BEKIJK: Nog 2 WK-medailles erbij: zilver voor De Ketele én Kopecky

  Ook dag 3 van het WK baanwielrennen is een hoogvlieger geworden voor onze landgenoten. Eerst veroverde de afscheidnemende Kenny De Ketele (36) een zilveren medaille in de puntenkoers, daarna deed Lotte Kopecky (25) hetzelfde in het omnium. De  teller van de Belgen staat nu op 4 medailles: allemaal van zilver.

  7e WK-medaille voor Kenny De Ketele

  Kenny De Ketele heeft zijn allerlaatste kampioenschap ingezet met een zilveren plak, de 7e WK-medaille in zijn carrière. 


  Op zijn 36e vocht hij een prachtig duel uit met kersvers Europees kampioen en thuisrijder Benjamin Thomas. De Ketele zette de Fransman onder druk met vroege aanvallen.


  Onze landgenoot pakte snel 2 bonusrondes, maar Thomas plooide niet. De 10-jaar jongere renner at eerst het bord leeg van De Ketele om dan genadeloos toe te slaan.


  In de slotrondes was het vat van De Ketele af. Met rake sprints wipte Thomas op en over de afscheidnemende renner naar het goud.

  Zondag sluit De Ketele zijn laatste WK af. Dat neemt hij met Robbe Ghys deel aan de ploegkoers in Roubaix.

  WK-medailles Kenny De Ketele
  disicpline medaille WK
  ploegkoers goud Melbourne 2012
    brons Hongkong 2017
    brons Pruszkow
  puntenkoers zilver Hongkong 2017
    zilver Roubaix 2021
    brons Melbourne 2012
    brons Londen 2016

  VIDEO: De Ketele valt meteen aan en pakt een ronde

  VIDEO: De tweede bonusronde van Kenny De Ketele

  VIDEO: In de slotrondes is het vat af, Thomas wint

  De Ketele: "Ik ben op Superman gebotst"

  "Ik heb alles juist gedaan", legde Kenny De Ketele uit. "Ik was van in het begin heel alert. Ik had snel door dat ik topbenen had. Alles wat ik probeerde, lukte ook."

   

  "Het probleem was dat ik daarna man tegen man uitkwam tegen Benjamin Thomas. Hij was een klasse sterker."

   

  "Een fenomeen", noemt De Ketele hem. "Daarom ben ik ook trots op mijn tweede plaats. Ik probeerde wel iets te bedenken om hem op achterstand te houden, maar ik kon alleen maar mijn hoofd laten zakken voor de slotsprint. Ik ben op Superman gebotst."

   

  Zondag wil De Ketele nog een keer schitteren in de ploegkoers. "We gaan vol voor goud", belooft hij.

  2e zilver in 2 dagen voor Lotte Kopecky

  Na Kenny De Ketele reed ook Lotte Kopecky (25) naar zilver. Zij deed haar kunstje in de afvalling van gisteren over in het omnium, de meerkamp voor pisterenners.


  Met één schamel puntje in de scratch begon haar dag niet goed, maar onderdeel per onderdeel schoof ze op. Na de tempokoers en de afvalling mocht ze vanaf plaats 8 aan de puntenkoers begonnen.


  Daar speelde Kopecky alles of niets. Met twee bonusrondes zette ze bijna iedereen een neus. Iedereen behalve Katie Archibald. De Britse reed buiten categorie.

  Voor Kopecky is het haar 3e WK-medaille. Vier jaar geleden oogstte ze een eerste keer, samen met Jolien D'hoore in de ploegkoers.

  WK-medailles Lotte Kopecky
  discipline medaille WK
  ploegkoers goud Hongkong 2017
  afvalling zilver Roubaix 2021
  omnium zilver Roubaix 2021

  VIDEO: Kijk hoe Lotte Kopecky nog zilver verovert in de puntenkoers

  WK baanwielrennen - dag 3

  spinner
  1. 21 uur 36. Kijk hoe Lotte Kopecky nog zilver verovert.

   Kijk hoe Lotte Kopecky nog zilver verovert

  2. 21 uur 29. Top 3 omnium (v). 1. Katie Archbald (GBr) 137 punten 2. Lotte Kopecky 119 3. Elisa Balsamo (Ita) 116 .
  3. 21 uur 28. Zilver voor Kopecky! Daar is de tweede Belgische medaille van de dag! Na een sterke puntenkoers eindigt Lotte Kopecky op de tweede plaats in het omnium. Gisteren snelde ze al naar zilver in de afvalling. .
  4. 21 uur 14. Omnium: Kopecky rukt op naar plaats 5. Kopecky slaagt in haar opzet en komt op die manier op de 5e plaats in de tussenstand terecht. .
  5. 21 uur 14. Vanuit een geslagen positie gaat Kopecky op zoek naar een medaille. Renaat Schotte.
  6. 21 uur 08. Lotte Kopecky speelt alles of niets en gaat op zoek naar een bonusronde. .
  7. 21 uur 04. In het omnium zijn Lotte Kopecky en haar collega's aan 80 ronden puntenkoers. .
  8. 20 uur 53.
  9. 20 uur 53.
  10. 19 uur 58.
  11. 19 uur 53. Omnium: Kopecky in top 8. De afvallingskoers heeft Lotte Kopecky een 4e plaats opgeleverd. Zo rukt ze in de tussenstand op naar de 8e plaats. Om 21 uur sluit ze de omniumdag af met de puntenkoers. .
  12. 19 uur 40. Ondertussen rijdt Lotte Kopecky weer rondjes op de WK-piste. In het omnium is ze toe aan de afvalling, het derde van vier nummers. Halverwege de meerkamp staat Kopecky op de 13e plaats. .
  13. 19 uur 36.
  14. 19 uur 31. 7e WK-medaille voor De Ketele. ploegkoers goud Melbourne 2012 brons Hongkong 2017 brons Pruszkow puntenkoers zilver Hongkong 2017 zilver Roubaix 2021 brons Melbourne 2012 brons Londen 2016 .
  15. 19 uur 26. Het verhaal van de puntenkoers. De afscheidnemende Kenny De Ketele heeft gevochten voor wat hij waard was. De 36-jarige pistier trok meteen ten aanval in Roubaix en lag al snel een ronde voor, met 20 punten bonus. De Ketele beschikte over superbenen, want nog voor halfweg dubbelde hij opnieuw het gros van het pak. Slechts een man kon in zijn spoor blijven: thuisrijder en kersvers Europees kampioen Benjamin Thomas. In de slotrondes moest De Ketele zich gewonnen geven tegen de 10 jaar jongere Fransman. Thomas beschikte in de finale over een tikje meer energie en maakte zo het verschil in een beklijvend duel. Zondag sluit De Ketele het WK af. Dan rijdt hij samen met Robbe Ghys de ploegkoers in Roubaix. .
  16. 19 uur 24. Top 3 WK puntenkoers (m). 1. Benjamin Thomas (Fra) 94 punten 2. Kenny De Ketele 84 3. Vincent Hoppezak (Ned) 35 .
  17. 19 uur 18. Einde puntenkoers: zilver voor De Ketele. Het vat is af bij De Ketele. Hij moet Thomas laten gaan. De Fransman verovert na de Europese titel, ook de wereldtitel. Het zilver is voor De Ketele. .
  18. 19 uur 15. Thomas wint de voorlaatste sprint en sprokkelt 5 punten. De Ketele moet tevreden zijn met 1 punt. De stand: 1. Thomas 88 punten 2. De Ketele 84 punten .
  19. 19 uur 13. Nog 2 sprints: Thomas beent De Ketele bij. De twee tellen nu allebei 83 punten. Wie pakt het goud? .