Ga naar de inhoud
Topscorer Boon opende de score voor de Red Lions.

red lions op olympisch kwalificatietoernooi

finale
Spanje België 2-3 verslag
om plaats 3
Ierland Zuid-Korea 4-3
halve finales
België Zuid-Korea 4-0 verslag
Spanje Ierland 2-0  
uitslagen groep A
België Japan 7-0 verslag
Ierland Oekraïne 5-1  
Japan Oekraïne 5-2  
Ierland België 2-4 verslag
België Oekraïne 12-0 verslag
Japan Ierland 0-1  
eindstand groep A
    M W G V +/- ptn
1. België 3 3 0 0 23-2 9
2. Ierland 3 2 0 1 8-5 6
3. Japan 3 1 0 2 5-10 3
4. Oekraïne 3 0 0 3 3-22 0

Het olympisch kwalificatietoernooi vindt plaats in Valencia (Spa). De top 2 van de 2 poules stoot door naar de halve finales. De top 3 van het toernooi met 8 landen plaatst zich voor de Olympische Spelen.

Ook de Red Lions sluiten hun olympische kwalificatieweek in schoonheid af

 zo 21 januari 2024 19:37
Spanje
einde
2-3
België

De Belgische hockeyteams hebben Valencia veroverd. Na de Red Panthers gisteren hebben ook de Red Lions vanavond hun olympisch kwalificatietoernooi gewonnen. In de finale tegen Spanje haalden de Belgen lang niet hun beste niveau, maar in de slotfase toonden ze toch nog eens hun klasse.

Doelpunten:

21' Boon 0-1

38' Gispert 1-1
58' Van Aubel 1-2
58' Cunill 2-2
59' Onana 2-3

Net als bij de Panthers is de slotfase cruciaal

Waar de Spaanse vrouwen gisteren tegen de Red Panthers nog een gretige indruk gaven, hadden de Spaanse mannen vanavond toch wat pap in de benen.

 

Zonder zelf met het mes tussen de tanden te spelen, waren de Red Lions duidelijk baas. Na 21 minuten bekroonde Tom Boon het overwicht met de verdiende 0-1.

 

Spanje was nergens, maar kwam in het derde kwart vrijwel vanuit het niets op gelijke hoogte. Met een gelukje, want doelman Loïc Van Doren liet een optimistisch schot tussen zijn benen glippen.

 

Na de 1-1 verwaterde de finale helemaal en ook de Lions lieten amper gevaar optekenen. Bondscoach Michel van den Heuvel oogde duidelijk ontevreden.

 

Iedereen telde al af richting de shoot-outs, maar in de slotminuten namen we met z'n allen nog eens plaats op de achtbaan.

 

Van Aubel leek de finale te beslissen, maar Spanje reageerde razendsnel. Helaas pindakaas, Onana had toch het laatste woord: 2-3.

"Ons sporthart is zo groot dat we echt willen winnen"

Loïck Luypaert: "Het was een beetje een wedstrijd voor niks, maar uiteindelijk is ons sporthart zo groot dat we echt willen winnen. Leuk dat Spanje er ook een wedstrijd van maakte. Het is alleen maar mooi om hier dan met de overwinning te staan. Een saaie wedstrijd? Saai is vaak goed in ons geval. Dat wil zeggen dat we vaak de bal hebben en dominant zijn."

"We hebben een mooi toernooi gespeeld en dat er op het einde nog wat vuur in de wedstrijd komt, is alleen maar mooi. De opdracht is geslaagd, maar we kijken al verder. Ik denk dat de weg naar Parijs nu echt is begonnen. We gaan even op vakantie, maar daarna vol aan de bak om onze olympische titel te verdedigen."

 

Alexander Hendrickx: "Elk toernooi dat je speelt, wil je winnen. Het was toch nog een pittige wedstrijd, maar we trekken het over de streep. We hebben al wat dingen uitgeprobeerd voor Parijs, dus de eerste “oefenwedstrijd” is al begonnen. Het is leuk dat we winnen, maar het echte doel is Parijs."

Spanje - België

19:37

Wat een slotfase, 2-3: "Als het moet, maken ze die goal toch nog"

19:36

Einde

Als het écht moet, dan kunnen de Red Lions altijd nog ietsje meer. Net als de Red Panthers gisteren forceren ze de zege in het slot. 

19:31

2-3

Wat een bizarre slotfase! Op een strafcorner flikken de Belgen het toch opnieuw. Onana maakt de 2-3, ook de goal van de overwinning? 

19:30

Onmiddellijk 2-2: “Alsof het in de sterren geschreven staat dat het shoot-outs moeten worden”

19:29

2-2

Toch nog shoot-outs? Spanje scoort meteen tegen. Cunill loopt de gelijkmaker binnen. 

19:29

1-2 voor de Red Lions: "Voorlopig is die overwinning binnen"

19:28

1-2

Terwijl iedereen indommelt en shoot-outs afwacht, slaan de Lions toe. De Sloover draait weg, de stick van Van Aubel doet de rest. 

19:13
19:13

Einde derde kwart: 1-1

De Belgen waren baas, maar slikten vrijwel vanuit het niets toch de Spaanse gelijkmaker. Het gastland is na die 1-1 beter in de finale gekomen. 

19:05

Spanje scoort tegen de Red Lions: "En dan staat toch de 1-1 op het scorebord"

19:04

1-1

Spanje steekt zijn neus plots aan het venster en dat resulteert ook in de gelijkmaker. Een opportunistisch schot glipt door de benen van Loïc Van Doren.

"Spanje krijgt meer dan het verdient", zegt Eddy Demarez.

18:44

Rust: 0-1

Tijd voor de rust. Het Spaanse publiek is stilletjes, wellicht omdat de Spaanse spelers het moeilijk hebben tegen de Red Lions. Op de Belgische bonus valt weinig tot niets aan te merken.

"Spanje is nergens", stelt onze commentator Eddy Demarez. 

18:35

Tom Boon klopt Spaanse doelman, 0-1: "Verdiende voorsprong"

18:34

0-1

Daar is de verdiende voorsprong voor de Belgen. De Spaanse goalie staat bij een strafcorner in een schietkraam en Tom Boon is de afwerker. De beelden worden nog eens bestudeerd, maar de review levert niets op. De 0-1 blijft staan. 

18:25

Einde eerste kwart: 0-0

Er is nog niet gescoord en daar mag vooral Spanje niet over mopperen. De beste kansen waren voor de Red Lions, maar voorlopig blijft het allemaal een beetje gezapig. 

09:40

LIVESTREAM

Ook de afsluiter van het olympisch kwalificatietoernooi kunt u volgen bij ons. Volg de finale van de Lions tegen Spanje vanaf 18 uur op deze pagina met een livestream of kijk naar de uitzending op VRT Canvas. Bent u dan onderweg? Dan kunt u op Radio 1 terecht voor de nodige updates.

09:40