Ga naar de inhoud
De Red Panthers walsen over Zuid-Korea.

Olympische droom weer springlevend: Red Panthers scoren 10 keer tegen Zuid-Korea op kwalificatietoernooi

 ma 15 januari 2024 15:54
Zuid-Korea
einde
1-10
België

De Red Panthers hebben voor een statement gezorgd op het olympisch kwalificatietoernooi. Na een teleurstellend gelijkspel op de openingsspeeldag ging Zuid-Korea voor de bijl. De Belgen scoorden maar liefst 10 keer en beuken zo de deur richting Spelen weer helemaal open.

Het was meteen van moeten voor de Red Panthers.


Met flashbacks van eerdere olympische ontgoochelingen nog flitsend door hun hoofd én het mes op de keel, begonnen de Belgische hockeyvrouwen vandaag aan hun wedstrijd van de waarheid tegen Zuid-Korea. 


Het doel was simpel: winnen om de olympische droom in leven te houden.


Maar meteen leek het noodlot toe te slaan. Na amper vijf minuten verrasten de Zuid-Koreanen onze landgenoten met een ingestudeerd nummertje: 1-0. Gelukkig voor de Belgen had de VAR een obstructiefout gezien.


Oef.

Maar als de nood het hoogst is, is Ambre Ballenghien nabij. 


Alles wat niet lukte tegen Ierland, vloog vandaag binnen voor de aanvalster van de Panthers. In het slot van het eerste kwart schonk ze onze landgenoten wat welgekomen ademruimte met nog twee treffers, waaronder een écht spitsengoaltje.


Twee deugddoende doelpunten voor haarzelf, maar ook vooral de ploeg. Vanaf dat moment was het hek van de dam bij de ontketende Panthers. Nog voor de rust dikten Mariën, Versavel en Vanden Borre de voorsprong van de dominerende Belgen uit tot 5-0.


Hoewel de Panthers de 0 nog kwijtspeelden in het slot, maakten ze er in de tweede helft een onvervalst statement van. Ballenghien kroonde zich tot topschutter na twee nieuwe treffers, Lien Hillewaert maakte haar eerste doelpunt in 120 caps en ook het duo Mariën/Versavel tekenden nog voor een dubbel: 1-10.

De olympische droom van de Panthers - die het morgen kunnen afmaken tegen Oekraïne - is opnieuw springlevend.

"Blij dat we tegendeel hebben kunnen bewijzen"

Alix Gerniers: We wisten dat we vandaag moesten winnen. Gelukkig vielen de doelpunten snel en hebben we alle remmen los gegooid. We hebben met het team toch vertrouwen kunnen tanken. Laat de druk maar komen nu, blijkbaar kunnen we beter presteren dan vroeger. Ik ben blij dat we het tegendeel hebben kunnen bewezen tegenover onze criticasters.


Ik kan ook niet verklaren waarom het vandaag wel lukte en gisteren niet. Het onverklaarbare is net het mooie aan sport. Ik ben alvast trots dat we ons erover hebben kunnen zetten. Verdedigend waren we goed en alles vloog er ook in bij ons. Ook onze strafcorners liepen vlotjes.


Oekraïne mogen we niet onderschatten, maar is een tegenstander die we moeten verslaan. We mogen ook niet gewoon op doelpuntensaldo spelen. Daarna volgt sowieso een stevige halve finale, maar onze ploeg heeft veel vertrouwen.

Gerelateerd:

red panthers op olympisch kwalificatietoernooi

finale
België Spanje 2-1 verslag
voor plaats 3
Ierland Groot-Brittannië 1-2
halve finales
België Groot-Brittannië 3-2 verslag
Spanje Ierland 0-0 (3-0)  
uitslagen groep A
België Ierland 0-0 verslag
Zuid-Korea Oekraïne 3-0  
Ierland Oekraïne 8-0  
Zuid-Korea België 1-10 verslag
België Oekraïne 13-0 verslag
Ierland Zuid-Korea 3-1  
eindstand groep A
    M W G V +/- ptn
1. België 3 2 1 0 23-1 7
2. Ierland 3 2 1 0 11-1 7
3. Zuid-Korea 3 1 0 2 5-13 3
4. Oekraïne 3 0 0 3 0-24 0

Het olympisch kwalificatietoernooi vindt plaats in Valencia (Spa). De top 2 van de 2 poules stoot door naar de halve finales. De top 3 van het toernooi met 8 landen plaatst zich voor de Olympische Spelen.

Zuid-Korea - België

15:55

In de slotseconden zorgt Ballenghien nog voor 1-10

15:54

EINDE: 1-10!

Een statement van de Red Panthers. De onvermijdelijke Ambre Ballenghien sluit de wedstrijd met haar vierde doelpunt af en kroont zich zo tot topschutter van het toernooi. Een perfecte wedstrijd voor onze landgenoten, die hun olympische droom weer nieuw leven ingeblazen hebben.

15:52

Doelvrouw en paal kunnen Panthers niet deren: 1-9

15:51

Doelpunt België: 1-9

Het gaat opeens weer snel voor de Red Panthers. Na een flipperkastmomentje op strafcorner reageert Delphine Mariën het snelst. De aanvalster van de Belgen mag nog een streepje achter haar naam zetten.

15:47

En nog een gelukte strafcorner: 1-8

15:46

Doelpunt België: 1-8

Ook Louise Versavel pikt haar tweede doelpunt van de wedstrijd mee. Ze toont nog maar eens dat de strafcorners van de Belgen een gevaarlijk wapen zijn. Opnieuw laat ze de Koreaanse keepster kansloos met een van haar kanonskogels.

15:45

Hillewaert scoort eerste goal ooit voor de Panthers: 1-7

15:44

Doelpunt België: 1-7

Ze lijkt het zelf niet te geloven, maar Lien Hillewaert heeft haar eerste doelpunt bij de nationale ploeg beet. Na meer dan 120 caps duwt Hillewaert de uitstekende strafcorner van Versavel droog binnen. Iedereen vliegt haar om de hals.

15:40

Zuid-Korea werkt snelle tegenaanval af: 1-6

15:39

Doelpunt Zuid-Korea: 1-6

De Panthers zijn hun felbevochten 0 kwijt. Kang zet zich door en blijft een heldere kijk behouden op de counter. De aanvalster van de Zuid-Koreanen speelt haar ploeggenote Minjeong Kim goed aan voor de goal, die toch nog een eerredder tegen het net kan tikken.

15:35

Zuid-Korea laat zien dat het niet meer de topnatie van weleer is. De Belgen stevenen af op een gemakkelijke overwinning.

Floris Geerts
15:31

Ai, pijnlijk momentje voor Stephanie Vanden Borre. De verdedigster van de Panthers moet een strafcorner vol in haar zij incasseren. Vanden Borre bijt op haar tanden en zet door.

15:26

Struijk speelt een uitstekende wedstrijd en kon die bijna verzilveren met een doelpunt. Op voorzet van Abi Raye tikt het nummer 17 van de Belgen de bal richting de goal, maar de Koreaanse keepster pareert met een goede reflex. De bal hobbelt opnieuw richting Struijk, maar ook deze keer zonder succes.

15:22

Foutloze Panthers op strafcorner: 0-6

15:21

Doelpunt België: 0-6

Na een flipperkastmomentje krijgen de Belgen hun tweede strafcorner. En daar is Ambre Ballenghien opnieuw. Onze landgenoot schuift de bal staalhard in het hoekje: 0-6. Ze viert zo al haar derde doelpunt van de partij.

15:16

Net niet voor Nelen

Barbara Nelen dribbelt zich voorbij enkele Zuid-Koreaanse obstakels een weg naar het doel. De ervaren Panther komt in een uitstekende schietpositie, maar probeert de bal onzelfzuchtig toch nog af te leggen. Een verkeerde keuze, want het gevaar is zo geweken. Hoewel Nelen in elke situatie haar nut heeft, kan ze maar moeilijk verstoppen dat ze geen rasechte spits is.

15:14

De Zuid-Koreanen beseffen dat ze iets moeten forceren en breken uit hun egelstelling. Het zijn de Belgen die nu lichtjes terug moeten terugplooien, maar vooralsnog zonder al te veel gevaar.

15:13

TWEEDE HELFT

De bal rolt opnieuw op het Valenciaanse veld. Stomen onze landgenoten gewoon door of trekken ze toch de handrem op? Zuid-Korea bombardeert de tweede helft alvast met een eerste schotje uit de tweede lijn.