur 40. Foutje Alvarado. Na de schuine kant gaat Alvarado in de fout, ze moet van de fiets. Is de beslissing gevallen? .
  12. 15 uur 40. In een technische zone bergaf is Alvarado inderdaad weer wat dichterbij gekomen. Van Empel raakt er niet vanaf. .
  13. 15 uur 37. Alvarado geeft zich niet zomaar gewonnen bergop, ze weet dat ze in de technische afdaling de betere is. .
  14. 15 uur 35. Van Empel solo. Op de lange klim na de finishlijn probeert Van Empel Alvarado helemaal dood te knijpen. De 20-jarige kan aan haar solo richting titel beginnen, al is Alvarado echt niet ver. .
  15. 15 uur 34. De cross kan beginnen. Paul Herygers.
  16. 15 uur 34. Einde ronde 4. Vlak voor de asfaltstrook moet Vas een gaatje laten na een foutje. Alvarado en Van Empel zijn met z'n tweeën weg, met nog 2 ronden op de teller. .
  17. 15 uur 32. Op de schuine kant heeft Van Empel zich weer laten verrassen door Alvarado en Vas. Het technische stuk is niet het favoriete gedeelte van de seizoensrevelatie. .
  18. 15 uur 31. Van Empel begint eraan. Van Empel is de anderen aan het versmachten op een lastige strook bergop. Het heeft even geduurd, maar de topfavoriete is eindelijk helemaal voorin gekomen. .
  19. 15 uur 29. Enkel Van Empel kan het tempo van Vas volgen, voor Alvarado en Betsema gaat het nu te snel. .
  20. Worst geeft er de brui aan. Voor Annemarie Worst zit het EK erop. De Nederlandse draait (uit voorzorg) af. . 15 uur 27.