Rallyrijder Sébastien Ogier pakt zijn 7e wereldtitel in de WRC

  Sébastien Ogier heeft voor de 7e keer in zijn carrière de wereldtitel veroverd. De Fransman kreeg in Monza een vrijgeleide naar de titel nadat WK-leider Elfyn Evans gisteren gecrasht was.

  Uitslag Monza
  1. Sébastien Ogier (Fra/Toyota)
  in 2u15'51"
  2. Ott Tänak (Est/Hyundai)
  op 13"9
  3. Dani Sordo (Spa/Hyundai) 15"3
  4. Esapekka Lappi (Fin/Ford) 45"7
  5. Kalle Rovanperä (Fin/Toyota) 1'11"1
    Thierry Neuville (Hyundai) out

  Fase per fase

  1. 13 uur 19. Ogier maakt het af in Monza. Opdracht volbracht voor Sébastien Ogier in Monza: de Fransman heeft zijn 7e wereldtitel te pakken. Na de crash van WK-leider Elfyn Evans op zaterdag was het voor Ogier vooral belangrijk om zelf niet meer in de fout te gaan. Geen probleem voor de ervaren Fransman, die zijn 7e wereldtitel in stijl pakte door in Monza de slotmanche te winnen. Voor Ogier is het zijn eerste titel met Toyota. Zijn vorige wereldtitels veroverde hij met Volkswagen en Ford. "Ik wil niet in de lucht springen van vreugde. Wereldwijd zijn er zoveel mensen die te lijden en geleden hebben onder het virus. Het zou ongepast zijn om hier te staan dansen. Maar ik ben wel blij", zegt Sébastien Ogier. "Het was een heel, heel moeilijk weekend voor ons, tot in de allerlaatste rit. Ik vind het jammer wat Elfyn Evans gisteren overkwam. Volgend jaar rijden wij opnieuw samen en ik kijk er enorm naar uit om opnieuw met hem de strijd aan te gaan. Mijn Toyota was dit seizoen fantastisch. Ik kijk uit naar volgend jaar om opnieuw met dit team samen te werken." De wereldtitel bij de constructeurs is voor het tweede jaar op een rij voor Hyundai, dankzij de tweede en derde plaats van Dani Sordo en Ott Tänak. .
  2. 06-12-2020.
  3. 18 uur 45. Ook zondag krijgen we Neuville niet meer te zien. Voor Thierry Neuville is het doek nu echt gevallen over het WK. Onze landgenoot maakte vrijdag een slipper, bleef vandaag aan de kant en zal ook zondag niet meer in actie komen. Zijn team Hyundai wil zijn wagen niet nog meer beschadigen.  Neuville begon als 3e in de WK-stand aan de laatste manche, maar zal in de WK-eindstand wellicht nog voorbijgestoken worden door ploegmaat en uittredend wereldkampioen Ott Tänak. .
  4. 18 uur 10. Einde van deze dag. De voorlaatste dag zit erop. De 13e rit kon wel nog afgewerkt worden: leider Sébastien Ogier consolideerde met een 4e notering. De Fransman trekt als leider naar de slotdag. Zondag staan nog 3 ritten op het programma. .
  5. 15 uur 47. Rit 12 afgelast door hondenweer. De weersomstandigheden in Noord-Italië zijn te slecht geworden, oordeelt de organisatie. Rit 12 wordt dan ook afgelast. Straks wordt de laatste rit van de dag normaal gezien wel nog afgewerkt. .
  6. 15 uur 39. Ik vind het verschrikkelijk voor Evans. Hij ging in de bocht gewoon van de baan en kon niet meer doen. Maar het is nog niet binnen voor mij. Het wordt nog een hele klus om morgen te finishen. Sébastien Ogier.
  7. 15 uur 34. Drama voor Evans, gouden kans voor Ogier. WK-leider Elfyn Evans stond in Monza na 10 klassementsritten op de derde plaats, maar in de 11e rit sloeg het noodlot toe. De Brit ging met zijn Toyota van de baan en moest de strijd staken.  Voor Sébastien Ogier, de tweede in de WK-stand en de huidige leider in Monza, betekent dat goed nieuws. De Fransman moet zondag binnen de top drie finishen in Italië om zich te verzekeren van een 7e wereldtitel.  .
  8. 11 uur 10. Neuville slaat dagje over. Na zijn crash in de derde klassementsrit heeft Thierry Neuville een streep moeten trekken door de wereldtitel. Onze landgenoot kan de kloof met WK-leider Elfyn Evans niet meer overbruggen en start vandaag niet. Er wordt gesleuteld aan zijn bolide, opdat hij zondag nog kan deelnemen. .
  9. 11 uur 03. Sébastien Ogier aan de leiding. WK-leider Elfyn Evans wordt nog bedreigd door één man: Sébastien Ogier. De Fransman is de nieuwe leider in de rally van Monza, de slotwedstrijd van het WK. Ogier dankt zijn leidersplaats aan een blitzstart in de openingsrit van zaterdag en een tijdstraf voor Lappi en Sordo, die een bocht hadden afgesneden. .
  10. 05-12-2020.
  11. 14 uur 52. Teleurgestelde Neuville: "Ik reed te dicht bij dat betonblok". "Na mijn foutje van deze ochtend wou ik de verloren tijd zo snel als mogelijk goedmaken en opschuiven in het klassement", reageert Thierry Neuville. "Tijdens de vierde klassementsrit reed ik in een chicane iets te dicht bij een betonblok en beschadigde daarbij de ophanging."  "Ondanks die impact kon ik verder rijden. Toen ik door een grote waterplas reed, zoog de motor water en viel die meteen uit. Wat ik ook deed, ik kon de wagen niet herstarten. Ik ben heel ontgoocheld", besluit onze landgenoot. .
  12. 13 uur 29. Neuville is uitgeteld. Thierry Neuville zal ook dit jaar geen wereldkampioen worden. Onze landgenoot stond al voor een loodzware opdracht om de Brit Elfyn Evans nog in te halen en onder druk heeft hij een fout gemaakt. In de derde rit ging Neuville in een bocht tegen een betonblok. Hij moest opgeven en ziet zijn laatste WK-kans in rook opgaan. .
  13. 12 uur 39. Lappi leidt na gedurfde bandenkeuze op slipperige wegen, Neuville pas 9e. Esapekka Lappi (Ford Fiesta WRC) staat na 3 klassementsritten op kop. Lappi dankt die leiding aan een gedurfde bandenkeuze. Op een mix van asfalt en gravel bond de Fin op een doorweekt parcours zowaar sneeuwbanden aan. Dani Sordo (Hyundai i20 Coupé WRC) is voorlopig 2e op 3,3 seconden. Andraes Mikkelsen (Skoda Fabia R5) verrast met een voorlopige 3e plaats. Van de kampioenschapsrijders presteert Sébastien Ogier (Toyota Yaris WRC) met zijn 4e plaats het best. Ogier kijkt wel al tegen een achterstand van 22,4 seconden aan op Lappi. Elfyn Evans (Toyota Yaris WRC) is 6e, Thierry Neuville (Hyundai i20 Coupé WRC) 9e. Onze landgenoot liet zich in de openingsrit verrassen en verloor 20 seconden. .
  14. 12 uur 38. Neuville slipt op verraderlijk parcours: "Maar was niet enige". Sneeuwregen, koude temperaturen, modder op het onverharde deel van het parcours en aquaplanning op het circuit. Dat waren de verraderlijke omstandigheden vanochtend. Omdat de wedstrijd gecatalogeerd staat als een asfaltrally gingen de rijders met niet aangepaste rubbers van start. De regenbanden zijn uiteraard ideaal voor het asfalt, maar hebben weinig grip in de Italiaanse blubber. Elfyn Evans mocht als eerste de baan op. De Welshman begon met een vijfde tijd eerder voorzichtig. Sébastien Ogier liet zich verrassen en gleed tegen een hooibaal. De Fransman beperkte het tijdverlies tot enkele seconden. Thierry Neuville ging als derde de baan op. Op identiek dezelfde plaats als Ogier gleed hij in de omheining. Tien seconden tikten voorbij vooraleer de Belg zijn Hyundai aan de praat kreeg en nog eens tien seconden vooraleer hij zich wist te bevrijden uit de omheining. "Ik was niet de eerste die daar in de fout ging. Ik heb me laten verrassen, kreeg de wagen niet meteen aan de praat en verloor heel wat tijd", sakkerde Thierry Neuville, die in de stand naar de 13e plaats zakte. De omstandigheden werden er tijdens de tweede doortocht niet beter op. Dat weerhield Thierry Neuville niet om al zijn duivels te ontbinden. Hij was 10,2 seconden sneller dan Ogier en 11 seconder sneller dan Evans. "Nadat we deze ochtend verrast waren door de hoeveelheid modder moesten we iets doen. De omstandigheden zijn bijzonder slecht, maar desondanks was dit een goede rit", schoof Neuville op naar de 9e plaats op 34,7 seconden van Esapakka Lappi (Ford Fiesta WRC), die als enige van de toprijders in de derde klassementsrit voor sneeuwbanden koos. De rijders krijgen vandaag nog drie gelijkaardige klassementsritten als vanochtend voor de wielen geschoven. Morgen wacht hen in de Voor-Alpen een totaal ander parcours met sneeuw. .
  15. 04-12-2020.