Kopecky wordt wereldkampioene puntenkoers, WK-brons voor De Ketele/Ghys

  Lotte Kopecky heeft zich op het WK baanwielrennen in Roubaix tot wereldkampioene gekroond in de puntenkoers. De Belgische overtroefde de concurrentie in een zenuwslopende race en sluit haar fantastische WK af met goud en 2x zilver. In de ploegkoers bij de mannen pakten de afscheidnemende Kenny De Ketele en Robbe Ghys de bronzen medaille.

  Bekijk het verslag:

  Indrukwekkende Lotte Kopecky verovert wereldtitel puntenkoers

  Lotte Kopecky had eerder dit WK al haar topvorm gedemonstreerd met zilver in de afvalling en het omnium. Ook in de puntenkoers reed onze landgenote een tactisch sterke wedstrijd.

  De afscheidnemende Nederlandse Kirsten Wild was vroeg in de race de slokop qua punten, maar ook een alerte Kopecky sprak een aardig woordje mee. Ze sprokkelde tussendoor de nodige punten en was telkens bij de les in de ontsnappingen.

  Toch moest Kopecky in de tussenstand lang de Britse Katie Archibald boven zich dulden, maar in een bloedstollende ontknoping slaagde ze erin om voor de 3e keer een bonusronde bij elkaar te harken en dat bleek er te veel aan voor de concurrentie.

  Een ijzersterke Kopecky kon de laatste rondjes gecontroleerd uitrijden en bolde met een glimlach op haar gelaat naar haar eerste individuele wereldtitel op de piste. In 2017 pakte ze aan de zijde van Jolien D'hoore al eens goud in de ploegkoers.

  "Eindelijk!", lachte Kopecky na de race. "Ik stond zelf een beetje versteld van hoe mijn benen aanvoelden deze week. Ik had echt een heel goed gevoel, terwijl ik naar dit WK kwam met het idee dat het mentaal toch een beetje op was."

  "Vandaag heb ik nog eens alles eruit gegooid. Ik kon de koers enorm goed lezen. Ik wist wanneer ik moest gaan en wanneer ik puntjes moest scrollen. Als je wereldkampioen wordt, valt alles in elkaar en dat was vandaag zeker het geval."

  "De Olympische Spelen zijn niet geworden wat ik ervan verwacht had, maar deze regenboogtrui maakt heel veel goed. En nu vakantie, eindelijk."

  De slotfase van de gouden race van Kopecky:

  Kopecky: "Ik kon het niet goed geloven"

  Brons voor Kenny De Ketele en Robbe Ghys

  Ook voor Kenny De Ketele en Robbe Ghys was er zondag nog een medaille weggelegd. Het Belgische duo kaapte de bronzen plak weg in een erg spannende ploegkoers.

  De Ketele, die straks zijn fiets aan de haak hangt, had eerder op dit WK al zilver gewonnen in de puntenkoers en kan met het brons in de ploegkoers in schoonheid afscheid nemen.

  De Belgen zaten van bij het begin goed in de wedstrijd, maar moesten in de slotfase van de race wel nog een scheve situatie rechtzetten om een medaille te pakken. 

   

  Dankzij een flink eindschot van De Ketele en Ghys schoven ze nog een plaatsje op naar het brons. De wereldtitel was voor Denemarken, Italië pakte zilver.

   

  "Er zat meer in", zei Robbe Ghys na afloop. "Al heeft Kenny me er moeten doorsleuren."

   

  "Zelf was ik ook kapot", antwoordde Kenny De Ketele."Het was rijden tot iedereen zijn kop er af was. We hadden net zo goed 1e, 2e als 4e kunnen worden. Dus mogen we nog tevreden zijn met de 3e plaats."

  Bekijk de finale van een spannende ploegkoers:

  De Ketele en Ghys: "Er zat misschien wel meer in"

  WK baanwielrennen - dag 5

  spinner
  1. 17 uur 35. Pieters: "Was vrij frustrerend om de afgelopen jaren met beperkte middelen te moeten werken".

   Pieters: "Was vrij frustrerend om de afgelopen jaren met beperkte middelen te moeten werken"

  2. 17 uur 28. Hesters: "Jammer dat ik me op het einde een beetje laat ringeloren".

   Hesters: "Jammer dat ik me op het einde een beetje laat ringeloren"

  3. 17 uur 05. Viviani pakt wereldtitel afvalling, Hesters eindigt als vijfde.

   Viviani pakt wereldtitel afvalling, Hesters eindigt als vijfde

  4. 17 uur 02. 5e plaats voor Hesters. In zijn eerste WK afvalling is Jules Hesters heel mooi als 5e geëindigd. De jonge Belg reed een mooie wedstrijd, maar viel af net voor de medailles verdeeld werden. Elia Viviani pakt de wereldtitel. De Italiaan zet een punt achter een voor de Belgen meer dan geslaagd wereldkampioenschap. .
  5. 16 uur 53. De allure waarmee Jules Hesters hier rondrijdt is indrukwekkend. Commentator Renaat Schotte.
  6. 16 uur 47. Hesters begint eraan. Jules Hesters is de laatste Belg die in actie komt op dit WK. De 22-jarige Hesters rijdt zo meteen de afvalling, meteen ook het laatste nummer op dit WK. .
  7. 16 uur 45. De Ketele en Ghys: "Er zat misschien wel meer in".

   De Ketele en Ghys: "Er zat misschien wel meer in"

  8. 16 uur 41. Kopecky: "Ik kon het niet goed geloven".

   Kopecky: "Ik kon het niet goed geloven"

  9. 16 uur 37.
  10. 16 uur 36. De podiumceremonie van De Ketele en Ghys: .

   De podiumceremonie van De Ketele en Ghys:

  11. 16 uur 36.
  12. 16 uur 25.
  13. 16 uur 20.
  14. 16 uur 11. De podiumceremonie van Lotte Kopecky: .

   De podiumceremonie van Lotte Kopecky:

  15. 15 uur 58. Bekijk de slotfase van de ploegkoers bij de mannen met De Ketele en Ghys:.

   Bekijk de slotfase van de ploegkoers bij de mannen met De Ketele en Ghys:

  16. 15 uur 57. Bronzen plak voor De Ketele en Ghys. Kenny De Ketele doet er op zijn laatste WK nog een medaille bij. Aan de zijde van Robbe Ghys kaapt hij de bronzen plak weg in de ploegkoers na alweer een bijzonder spannende wedstrijd. Het goud is voor Denemarken, dat 4 punten meer telt dan nummer 2 Italië en 6 punten meer dan de Belgen op de 3e stek. Voor de Belgische delegatie is het de 6e medaille op dit WK en de tweede op deze slotdag, na het goud van Lotte Kopecky in de puntenkoers. .
  17. 15 uur 46.
  18. 14 uur 26. Herbekijk: Kopecky kroont zich tot wereldkampioene in de puntenkoers.

   Herbekijk: Kopecky kroont zich tot wereldkampioene in de puntenkoers

  19. 14 uur 25. Lotte Kopecky is wereldkampioen puntenkoers! Lotte Kopecky heeft in de puntenkoers de kers op de taart gezet van haar fantastische WK. Na haar twee zilveren medailles heeft ze in een bloedstollende puntenkoers ook het goud veroverd. Het is de eerste keer in de geschiedenis dat een Belgische wereldkampioen is in de puntenkoers. Voor Kopecky is het haar tweede wereldtitel op de baan. In 2017 veroverde ze aan de zijde van Jolien D'hoore al eens goud in de ploegkoers. .