Belgische rolstoelsprinters schitteren op de 100 meter: Maxime Carabin knalt naar GOUD, Peter Genyn verovert ZILVER

 vr 6 september 2024 22:30

Ook op de 9e dag van de Paralympische Spelen was er succes voor de Belgen. In het Stade de France knalde Maxime Carabin naar goud op de 100 meter en in zijn klasse pakte Peter Genyn op hetzelfde nummer zilver. Het Belgische dressuurteam eindigde op de 7e plek, G-wielrenner Louis Clincke werd 12e in de wegrit.

  1. 14:47
livestream
volg via sporza
Belgen op vrijdag 6 september
9.30 uur Louis Clincke G-wielrennen wegrit 12e
10.33 uur Manon Claeys G-paardrijden dressuur team Grand Prix Special Test 7e (72,621 punten)
11.38 uur Maxime Carabin G-atletiek finale 100 meter 🥇 1e-GOUD
11.46 uur Michèle George G-paardrijden dressuur team Grand Prix Special Test 7e (77,868 punten)
17.06 uur Barbara Minneci G-paardrijden dressuur team Grand Prix Special Test 7e (68,700 punten)
21.09 uur Peter Genyn G-atletiek finale 100 meter  2e-ZILVER
21.09 uur Roger Habsch G-atletiek finale 100 meter  6e

dag 9laatste update: 10 dagen geleden

22:11

Tot morgen!

Peter Genyn geniet met volle teugen van zijn zilveren medaille. Met deze podiumceremonie zetten we een punt achter de negende dag van de Paralympische Spelen.

Opnieuw een succesvolle dag voor de Belgen met twee atletiekmedailles. Elk in hun klasse schitterden Maxime Carabin en Peter Genyn op de 100 meter. Carabin pakte goud, Genyn zilver. Roger Habsch werd zesde.

In het G-wielrennen werd Louis Clincke 12e in de wegrit. Het Belgische dressuurteam finishte als 7e in de landencompetitie.

22:00

Podiumceremonie

Peter Genyn mag zich stilaan opmaken voor alweer een uniek moment in het Stade de France. Dadelijk krijgt hij zijn zilveren medaille overhandigd.

21:14

Brons op de 200, zilver op de 100 meter

De finale van de 100 meter in de T51-klasse levert dus dezelfde medaillewinnaars op als in de finale van de 200 meter.

Ook toen was Cody Fournie duidelijk de beste. Genyn moest toen ook Piispanen voor zich dulden, vanavond waren die rollen omgekeerd.

21:11

Genyn snelt overtuigend naar het zilver!

21:10

ZILVER voor Genyn!

Aan de Canadees Cody Fournie is niks te doen, maar Genyn snelt wel overtuigend naar het zilver! Het brons is voor de Fin Toni Piispanen.

Habsch kan zich nooit mengen in de strijd voor de medailles en eindigt als zesde.

21:09

Hoe goed voelt Habsch zich?

Ook Roger Habsch maakt zijn entree. Het is afwachten of hij vanavond wel in topvorm verkeert en een medaille kan veroveren.

21:08

Genyn gaat voor goud

Peter Genyn komt het Stade de France binnen. Zijn moment van de waarheid is aangebroken. Brons op de 200 meter was een mooie bonus, maar vanavond gaat hij voor het allerhoogste.

20:41

Spanning stijgt voor Genyn en Habsch

Het is bijna zover voor Peter Genyn en Roger Habsch. Om 21.09 uur komen zij in actie in de finale van de 100 meter in de T51-klasse.

Genyn gaat in het Stade de France op zoek naar een derde paralympische titel op een rij op de 100 meter. Afgelopen dinsdag pakte hij al brons op de 200 meter.

Habsch is regerend wereldkampioen en wereldrecordhouder, zowel op de 100 als de 200 meter. Maar in topvorm is hij jammer genoeg niet. Op de 200 meter werd hij pas vijfde, de Luikenaar sukkelt nog steeds met de naweeën van een coronabesmetting.

20:39

Op de livestream kan u nu ook rekenen op het deskundig commentaar van Geert Heremans. Hij loodst u door de rest van de atletiekavond. U kan alles ook volgen op het kanaal van Ketnet.

18:41

Atletiek op de livestream

Op de livestream nemen we nu even een pauze. Vanaf 19 uur kan u daar weer terecht om alle actie te volgen van de avondsessie atletiek in het Stade de France. Mét dus vooral de finale van de 100 meter in de T51-klasse met Peter Genyn en Roger Habsch.

18:38

Uitkijken naar Genyn en Habsch

Nog twee Belgen komen vandaag in actie op de Paralympische Spelen: Peter Genyn en Roger Habsch.

Gisteravond was er dankzij Léa Bayekula voor de tweede dag op rij een Belgisch feestje in het Stade de France en vanochtend trok Maxime Carabin die gouden lijn gewoon door.

Maakt Genyn, die dinsdag al brons pakte op de 200 meter, er als titelverdediger op de 100 meter vijf Belgische atletiekmedailles op een rij van? En kan ook Roger Habsch zich ondanks covid-naweeën mengen in de strijd voor eremetaal?

Antwoord om 21.09 uur. U kan de finale hier op de livestream én via tekstupdates volgen.

18:28

Goud voor Groot-Brittannië!

De paralympische titel in het dubbelspel bij de mannen gaat naar Groot-Brittannië. Met duidelijke cijfers: Alfie Hewett en Gordon Reid verslaan hun Japanse opponenten Takuya Miki en Tokito Oda in twee sets, 6-2 en 6-1.

17:53

Groot-Brittannië wint eerste set

In de finale van het dubbelspel bij de mannen heeft Groot-Brittannië de eerste set gewonnen. Alfie Hewett en Gordon Reid trokken na 1 uur spelen met 6-2 aan het langste eind tegen hun Japanse opponenten.

17:50

Ik ben heel blij met wat mijn paard vandaag heeft laten zien. Tijdens de individuele dressuurtest was hij nog erg bang, maar nu was hij heel geconcentreerd. Op een klein foutje na heeft hij het top gedaan. We hadden verwacht rond de 7e à 8e plaats te eindigen, dus we kunnen tevreden zijn.

Barbara Minneci
17:45

Minneci na zevende plaats in dressuur: "Morgen in schoonheid afronden met freestyle"

17:30

Dressuurteam eindigt op 7e plek

De teamcompetitie zit erop en het is uiteindelijk de zevende plaats geworden voor België. Daarmee doen ze dus iets minder goed dan drie jaar geleden in Tokio, daar werden Michèle George, Manon Claeys en Barbara Minneci 5e.

Het goud is voor de VS, Nederland en Duitsland maken het podium compleet.