WK baanwielrennen: wereldtitel en wereldrecord voor Jonathan Milan, Fabio Van den Bossche valt naast podium

 vr 18 oktober 2024 21:51
Milan verbeterde het wereldrecord, Van den Bossche greep naast een medaille.
Milan verbeterde het wereldrecord, Van den Bossche greep naast een medaille.

Dag 3 van het WK baanwielrennen heeft geen Belgische medaille opgeleverd. Fabio Van den Bossche greep ernaast op de puntenkoers, Noah Vandenbranden eindigde ook als 5e op de achtervolging en Marith Vanhove betaalde leergeld in het omnium. Jonathan Milan en Harrie Lavreysen zorgden voor hoogtepunten.

Belgen op 18/10
uur discipline renner uitslag
14.38 uur omnium: scratch (v) Marith Vanhove 23e
14.53 uur ind. achtervolging: kwalificaties (m) Thibaut Bernard DSQ
    Noah Vandenbranden 5e
16.33 uur omnium: temporace (v) Marith Vanhove 21e
18.32 uur puntenkoers (m) Fabio Van den Bossche 5e
19.34 uur omnium: afvalling (v) Marith Vanhove 22e
21.03 uur omnium: puntenkoers (v) Marith Vanhove 22e

Fabio Van den Bossche gokt en verliest in puntenkoers

In de puntenkoers was Fabio Van den Bossche een van de favorieten op de wereldtitel. Onze landgenoot werd duidelijk geviseerd door zijn concurrenten en besloot om te gokken om te kunnen winnen.

 

Dat pakte verkeerd uit, Van den Bossche reed achter de feiten aan en een wanhoopspoging in de slotfase bracht hem niet verder dan de 5e plaats. "Ik heb nooit echt in koers gezeten", vertelde Van den Bossche achteraf.

Wereldrecord voor Milan, BR voor Vandenbranden

In de individuele achtervolging werd maar liefst 2 keer het wereldrecord verbeterd. In de kwalificaties dook de jonge Brit Josh Charlton onder het wereldrecord van Filippo Ganna.

 

Maar in de finale kreeg hij lik op stuk van een landgenoot van Ganna. Jonathan Milan vertrok als een speer en knalde naar goud én het wereldrecord.

 

Tussen al dat geweld toonde ook een Belg zijn talent. Noah Vandenbranden verbeterde zijn eigen Belgisch record en eindigde op de 5e plaats. "Op 4 tienden van de race om brons, dat is zuur", zei de Belg.

Marith Vanhove betaalt leergeld op het omnium

Het omnium is een lijdensweg geworden voor de jonge Marith Vanhove. Onze 21-jarige landgenote had moeite met het tempo en eindigde in de scratch, de temporace, de afvalling én de puntenkoers in de kelder. Plaats 22 was haar deel.

 

De wereldtitel omnium was voor de Nieuw-Zeelandse Ally Wollaston. Die had gisteren Lotte Kopecky al van de wereldtitel gehouden op de afvalling.

Wereldtitel nummer 15 voor Harrie Lavreysen

Harrie Lavreysen heeft op de kilometer revanche genomen voor de gemiste finale van gisteren in de keirin. De Nederlandse sprintbonk nam voor de eerste keer deel aan de kilometer en toonde zijn klasse door meteen goud te pakken. Voor Lavreysen is het al zijn 15e wereldtitel op de piste. 

WK baanwielrennen: 18/10laatste update: ongeveer 2 uur geleden

21:55

Einde livestream

Met de sprintfinale bij de vrouwen zit dag 3 van het WK baanwielrennen erop. Tot morgen!

21:47

VIDEO – Finucane verlengt haar wereldtitel in de sprint

21:46

Bitse Finucane pakt wereldtitel sprint

Emma Finucane heeft haar wereldtitel sprint met succes verdedigd. De Britse, goed voor brons in Parijs, was in de finale meer dan een maatje te groot voor de Nederlandse Hetty van de Wouw. Het brons ging naar de Japanse Mina Sato.

21:37

VIDEO – Wollaston zet de puntjes op de i met wereldtitel in het omnium

21:36

Nieuwe wereldtitel voor Wollaston

Na haar wereldtitel gisteren in de afvalling heeft Ally Wollaston zich nu ook tot wereldkampioen in het omnium gekroond. De Nieuw-Zeelandse begon als co-leidster aan de afsluitende puntenkoers en controleerde die van start tot finish.


De Britse Jessica Roberts ging aan de haal met zilver en het brons was voor Anita Stenberg uit Noorwegen. Voor Marith Vanhove ging het ook in de puntenkoers een beetje te snel, ze sluit het omnium af op de 22e plaats.

21:12

Puntenkoers met Vanhove

De puntenkoers in het omnium van de vrouwen is op gang geschoten. Voor Marith Vanhove is het een kans om zich nog een keer te tonen, want als 23e in de tussenstand komt ze niet meer in aanmerking voor de medailles.

20:59

VIDEO - Wereldrecord! Jonathan Milan volgt Ganna op als wereldkampioen individuele achtervolging

20:56

Jonathan Milan wint met wereldrecord

Josh Charlton heeft maar enkele uren kunnen genieten van zijn wereldrecord op de individuele achtervolging. In de finale stond er namelijk geen maat op Jonathan Milan. De sprinter van Lidl-Trek vertrok als een speer en viel niet stil.


De Italiaan snelde naar de wereldtitel, de gouden medaille en het wereldrecord. Voor Milan is het de eerste wereldtitel op de individuele achtervolging. Hij volgt op de erelijst zijn landgenoot Filippo Ganna op.

20:28

Lavreysen pakt 15e wereldtitel en schrijft geschiedenis

20:27

Goud voor Lavreysen

Harrie Lavreysen heeft zijn nieuwe uitdaging tot een goed einde gebracht. De Nederlandse sprinter is voor het eerste de beste op de kilometer en pakt met deze wereldtitel revanche voor de verloren keirinfinale van gisteren.


Lavreysen is al jaren de slokop op het WK op de sprintnummers (sprint, keirin en teamsprint) en voegt nu een wereldtitel toe op een vierde verschillend nummer. Het is al zijn 15e wereldtitel.

19:55

Fabio Van den Bossche: “Nooit echt in de koers gezeten, jammer”

19:54

Net als gisteren in de echte afvalling zet Ally Wollaston ook de afvalling in het omnium naar haar hand. Ze begint daardoor samen met de Noorse Anita Stenberg als koploopster aan het slotnummer, de puntenkoers. Marith Vanhove is 23e in de tussenstand.

19:54

Wollaston wint de afvalling in het omnium

19:40

Exit Vanhove: "Marith Vanhove naar het middenplein"

19:37

Exit Vanhove

Vanhove zat in de beginfase goed voorin, maar bij de derde afvalling heeft ze al prijs. Ze kan niet meer versnellen en valt af. Zo eindigt ze als 22e.

19:33

Van Belgische zijde is het nu aan Marith Vanhove in het omnium. Zij begint als 23e aan het derde nummer van de meerkamp, de afvalling.

19:21

Van den Bossche wordt 5e, Mora Vedri is wereldkampioen puntenkoers