Ga naar de inhoud
" "
Lotte Kopecky en Tuur Dens tonen trots hun zilver op dag 2 van het WK baanwielrennen in Roubaix.
Belgen op het WK
vrouwen Shari Bossuyt
  Katrijn De Clercq
  Nicky Degrendele
  Lotte Kopecky
mannen Kenny De Ketele
  Tuur Dens
  Robbe Ghys
  Jules Hesters
  Gianluca Pollefliet
  Fabio Van Den Bossche
  Noah Vandenbranden
  Brent Van Mulders
  reserves:
  Lindsay De Vylder
  Gerben Thijssen
programma Belgen op het WK  
woensdag 20/10 ploegenachtervolging (m) (kwalificaties) Dens, Pollefliet, Van Mulders, Vandenbranden 10e (uitgeschakeld)
donderdag 21/10 scratch (m) Tuur Dens 2e
  afvalling (v) Lotte Kopecky 2e
vrijdag 22/10 omnium (v) Lotte Kopecky 2e
  puntenkoers (m) Kenny De Ketele 2e
zaterdag 23/10 omnium (m) Fabio Van den Bossche 8e
  ploegkoers (v) Shari Bossuyt en Katrijn De Clercq 8e
zondag 24/10 keirin (v) Nicky Degrendele  
  puntenkoers (v) Lotte Kopecky 1e
  ploegkoers (m) Kenny De Ketele en Robbe Ghys 3e
  afvalling (m) Jules Hesters  
programma donderdag 21/10
13.00 u mannen: keirin 1e ronde
13.18 u vrouwen: sprint kwalificaties
13.49 u mannen: keirin herkansingen
14.07 u vrouwen: sprint 1/16e finales
14.45 u mannen: keirin 2e ronde
14.59 u vrouwen: sprint 1/8e finales
18.30 u vrouwen: ploegenachtervolging 1e ronde
18.58 u vrouwen: sprint 1/4e finales
19.16 u mannen: ploegenachtervolging finale
19.48 u mannen: scratch  
20.33 u mannen: keirin finale
20.45 u vrouwen: ploegenachtervolging finales
21.00 u vrouwen: afvalling  

Tuur "Tranen" Dens en Lotte "Gevloekt" Kopecky pakken WK-zilver

 do 21 oktober 2021 22:45

De tweede dag van het WK baanwielrennen in Roubaix (Fra) heeft de eerste Belgische medailles opgeleverd. WK-debutant Tuur Dens (21) reed naar een knappe tweede plaats in de scratch voor mannen, Lotte Kopecky (25) deed hem dat na in de allereerste WK-editie van de afvalling voor vrouwen. Herbekijk hieronder ook de finales van de dag.

WK-debutant Dens (21) in tranen: "Zilver is niet te geloven"

In zijn eerste WK bij de grote jongens gaf Tuur Dens meteen zijn visitekaartje af. De jongeling reed een knappe scratch, beloond met een zilveren plak. Na 60 ronden (15 km) was enkel de Fransman Donavan Grondin voor eigen volk beter in de sprint.

Dens reed een uitgekookte wedstrijd. Hij was even op de vlucht met een Oostenrijker, maar reed voor de rest goed op het voor- of middenplan. In de laatste ronden schoof Dens gepast naar voren.

De Amerikaan Gavin Hoover probeerde solo naar het goud te rijden, maar hij stuikte in elkaar. De rest ging er nog over. Dens volgde goed in het zog van Grondin. Die was te sterk, maar Dens was sterk genoeg om niemand meer over zich te laten komen. Knap zilver voor de jonge debutant. Het brons was voor de Brit Rhys Britton.

Dens kan wel uit de voeten in de scratch: bij de vorige 2 EK's voor beloften was hij goed voor brons in 2020 en zilver in 2021 op de afstand.

"Ik reed verstandig en bleef koelbloedig"

Onze man in Roubaix kreeg een emotionele Tuur Dens voor zijn microfoon. "Ik kan het totaal niet geloven", vertelde de student industriële ingenieur. "Na de koers schoot ik even vol met tranen."

Dens reed een verstandige koers: "Dat moest ook. Ik ben nieuw op dit niveau. Ik heb niet de fond om heel de koers zot te doen en te proberen rond te rijden. Ik wist dat ik het op het einde moest doen en dat is gelukt."

"Ik voelde me op 4 ronden van het einde nog fris. Daarom ben ik niet teleurgesteld, want in de sprint kon ik er echt niet over. Ik heb mijn ding kunnen doen en ben heel verdienstelijk tweede."

Hij overleefde enkele aanvallen onderweg. "Ik zat bij een zenuwachtige Viviani en wist dat ik daar goed zat. Want dat kwam telkens goed. Ik zat heel de koers op mijn gemak, was nooit in paniek en bleef op het einde heel koelbloedig om mij te kunnen plaatsen en tweede te worden."

Wil Dens pistier worden? "100 procent. Ik rijd ook graag op de weg, misschien dat ik daar nog stappen in kan zetten, maar ik droom van de piste en ben daarvoor in de wieg gelegd. Daar ligt mijn toekomst, denk ik." Dens hoopt volgend jaar prof te worden. "Ik denk dat ik van de koers mijn beroep kan maken."

Bekijk de zilveren scratchrace van Dens:
Dens: "Had hier elke dag van gedroomd: het voelt als een overwinning"
Kopecky verovert allereerste WK-zilver in afvalling

Anderhalf uur na Dens was de tweede medaille voor België op dit WK een feit, getekend Lotte Kopecky. Ze mocht sprinten voor de gouden medaille in de allereerste editie van de afvalling voor vrouwen op het WK. Maar onze landgenote moest het onderspit delven tegen de Italiaanse Letizia Paternoster.

De twee bleven over van een groep van 22 rensters, waarvan om de 2 ronden de laatste afviel. Kopecky reed ijzersterk en kwam nooit in de problemen. De Amerikaanse Jennifer Valente moest lossen voor brons, waarna Kopecky (25) en Paternoster (22) het onder elkaar mochten uitmaken.

Daarbij toonde Paternoster dat ze nog net iets meer in haar benen had. De tranen stroomden volop bij de Italiaanse, die op het EK enkele weken geleden nog tweede werd achter de Française Valentine Fortin (vandaag 7e).

Voor Paternoster is het de zesde WK-medaille sinds 2018, maar pas het eerste goud. Ze was al goed voor 2x zilver en 3x brons. De Italiaanse kende een moeilijk jaar, ze had corona en reed daardoor wellicht een mindere Spelen. Op het EK kwam ze weer boven water met 2x zilver in de afvalling en de ploegenachtervolging.

"Even gevloekt, maar tevreden met zilver"

Heef ze goud verloren of zilver gewonnen? "Ik heb het gevoel dat ik zilver heb gewonnen", was Kopecky eerlijk. "Er had misschien meer in gezeten, maar dat is praat achteraf. Toen ik over de streep kwam, vloekte ik wel even."

"Maar uiteindelijk heb ik een mooi seizoen achter de rug en ben ik blij met wat nog maar mijn 2e WK-medaille is na de wereldtitel in 2017 met Jolien (D'hoore). Dus ben ik wel tevreden."

Op de piste kende Kopecky dit jaar de nodige pech, met 2 valpartijen op de Spelen. Daarom startte ze toch met revanchegevoelens: "In Tokio had ik de vorm die ik nog nooit had gehad. Ik was daar met ambitie, dus ik vond het jammer dat ik dat niet kon laten zien."

"Na een lang en slopend seizoen is het mentaal al een beetje op, met zilver ben ik tevreden. Dat motiveert me om ook nog in de laatste 2 nummers (omnium en puntenkoers, red) van het seizoen met volle goesting af te werken."

Kopecky controleerde de wedstrijd: "Ik heb nooit het gevoel gehad dat ik à bloc zat. De benen waren zeker goed, maar Paternoster was iets slimmer of sterker op het einde. Ik maakte misschien wel een foutje in de sprint door het tempo er iets te veel uit te halen. Ze passeerde me met meer snelheid. Ik wist toen dat het moeilijk zou worden."

Bekijk de zilveren afvallingsrace van Kopecky:
Kopecky: "Dit zilver blinkt toch wel"
WK baanwielrennen - dag 2
21:54
Weer raak! Lotte Kopecky grijpt zilver op de afvallingsrace op het WK
21:50
Zilver voor Kopecky in afvalling
21:31
Paternoster vloert Kopecky voor goud
21:30
Lotte Kopecky pakt zilver in allereerste WK-afvalling

Lotte Kopecky heeft mogen sprinten voor de gouden medaille in de allereerste editie van de afvalling voor vrouwen op het WK. Maar onze landgenote moest het onderspit delven tegen de Italiaanse Letizia Paternoster.

De twee bleven over van een groep van 22 rensters, waarvan om de 2 ronden de laatste afviel. Kopecky reed ijzersterk en tactisch koel; ze kwam nooit in de problemen.

De Amerikaanse Jennifer Valente moest lossen voor brons, waarna Kopecky (25) en Paternoster (22) mochten sprinten voor de titel. Daarbij toonde Paternoster dat ze nog net iets meer in haar benen had. De tranen stroomden volop bij de Italiaanse, die op het EK enkele weken geleden nog tweede werd achter de Française Valentine Fortin (vandaag 7e).

Voor Paternoster is het de zesde WK-medaille sinds 2018, maar pas het eerste goud. Ze was al goed voor 2x zilver en 3x brons. De Italiaanse kende een moeilijk jaar, ze had corona en reed daardoor wellicht een mindere Spelen. Op het EK kwam ze weer boven water met 2x zilver in de afvalling en de ploegenachtervolging.

21:25
Kopecky 3x in actie

Nu Jolien D'hoore ermee gestopt is, laat Lotte Kopecky de ploegkoers schieten op dit WK en concentreert ze zich op 3 individuele disciplines. Vandaag de afvalling, morgen de omnium en zondag in de puntenkoers.

21:20
Duitse vrouwen veroveren goud op de ploegenachtervolging
21:00
Harrie Lavreysen verlengt zijn wereldtitel op de keirin
20:47
Emotionele Dens: "Tranen"

Onze man in Roubaix kreeg een emotionele Tuur Dens (21) voor zijn microfoon. "Ik kan het totaal niet geloven", vertelde de student industriële ingenieur na zijn zilveren plak op de scratch. "Na de koers schoot ik even vol met tranen. Nu is dat wat gaan liggen, maar straks bij de podiumceremonie met Grondin, de bronzen medaille van de Spelen, zal ik de tranen weer moeten tegenhouden."

Dens reed een verstandige koers: "Dat moest ook. Ik ben nieuw op dit niveau. Ik heb niet de fond om heel de koers zot te doen en proberen rond te rijden. Ik wist dat ik het op het einde moest doen en dat is gelukt."

"Ik voelde me op 4 ronden van het einde nog fris, ik had niet te veel krachten moeten verspelen. Daarom ben ik niet teleurgesteld, want in de sprint kon ik er echt niet over. Ik heb mijn ding kunnen doen en ben heel verdienstelijk tweede."

Hij overleefde enkele aanvallen. "Ik zat bij een zenuwachtige Viviani en wist dat ik daar goed zat. Want dat kwam telkens goed. Ik zat heel de koers op mijn gemak, was nooit in paniek en bleef op het einde heel koelbloedig om mij te kunnen plaatsen en tweede te worden."


Wil Dens pistier worden? "100 procent. Ik rijd ook graag op de weg, misschien dat ik daar nog stappen in kan zetten, maar ik droom van de piste en ben daarvoor in de wieg gelegd. Daar ligt mijn toekomst, denk ik."

Hij droomt ervan om prof te worden: "Ik ben er klaar voor om die stap te zetten en hoop dat dat ervan komt. Ik denk dat ik van de koers mijn beroep kan maken."

20:30
Bekijk de slotfase van de scratch! Tuur Dens pakt zilver
20:25
Geweldig! Tuur Dens verovert zilver op de scratch op het WK
20:14
Tuur Dens rijdt knap naar zilver in scratch

België heeft een eerste medaille veroverd in Roubaix. En daar zorgde Tuur Dens voor. De 21-jarige WK-debutant reed een heel knappe scratch en beloonde zichzelf met een zilveren plak. Enkel de Fransman Donavan Grondin deed voor eigen volk beter.

Scratch zijn 22 renners die 60 ronden rijden, goed voor 15 km. Dens reed een uitgekookte wedstrijd. Hij maakte eerst deel uit van een mooie vlucht met een Oostenrijker, die evenwel ingerekend werd. Daarna reed hij altijd goed op het voor- of middenplan.

In de laatste ronden schoof Dens gepast naar voren. De Amerikaan Gavin Hoover probeerde solo naar het goud te rijden, maar hij stuikte in elkaar. De rest ging er nog over. Dens volgde goed in het zog van de Fransman Grondin. Die was te sterk, maar Dens was sterk genoeg om niemand meer over zich te laten komen. Knap zilver voor de jonge debutant. Het brons was voor de Brit Britton Rhys.

Dens kan wel uit de voeten in de scratch: bij de vorige 2 EK's voor beloften was hij goed voor brons in 2020 en zilver in 2021 op de afstand.

20:00
Ganna en co. winnen ploegenachtervolging

Frankrijk baalde, Italië glansde, na de finale van de ploegenachtervolging in Roubaix. De twee maakten er een spannende strijd van.

De Italianen, met wereldkampioen op de weg Filippo Ganna, Liam Bertazzo, Simone Consonni en Jonathan Milan, klokten over de 4 kilometer een tijd van 3'47"192, dat was ongeveer 2 seconden sneller dan het thuisland. Italië is ook regerend olympisch kampioen in de ploegenachtervolging.

In de kleine finale reed Groot-Brittannië naar de bronzen medaille. De jonge Belgische achtervolgingsploeg werd woensdag al uitgeschakeld in de kwalificaties. Tuur Dens, Gianluca Pollefliet, Brent Van Mulders en Noah Vandenbranden werden met een tijd van 4'02"468 tiende op twaalf deelnemende ploegen.

19:50
Filippo Ganna loodst Italianen naar goud in de ploegenachtervolging op het WK