Machtige Wiebes en trio spurtbommen kleuren openingsdag WK baanwielrennen oranje, wisselend succes voor Belgen

 wo 16 oktober 2024 20:32
Nederland pakte twee keer goud vanavond.

De openingsdag van het WK baanwielrennen is een Nederlands feestje geworden. Lorena Wiebes snelde bij haar WK-debuut naar de regenboogtrui in de scratch, het trio Van den Berg, Lavreysen en Hoogland verlengde zijn wereldtitel in de teamsprint. De Belgische Lani Wittevrongel kwam niet verder dan plek 21 in de scratch, vanmiddag kwalificeerde ons land zich wel al voor de eerste ronde in de ploegenachtervolging bij de vrouwen.

Belgen op 16/10
uur discipline renner uitslag
11.30 uur ploegenachtervolging: kwalificaties (v) De Clercq/Hesters/Jooris/Vanhove 7e, door naar eerste ronde
19.00 uur scratch (v) Lani Wittevrongel 21e

Vijf dagen lang is het Deense Ballerup het decor voor het WK baanwielrennen. Vandaag werden de debatten geopend met kwalificaties in de voormiddag en de eerste finales 's avonds.

 

Het viertal Katrijn De Clercq, Hélène Hesters, Marith Vanhove en Febe Jooris verdedigde als eerste de kleuren van ons land. Zij overleefden de kwalificaties in de ploegenachtervolging en mogen morgen naar de eerste ronde.

 

's Avonds was het vooral uitkijken naar Lani Wittevrongel. De amper 20-jarige Brugse pakte aan het begin van het jaar zilver op het EK en wilde bevestigen.

 

Wittevrongel reed een tactische scratch en liet zich niet te vaak op kop zien. Een gunstig teken voor de finale, maar in de slotronde verdween onze landgenote helemaal van de voorposten.

 

Wie wel voorin bleef, was WK-debutante Lorena Wiebes. Met veel overmacht sprintte ze iedereen na 40 rondjes uit het wiel. De eerste gouden medaille van dit WK was er zo eentje voor Nederland.

Maar met één wereldtitel stelden onze noorderburen zich vanavond niet tevreden. Want even later mocht het Nederlandse toptrio Van den Berg, Lavreysen en Hoogland een gooi doen naar een nieuwe wereldtitel in de teamsprint.

 

Hun plek in de finale hadden ze eerder tijdens de avondsessie al vlot afgedwongen, Australië was dus gewaarschuwd.

 

Al bleek er zelfs met een waarschuwing uiteindelijk niets te doen tegen een monsterlijke Harrie Lavreysen. Hij zorgde na de start van Van den Berg voor een eerste verschilletje, Hoogland deelde als derde in de rij de doodsteek uit.

 

Harrie "Hattrick" Lavreysen beleeft op die manier een droomstart, want hij wil voor de 6e keer een 'triple gold' halen op een groot toernooi. Dat deed hij op de Spelen  in Parijs in de sprint, de keirin en de teamsprint.

Ook bij de derde en laatste medailleceremonie van de avond viel er nog oranje te spotten. In de teamfinale bij de vrouwen grepen de Nederlanders zilver.

 

De olympische kampioenes uit Groot-Brittannië, Marchant, Capewell en Finucane, waren in die finale een maatje te groot.

 

Morgen is er meer Belgische actie in Denemarken. Dan komt Lotte Kopecky in actie. Ze wil haar wereldtitel in de afvalling nog een jaartje verlengen. Naast de 4 Belgische vrouwen in de ploegenachtervolging is er ook nog Jules Hesters in de scratch.

WK baanwielrennen: 16/10laatste update: ongeveer 3 uur geleden

20:27

Einde voor vandaag!

Ziezo, alle wedstrijden liggen achter de rug op deze openingsavond. Ballerup kleurde vooral oranje met goud voor Wiebes in de scratch en een nieuwe wereldtitel voor het indrukwekkende trio Van den Berg, Lavreysen en Hoogland in de teamsprint.

Lani Wittevrongel was de enige Belgische vanavond, maar zij zakte weg in de slotronde van de scratch en moest vrede nemen met een 21e plek.

Vanmiddag overleefden vier Belgische vrouwen wel al de kwalificaties in de ploegenachtervolging. Dat viertal komt morgen al zeker één keer aan de bak.

Ook Lotte Kopecky mag morgen de piste op, zij wil haar wereldtitel in de afvalling verlengen. Tot slot is er ook nog Hesters in de scratch bij de mannen.

20:26

Wiebes: "Ik hoop dit truitje wel eens ergens te kunnen tonen"

20:24

Groot-Brittannië moet Denemarken morgen het vuur aan de schenen leggen in de finale van de ploegenachtervolging. Japan en Duitsland krijgen nog een kans op brons.

20:16

Denemarken naar grote finale

Jawel, de Denen flikken het zoals verwacht in eigen land. Morgen mogen ze hun wereldtitel verdedigen in de grote finale. Maar tegen wie moeten ze dat doen? We weten het zo meteen.

20:13

Denen voor thuispubliek

De uittredende wereldkampioen kan voor eigen volk uiteraard rekenen op heel wat steun vanaf de tribunes. Stuwt de ambiance Denemarken naar een nieuwe finale?

20:10

De tijdsverschillen schieten onderweg alle kanten op, maar aan de streep is het gelukkig wel duidelijk. Japan wint de eerste reeks, de Duitsers zijn de sterkste in reeks 2. Nog 2 heats te gaan.

20:02

Wittevrongel: "Er wordt hier sneller gereden dan op het EK"

20:01

Vier reeksen

We krijgen vier duels in de ploegenachtervolging. Japan en Canada bijten de spits af, daarna zien we ook Duitsland-China, Denemarken-Zwitserland en Groot-Brittannië-VS. Er staan finaleplekken op het spel.

19:58

De openingsavond zit er al bijna op. Er wacht ons nog één onderdeel: de eerste ronde in de ploegenachtervolging bij de mannen.

19:57

Nederlandse mannen veroveren opnieuw de wereldtitel op de team sprint

19:55

Nederlandse spurtbommen doen het!

De Australiërs schoten goed uit de startblokken, maar uiteindelijk is er weer niets te doen aan het monsterlijke trio Van den Berg, Lavreysen en Hoogland. Het tweede goud van de avond is binnen voor Oranje!

19:51

Brons voor Japan

Een historische medaille voor Japan: voor het eerst grijpt het land eremetaal in de teamsprint. 

19:49

Terug naar de piste!

We richten ons weer op de piste, waar Japan en Groot-Brittannië klaar staan voor de kleine finale in de teamsprint. Daarna is het wellicht tijd voor een Nederlandse spektakelshow op weg naar een nieuwe gouden medaille.

19:48

Ik besef het nog niet helemaal, maar heb er enorm van genoten. Ik wil volgend jaar vaker op de piste rijden.

Lorena Wiebes
19:43

Even een dol momentje wanneer de omroeper Wiebes een Amerikaanse noemt, maar de Nederlandse kan er hartelijk om lachen en krijgt daarna haar regenboogtrui en een gouden plak om de nek. Mooi moment bij haar debuut.

19:34

Er ligt vanavond nog één wereldtitel voor het grijpen. Ook de mannen werken namelijk hun finale af in de teamsprint. Maar eerst wordt de arena in Ballerup omgetoverd tot een feestzaal voor de eerste medailleceremonie.

19:33

Britse vrouwen pakken het goud in de team sprint

19:30

Wereldtitel voor favoriet Groot-Brittannië

De Britse vrouwen Marchant, Capewell en Finucane maken hun favorietenstatus helemaal waar en grijpen na de olympische titel in Parijs nu ook de wereldtitel. Nederland heeft na het goud van Wiebes nu zilver beet in de teamsprint.

19:28

Mocht Nederland kunnen afrekenen met Groot-Brittannië, zou dat sensationeel zijn.

Renaat Schotte
19:27

Vlotte zege voor Australië

Erg spannend was de kleine finale niet. Australië heeft met overschot brons veroverd. Voor de andere twee medailles kijken we nu naar de finale tussen Groot-Brittannië en Nederland.

19:24

Het valt niet stil in Ballerup, want de volgende finales staan al voor de deur. We keren daarvoor terug naar de teamsprint. Australië en Duitsland vechten om brons bij de vrouwen.

19:24

WK-debuut en meteen de wereldtitel voor Lorena Wiebes op de scratch

19:23

Wittevrongel 21e

Het zilver is voor de uittredende wereldkampioene: de Amerikaanse Jennifer Valente. Ally Wollaston veroverde brons en verschijnt zo ook op de eerste medailleceremonie van dit WK. Wittevrongel zakte uiteindelijk nog weg naar plek 21.

19:20

Goud voor Wiebes!

Wat een krachttoer van Lorena Wiebes! Ze snelt zonder problemen naar goud bij haar WK-debuut op de piste. Wittevrongel verdween in de slotronde van de voorposten en kon niet meestrijden om de prijzen.

19:19

Alles komt weer samen in de slotkilometer, we gaan sprinten!

19:18

Spaanse is vertrokken

De Spaanse Garau Roca maakt van het momentum gebruik na de aanval van Valente en heeft een kloofje beet! Al snel krijgt ze 3 kompanen.

19:18

Daar gaat Valente

De wereldkampioene van vorig jaar gaat er even vandoor. Ze bedenkt zich al snel en laat zich weer uitzakken.

19:16

Het pak blijft vlot ronddraaien. Een nieuwe versnelling krijgen we door het hoge tempo niet, naderen we een sprint?

19:14

Halfweg

We zijn 20 rondjes ver, er staan er ook nog 20 op het menu. Voorlopig blijft het pak samen, Lorena Wiebes zal het graag zien gebeuren.

19:13

Gevaar geweken

De Française zet zich recht! Ze heeft zich helemaal leeggereden in haar poging om een ronde te pakken. Alles te herdoen, dus.

19:11

Borras heeft een lengte beet, in het peloton schieten ze wel wakker. Dat is ook nodig, want dit is een gevaarlijke situatie.

19:10

Als Borras rondgaat, is de wereldtitel weg.

Renaat Schotte
19:09

Marion Borras is de eerste die een prikje uitdeelt. Kan ze een ronde pakken? Wittevrongel laat het kopwerk over aan haar concurrentes.

19:07

Scratch

Het concept van de scratch is vrij simpel: de vrouwen leggen 10 kilometer (40 rondjes) af. Wie als eerste over de streep komt, wint.

19:05

Showtime voor Wittevrongel!

We maken ons op voor de eerste finale van dit WK! Kan Lani Wittevrongel na haar zilver op het EK ook iets rapen op het WK in de scratch?

19:03

Nieuwe wereldtitel wenkt voor Nederlands toptrio

De Nederlanders hebben zich niet laten verrassen en kunnen straks een gooi doen naar een nieuwe wereldtitel. Daarvoor moeten ze afrekenen met Australië. Engeland en Japan werken de kleine finale af.

18:54

Switch naar de mannen

Ook voor de mannen staat een finale op het spel in de teamsprint. Kan het Nederlandse toptrio Van den Berg/Lavreysen/Hoogland voor spektakel zorgen? Zij komen als laatste aan de bak, in een duel met Duitsland.

18:51

Nederland en Groot-Brittannië naar de finale

De olympische kampioenes uit Groot-Brittannië hebben de snelste tijd geklokt in de eerste ronde van de teamsprint en strijden straks tegen Nederland om goud. Australië en Duitsland belanden in de kleine finale voor brons.

18:44

De Duitse vrouwen zetten een chrono van 48"396 neer. Wat hen dat oplevert, weten we zo meteen. Eerst krijgen we nog 3 duels: Australië-Mexico, Nederland-Polen en Groot-Brittannië-Oekraïne.

18:41

Chinezen starten niet meer

De Duitse vrouwen maken zich klaar voor hun wedstrijd tegen de klok, de Chinezen komen niet meer aan de bak. 

18:40

Chinese maakt stevige smak na een kettingbreuk

18:36

De Chinese staat gelukkig weer recht, maar kan ze ook weer de fiets op? Dat wordt een lastiger verhaal. Alles ligt even stil in Denemarken.

18:33

Meteen een val

Ai, meteen een pijnlijke start van de avond. Een Chinese maakt een stevige smak door een kettingbreuk, ze blijft even liggen.

18:32

Daar gaan we!

We zijn eraan begonnen in Ballerup! China en Duitsland openen de avondsessie in de eerste ronde van de teamsprint.

18:21

Debuut van Wiebes

Naast Wittevrongel is er straks nog iemand om naar uit te kijken in de scratch: de Nederlandse Lorena Wiebes, ploeggenote van Kopecky, maakt haar WK-debuut op de piste. "Ik wil kijken of ik het leuk vind", stelde ze.

18:10

Lani Wittevrongel pakte aan het begin van het jaar zilver in de scratch op het EK in Apeldoorn. "Daardoor is alles in een stroomversnelling geraakt", keek ze daar gisteren op terug.

"Intussen heb ik ook veel tijd doorgebracht op de piste. De druk is dan ook hoger dan in Apeldoorn, maar dit is nog maar mijn eerste WK."

"De concurrentie is bovendien moeilijk in te schatten. Ik heb een ideaal scenario in mijn hoofd, maar zal wel een goeie dag nodig hebben."

18:07

Lani Wittevrongel: “De druk is sowieso groter dan in Apeldoorn”

18:00

Openingsceremonie

Voor de renners rondjes mogen draaien op de piste, is er eerst nog een openingsceremonie voorzien. Die duurt een halfuurtje, daarna hoeft u via livestream op deze pagina of op VRT Canvas en Radio 1 niets te missen van het spektakel.

17:48

Avondsessie

Na een break van enkele uren verschuift de aandacht stilaan weer naar de Ballerup Super Arena in Denemarken. Daar worden tijdens de eerste avondsessie meteen al 3 gouden medailles uitgedeeld.

De eerste strijd om een wereldtitel is er eentje in de scratch bij de vrouwen. Lani Wittevrongel hoopt na haar zilveren stunt op het EK nu ook te kunnen toeslaan op het WK.

Later zijn er nog de finales in de teamsprint bij de vrouwen en de mannen. Met die discipline openen we rond 18.30 uur ook de avond, daar moet eerst nog de eerste ronde worden afgewerkt.

14:57

Tot vanavond!

De eerste sessie op het WK baanwielrennen zit erop. We onthouden dat de Belgische vrouwen zich konden plaatsen voor de eerste ronde van de ploegenachtervolging.

Katrijn De Clercq, Hélène Hesters, Marith Vanhove en Febe Jooris eindigden als 7e met een sterke tijd van 4'27"205, liefst 3 seconden sneller dan hun tijd op het EK aan het begin van dit jaar. Morgen wacht een duel met Canada voor een eventuele plek in de kleine finale.

De avondsessie gaat straks van start om 18.00 uur met een openingsceremonie. Vanaf 18.30 uur zijn alle wedstrijden live te volgen op VRT Canvas of op deze pagina. Dan wordt het uitkijken wat Lani Wittevrongel kan in de scratch om 19.00 uur.

14:56

Nederland bewijst waarom het topfavoriet is in de teamsprint

14:55

Toptijd voor Nederland

Jawel, het trio Van den Berg/Lavreysen/Hoogland laat de motor al een eerste keer brullen. De Nederlanders winnen de kwalificaties in de teamsprint en lijken helemaal klaar voor een nieuwe wereldtitel vanavond. Dan staan de eerste ronde en de finale op het programma.

14:20

Alleen nog teamsprint bij de mannen

De kwalificaties bij de mannen zijn het laatste onderdeel van deze eerste sessie. Olympisch kampioen en titelverdediger Nederland is uiteraard de grote blikvanger. Wat kunnen Van den Berg, Lavreysen en Hoogland?

14:19
De olympische kampioenes uit Groot-Brittannië zijn ook de snelste in de WK-kwalificaties:
Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
14:15

Teamsprint bij de vrouwen afgelopen

Je raadt het al. Ook in de kwalificaties van de teamsprint eist Groot-Brittannië alle spotlights op. Het trio Marchant/Capewell/Finucane is met 46"217 de snelste, voor Nederland en Australië.

De Britse vrouwen pakten in deze discipline goud op de Spelen en zilver op het WK vorig jaar. Toen was Duitsland te sterk, maar geen enkele van de drie goudenmedaillewinnaars is er dit jaar bij. Hun vervangers strandden op plek 5.

13:48

Opnieuw Groot-Brittannië boven

Net als bij de vrouwen is Groot-Brittannië als sterkste uit de kwalificaties gekomen. Charlton, Tanfield, Wood en Hayter hielden 224 honderdsten over op de Deense thuisrijders.

Nu schakelen ze in Ballerup over op de kwalificatiewedstrijden in de teamsprint. Ook daar staan geen Belgen aan de start.

13:40
Italië werd genekt door een val en kon niet finishen:
Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
13:10

Meer dan de helft van de landen is intussen aan de beurt geweest in de ploegenachtervolging bij de mannen. Zwitserland staat voorlopig aan kop, het is vooral afwachten wat uittredend wereldkampioen Denemarken doet in eigen land.

12:49

Bekijk hier de kwalificatie van het Belgische viertal

12:40

Morgen tegen Canada

Na hun sterke chrono mogen de Belgische vrouwen het morgen opnemen tegen Canada (6e) in de eerste ronde van de ploegenachtervolging.

"Op basis van de tijden is er mits een topdag morgen nog een kleine kans op een kleine finale om het brons", gelooft onze man ter plekke Renaat Schotte.

Enkele toplanden zouden de Belgen daarin alvast niet moeten vrezen. De VS, Nieuw-Zeeland, Frankrijk en Australië maakten deel uit van de top 8 op de Spelen, maar zijn er niet bij op dit WK.

12:32

Geen Belgen meer in deze eerste sessie van het WK, maar dat betekent niet dat de actie er al op zit. Ook bij de mannen staan nu de kwalificaties in de ploegenachtervolging op het menu, daarna krijgen we ook nog kwalificaties in de teamsprint.

12:16

België eindigt op plek 7

Ook de andere landen hebben inmiddels hun kwalificaties afgelegd. België eindigt op plek 7 van de 10 teams en dat is genoeg voor een ticketje naar de eerste ronde. Daarin nemen de beste 8 landen het in heats tegen elkaar op.

Knappe prestatie van de jonge Belgen trouwens, want het viertal reed 3 seconden sneller dan op het EK in Apeldoorn aan het begin van dit jaar.

12:08

België naar plek 3!

Het Belgische kwartet eindigt met een tijd van 4'27"205 en dat is voorlopig goed voor een 3e plek! Nog belangrijker: Polen, Spanje en Mexico eindigen al zeker na ons land, waardoor Katrijn De Clercq, Hélène Hesters, Marith Vanhove en Febe Jooris zich mogen opmaken voor de eerste ronde morgen.

12:05

Halfweg doen de Belgen het meer dan aardig met een 3e tijd op 6 landen. Nu moet er nog een sterk slot volgen.

12:01

Tijd voor de Belgen!

China wipt over alles en iedereen naar de eerste plaats. Nu maken Katrijn De Clercq, Hélène Hesters, Marith Vanhove en Febe Jooris zich klaar voor hun kwalificaties! Kan het jonge viertal een plekje bij de beste 8 landen veroveren?

11:55

Zwitserland naar 1

Zwitserland heeft het commando overgenomen, Spanje nestelt zich voorlopig op plek 3. Alleen nog China nu, daarna is het showtime voor de Belgische vrouwen.

11:45

De Poolse vrouwen zijn met een duidelijke marge onder de chrono van de Mexicanen gedoken. De nieuwe toptijd? 4'27"887. Maar die wordt straks wel weer van de tabellen gevuurd, want er komen nog heel wat toplanden aan. Uittredend wereldkampioen Groot-Brittannië, bijvoorbeeld.

11:36

Eerste tijd staat op het bord

We zijn eraan begonnen in Denemarken! Mexico laat een eindtijd van 4'36"906 noteren. Na Polen, Zwitserland, Spanje en China zijn de 4 Belgische rensters aan de beurt.

11:22

Start om 11.30 uur

Binnen iets minder dan 10 minuten wordt het WK officieel op gang getrapt. De Mexicaanse vrouwen mogen de spits afbijten in de ploegenachtervolging, België staat als 6e op de startlijst.

11:12

Die andere bondscoach, Tim Carswell, kijkt vooral uit naar de Belgen die zo meteen al aantreden. "In de ploegenachtervolging bij de vrouwen hebben we een heel jonge ploeg", legt hij uit.

"Ze krijgen een kans om ervaring op te doen op het hoogste niveau. Het is de eerste stap van een pad dat hopelijk eindigt op de Spelen in LA in 2028."

"Maar als ze een goeie wedstrijd afwerken, kunnen we in dit deelnemersveld wel bij de top 8 raken. Dan mogen ze morgen nog eens rijden. Daar hopen we op."

11:09

Tim Carswell: “Sommige renners zijn nog fris, anderen zijn wat vermoeid”

11:02

De afscheidnemende Kenny De Ketele staat op dit WK voor zijn laatste opdracht als bondscoach. "Maar ik sta hier heel ontspannen", bevestigde hij gisteren.

"Het is wel een beetje raar dat het nieuws van mijn afscheid al heel de wereld is rondgegaan. Elke coach die ik tegenkom, vraagt ernaar. Het mooiste zou natuurlijk zijn dat ik kan afzwaaien met enkele medailles."

En De Ketele heeft al een vermoeden waar die zouden kunnen vallen. "We kijken opnieuw uit naar onze traditionele sterkhouders. In de ploegkoers, het omnium en de puntenkoers hebben we veel kans om te scoren."

"Al hebben we geen specifieke voorbereiding kunnen doen na de Spelen. Maar dat is bij andere landen ook zo."

10:51

Kenny De Ketele: "Een specifieke voorbereiding hebben we niet kunnen doen, maar dat is bij de andere landen ook zo”

10:43

Meteen Belgen in actie

We hoeven niet lang te wachten op de eerste Belgen in het Deense Ballerup. De vrouwen mogen meteen aan de bak in de ploegenachtervolging.

Voor ons land werken Katrijn De Clercq, Hélène Hesters, Marith Vanhove en Febe Jooris die discipline af. Vanavond rijdt Lani Wittevrongel dan de scratch.