Goud! Red Lions schudden "trauma van Rio" af na bloedstollende finale
De Belgische hockeymannen hebben zich tot olympisch kampioen gekroond. Australië dreef de Red Lions tot het uiterste, maar in de shoot-outs toonde doelman Vanasch waarom hij de beste doelman ter wereld is.
De (r)evolutie van de Red Lions kent vandaag zijn onvergetelijke orgelpunt. Als titelfavoriet vlogen ze Tokio binnen en als een oververdiende olympische kampioen vliegen ze weer naar België.
In de droomfinale keken bondscoach McLeod - die zijn vijf jaar durende Belgische passage op de allermooiste manier afsluit - en zijn strijders de fysiek sterke Australiërs in de ogen. Dat we geen gatenkaas zouden proeven, werd al heel snel duidelijk. Beide blokken stonden pal!
Kina had het allermeeste zin om te knallen. Zijn prinsheerlijke aanname en twee straffe schoten verdienden een doelpunt, maar daar stak de Australische goalie Charter een voetje en een stick tussen. Ook een haperende Hendrickx kon de score niet openen op strafcorner: 0-0 aan de rust.
Red Lions op de Olympische Spelen
- Peking 2008: negende
- Londen 2012: vijfde
- Rio 2016: tweede
- Tokio 2020: olympisch kampioen
Zonder deze parade stond het aan de rust al 1-0 voor België:
Tweede helft begint subliem, Australische opdoffer volgt
Liet bondscoach McLeod tijdens de rust voor het laatst één van zijn beroemde speeches op zijn spelers los? Feit is dat ze fabelachtig uit de kleedkamer kwamen! Na een gelukstikje van De Kerpel dwong Van Aubel de Australische doelman met een fluks opwippertje op de knieën: 1-0 voor de Lions.
De zuiderlingen waren niet uit hun lood geslagen, want met een loeier tegen de paal en een broodnodige parade van Vanasch lieten ze de Lions en miljoenen supporterende Belgen beven.
Driemaal bleek helaas scheepsrecht. Bij het begin van het vierde kwart tikte Wickham een dwarrelende bal boven het hoofd van Vanasch binnen: 1-1 en alles te herdoen.
In de resterende minuten van de reguliere speeltijd probeerden beide teams zich nog het goud toe te eigenen, maar een voor eenmaal weinig secure Hendrickx en een missende Ogilvie begeleidden deze nagelbijter naar shoot-outs.
Bekijk de prachtige openingsgoal van Van Aubel:
Wonderlijke "The Wall" domineert de shoot-outs
In die shoot-outs werd nog maar eens duidelijk dat België de allerbeste doelman ter wereld heeft: Vincent "The Wall" Vanasch redde maar liefst drie (of eigenlijk vier) Australische pogingen.
Langs Lions-zijde waren stresskonijn Van Aubel, een nuchtere De Sloover en Hendrickx vanop strafbal (na een fout op Wegnez) wel bij de les.
De videoscheidsrechter stelde het gouden Belgische feestje nog even uit door een vederlichte fout van Vanasch op Whetton te fluiten, maar ook in zijn herneming stuitte de Australiër op onze muur in de branding. Het sein voor de Lions om richting het delirium te sprinten.