Ga naar de inhoud

Goffin weert zich kranig, maar buigt na 5 sets het hoofd tegen nummer 13 Hurkacz op Roland Garros

Roland Garros

David Goffin (100)
Hubert Hurkacz (16, crown13)
3
1
6
7
2
5
4
3
6
6
4
2
4
5
6

David Goffin heeft de eerste ronde van Roland Garros niet overleefd. De enige Belgische man op de hoofdtabel, teruggezakt naar de 113e plaats op de ranking, dwong het Poolse 13e reekshoofd Hubert Hurkacz tot 5 sets, maar ging finaal ten onder na 3 uur en 38 minuten: 3-6, 7-6, 4-6, 6-2, 4-6.

Het zat Goffin niet mee bij de loting. Hurkacz, de nummer 13, is een lastige klant. Zeker in een jaar waarin Goffin door nieuw fysiek leed voor het eerst in 9 jaar uit de top 100 viel. De 32-jarige Goffin zoekt nog volop naar zijn ritme en kon dit jaar zijn beste versie nog niet tonen.

Maar Goffin houdt van Roland Garros. En hij verkocht zijn huid duur, fel gesteund door het publiek. Hij begon veelbelovend aan de wedstrijd met een break in het eerste game, maar tegen de boomlange Pool moest hij zelf daarna 2 keer zijn opslag uit handen geven.

In de 2e set was het aan Goffin om een break ongedaan te maken en de bordjes in evenwicht te hangen: 7-5. Goffin kwam evenwel meteen 0-40 achter in set 3, maar zette dat nog recht en kon weer als eerste breaken.

Goffin kwam heel aanvallend voor de dag, hij maakte ook de mooiste punten, Hurkacz stond evenwel de hele partij goed te verdedigen en draaide andermaal de rollen om.

Maar Goffin toonde wilskracht, ging beter serveren en trok met succes naar het net. Hij pakte in set 4 meteen de service van de Pool af en zorgde met een tweede break voor een 5e set. Het was close tussen de 2: Goffin sloeg 45 winners, Hurkacz 47.

Daarin ging het gelijk op tot 2-2, waarna Goffin 0-40 achterkwam. De 3e breakbal was er te veel aan. De Pool versaagde niet, bleef solide serveren en Goffin maakte iets te veel fouten (55 tegenover 48). Op de eerste matchbal sloeg hij buiten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (Twitter). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Hurkacz net als vorig jaar

Ook vorig jaar was Hurkacz de beul van Goffin in Parijs. Toen in de derde ronde, maar tegen een Goffin die last had van zijn heup: 7-6, 6-2, 6-1.

Goffin nam voor de 12e opeenvolgende keer deel aan Roland Garros. Zijn beste resultaat aan de Porte d'Auteuil is een kwartfinale in 2016, die hij verloor van Dominic Thiem.

Door zijn snelle exit dit jaar zal Goffin opnieuw zakken op de ATP-ranking, want hij had een derde ronde te verdedigen. Hubert Hurkacz speelt in de tweede ronde tegen de Nederlander Tallon Griekspoor (ATP-39). Die wipte de Spaanse qualifier Pedro Martinez (ATP-135) in vijf sets.

"Het ging om details", reageerde Goffin na zijn exit. "Ik heb kleine foutjes gemaakt op enkele sleutelmomente, maar dat gebeurde ook bij mijn tegenstander."

 

"Ik kan mezelf weinig verwijten", gaf hij nog aan. "Ik heb goeie en minder goeie momenten afgewisseld."

Fase per fase

  1. 14 uur 52. Goffin ligt eruit. De steun van het publiek heeft Goffin niet voorbij Hurkacz geholpen. Bij 15-15 viel een bal op de netrand langs de verkeerde kant voor Goffin. Hurkacz dwong 2 matchballen af, Goffin sloeg de eerste buiten. Net als vorig jaar is Hurkacz dus de betere van onze landgenoot, maar nu was er wel veel meer strijd. .
  2. 14 uur 45. Hurkacz slaat op voor de match. Goffin is bij 2-2 als eerste zijn opslag kwijtgespeeld in de slotset. Hij kwam 0-40 achter, redde nog 2 ballen, maar de 3e was er te veel aan. Bij 3-5 behield de Belg zijn opslag, Hurkacz mag nu opslaan voor de match. Het publiek staat achter Goffin. .
  3. 14 uur 11. Goffin dwingt 5e set af. David Goffin geeft zich niet gewonnen. Hij krikt zijn opslagpercentage op en kwam vaker met succes naar het net. Hij pakt meteen de opslag af van de Pool en loopt 4-1 uit. In het 7e spelletje werkt hij 2 breakballen weg, zodat hij het met 6-2 en een nieuwe break kan afmaken. .
  4. 13 uur 39. Goffin verliest momentum. David Goffin moet weer achtervolgen na het verlies van de 3e set. Hij kwam op de eigen opslag meteen 0-40 achter, maar werkte de 3 breakballen allemaal weg. Om daarna als eerste te breaken (3-1). Maar hij kon die break niet bevestigen. Hurkacz brak op zijn beurt tot 4-5, maar maakte het wel op de eigen opslag af: 4-6. .
  5. 12 uur 36. Goffin herstelt evenwicht. Goffin heeft gereageerd in de 2e set. Hurkacz benutte zijn eerste breakbal in het 3e spelletje en liep 2-4 uit. In een fel bevochten 8e game brak Goffin terug, op love kwam hij 6-5 voor, waarna hij er een tweede break tegenaan gooide. Hij wint de set met 7-5. .
  6. 12 uur 02. Eerste set is voor Pool. Goffin begon uitstekend aan de partij met een break. Onze landgenoot kwam 2-0 voor, maar Hurkacz was opgewarmd. Hij pakte zijn servicegame op love en brak bij zijn eerste breakpunt. Goffin liet 2 breakballen liggen bij 2-2, waarna elk vlot zijn servicegame won. Hurkacz brak in het 8e spelletje na 3 breakballen door de opslag van de Belg en maakte het op love - voor de derde keer al deze set - uit. .
  7. 11 uur 28.
  8. 11 uur 28.