Evans hield stand op de slotdag.

Elfyn Evans houdt stand op slotdag en zegeviert in Rally van Finland

 zo 3 oktober 2021 13:55

De Brit Elfyn Evans heeft de WK-rally van Finland gewonnen. De Brit kwam zaterdagochtend aan de leiding en gaf zondag die leidersplaats niet meer af, ondanks druk van Ott Tänak. Onze landgenoot Thierry Neuville gaf zaterdag op, Sébastien Ogier blijft WK-leider.

eindstand Rally van Finland   
1. Elfyn Evans (GBr-Toyota)  
2. Ott Tänak (Est-Hyundai) +14"1
3. Craig Breen (Ier-Hyundai)
+42"2

Rally van Finland

13:51

Evans houdt stand op slotdag

Elfyn Evans (Toyota) heeft de rally van Finland gewonnen, de tiende van in totaal twaalf rally's die meetellen voor het WK 2021. Evans nam zaterdagochtend de leiding en ondanks de druk van een aandringende Ott Tänak (Hyundai) hield de Welshmen stand.

Voor Evans is het na de rally van Portugal zijn tweede zege van het seizoen, zijn vijfde in zijn carrière. Ott Tänak eindigde als tweede op 14,1 seconden. De derde plaats was voor Craig Breen (Hyundai). De Franse WK-leider Sébastien Ogier (Toyota) eindigde als vijfde. Thierry Neuville ging zaterdag in de fout en moest opgeven.

Elfyn Evans verkleint, met nog twee WK-rally's te rijden, de kloof met WK-leider Sébastien Ogier tot 24 punten. Voor de start van de rally van Finland waren dat nog 44 punten. Met nog 60 punten te verdelen, blijft Evans meedoen voor een eerste Britse wereldtitel in het WRC in 20 jaar. Neuville blijft derde in de WK-stand en heeft één punt voorsprong op Rovanperä die vierde is, en twee punten op Tänak die vijfde is. 

13:49
Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
02/10/21
21:47

Elfyn Evans blijft aan de leiding

 Elfyn Evans (Toyota Yaris WRC) sluit de tweede wedstrijddag van de rally van Finland af als leider. De Welshmen heeft een kleine voorsprong van 9,1 seconden op eerste achtervolger Ott Tänak (Hyundai i20 Coupé WRC). Craig Breen (Hyundai i20 Coupé WRC) is derde op 19,5 seconden. 

21:46

Definitieve opgave voor Neuville

Thierry Neuville komt zondag niet meer aan de start van de rally van Finland. Bij nazicht van de wagen blijkt dat de motor van zijn Hyundai beschadigd is. Dat meldt het team.


De Belg kwam enkele kilometers ver in de veertiende proef, na het nemen van een snelle linkse bocht, in een zonk terecht waarna de radiator beschadigd werd en er een waterlek ontstond. Drie bochten verderop zette Neuville zijn wagen aan de kant. 


Bij nazicht van de wagen in het servicepark werd duidelijk dat de motor beschadigd is en Neuville zondag niet kan herstarten.


12:48

We moeten toch nog wat veegwerk doen, hoor. Mijn enige doel van dit weekend is Lappi proberen in te halen. Ik probeer te doen wat ik kan.

Thierry Neuville
12:45

Evans grijpt leiding, Neuville op 5

Elfyn Evans staat met zijn Toyota halfweg de tweede wedstrijddag op kop. De Welshman won de 4 ochtendritten en telt 5"6 minder dan eerste achtervolger Craig Breen (Hyundai). Ott Tänak (Hyundai) is derde op 9"7.

Na een crash van Kalle Rovanperä (Toyota) is Thierry Neuville (Hyundai) opgeschoven naar de 5e plaats. De Belg volgt op 20"1 seconden van Esapekka Lappi (Toyota), die vierde is.

Rovanperä crashte in de vierde rit vanochtend en moest opgeven. De impact was fel. Bij nazicht later op de dag moet blijken of Rovanperä zondag opnieuw van start kan gaan.

01/10/21
20:53

"Niets is verloren"

Morgen leggen de rijders maar liefst 152 kilometer af in 9 verschillende ritten. Neuville heeft er zin in. "Niets is verloren. We gaan het zo goed mogelijk proberen te doen", zei hij weinig verrassend na afloop van de eerste dag.


"De opdracht is om het zo goed als mogelijk te doen en proberen om de kloof met de rijders voor ons een beetje te verkleinen. Als dat niet lukt dan proberen we onze positie vast te houden en proberen we te genieten van de rally."

18:51

De zichtbaarheid was heel laag vandaag, ik wilde vooral geen fouten maken.

Thierry Neuville
18:49

Neuville is 6e na dag 1

Thierry Neuville heeft de eerste dag van de Rally van Finland afgesloten op de 6e plaats. Hij volgt op iets meer dan 30 seconden van de Ierse leider Craig Breen. WK-leider Sébastien Ogier volgt één plaats verderop.

18:48
Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.