Emma Plasschaert (7e) grijpt naast het brons na moeizame medaillerace, Bouwmeester succesvolste zeilster ooit

 wo 7 augustus 2024 14:44
Emma Plasschaert in actie tijdens de medaillerace.

Het is Emma Plasschaert niet gelukt om in extremis de bronzen medaille in de wacht te slepen in de ILCA 6-klasse. Plasschaert moest rekenen op een mindere prestatie van haar concurrenten en zelf vooraan eindigen in de afsluitende medaillerace. Met een 7e plaats in de eindstand behaalt Plasschaert wel een olympisch diploma. 

"Ik denk dat het alleen maar in mijn voordeel is, want de zeilsters die vooraan staan worden nerveuzer", aldus een gemotiveerde Emma Plasschaert nadat de medaillerace gisteren werd uitgesteld naar vandaag.

 

Helaas waren haar concurrenten op de afspraak in de medaillerace.

 

Plasschaert zelf stond voor een haast onmogelijke bronzen opdracht. Minstens als 4e eindigen en dan hopen dat ze de 3 concurrentes voor het brons achter zich kon houden.

 

Onze landgenote kende een goede start, maar haar plannetje viel al snel in het water door een wispelturige wind. Plasschaert vocht tegen de luchtstromen- vandaag wel aanwezig - maar kwam achterin de vloot terecht en slaagde er daarna niet meer in om het gat op de koplopers te dichten.

 

De zeilster kwam uiteindelijk als 8e over de meet en viel in de eindstand nog een plaatsje terug naar plek 7. Een olympisch diploma voor onze landgenote. 

 

Een aartsmoeilijke opdracht die Plasschaert helaas niet tot een goed einde kon brengen. 

 

De Nederlandse Marit Bouwmeester won haar 4e (!) olympische medaille en mag zich vanaf vandaag de succesvolste zeilster aller tijden noemen. 

Video niet meer beschikbaar
Onze excuses, maar deze video is niet langer te bekijken via sporza

Emma Plasschaert: "Ik heb ervoor gestreden"

Geen olympische medaille voor Emma Plasschaert die haar verhaal uit de doeken deed na de wedstrijd: "Ik had een heel goede start. De wind draaide links en ik zat aan de rechterkant, maar de wind draaide helaas niet meer terug."

 

"Dus op dat moment was het verschil al gemaakt met de boten die links van mij startten. Toen was het proberen om nog plaatsen goed te maken, maar op zo'n kort parcours waren er weinig mogelijkheden."

 

Toch kan Plasschaert tevreden terugblikken op deze Spelen: "Ik heb ervoor gestreden. Ik droomde van een medaille, maar ben super trots hoe ik deze week gezeild heb. Ik denk dat ik er alles heb uitgehaald."

 

"De Nederlandse en de Deense waren duidelijk beter. Daarachter zat het dicht op elkaar en heb ik aan het kortste eind getrokken. Ik kijk met een positief gevoel terug op de wedstrijd."

 

Van grote ontgoocheling is er dan ook geen sprake: "De ontgoocheling valt mee. Als je minder goed bent, moet je het kunnen accepteren. Ik heb alles gegeven en het is jammer dat het zo moet eindigen in de medaillerace, maar ik ben zeker niet diep ontgoocheld." 

 

Winnares Marit Bouwmeester: "Deze is heel speciaal"

Video niet meer beschikbaar
Onze excuses, maar deze video is niet langer te bekijken via sporza

medaillerace Emma Plasschaert (woensdag)laatste update: ongeveer 1 maand geleden

14:30

Zevende plaats voor Plasschaert

14:29

In de eindstand is een 7e plaats het verdict voor onze landgenote. Plasschaert heeft er alles aan gedaan, maar het mocht helaas niet zijn. 

14:27

Overwinning voor Italiaanse

De overwinning in deze medaillerace is voor de Benini Floriani. Line Flem Hoest, de Noorse, eindigt als 2e en kaapt zo de bronzen medaille weg. De 3e plek in deze slotrace is voor de Canadese Sarah Douglas. Plasschaert eindigt als 8e en grijpt naast het brons.

14:26

De laatste rechte lijn is ingezet.

14:23

De Italiaanse Chiara Benini Floriani is aan een sterke wedstrijd bezig en zeilt autoritair aan kop. Het ziet er naar uit dat de Italiaanse over Plasschaert zal wippen in de eindstand.

14:21

Het brons wordt zeer moeilijk. De Noorse Line Flem Hoest vaart momenteel op de 2e plek. Plasschaert moet de Noorse 6 plaatsen achter zich houden om het brons binnen te halen. 

14:19

Plasschaert zal risico's moeten nemen. Samen met de Kroatische Vorobeva en de Française Cervera ligt ze wat achter op de rest van de vloot. 

14:17

Plasschaert heeft haar start toch wel gemist. Ze verliest tijd nadat de Française haar geen voorrang had verleend. Aan het eerste tussenpunt passeert ze als 9e. Haar concurrenten voor het brons liggen allemaal voor haar.

14:14

Nog weinig grote verschillen in de beginfase. Plasschaert bevindt zich voorlopig in 8e positie. 

14:08

Het startschot is gegeven. Plasschaert is aan de rechterkant van start gegaan. Lukt het haar om toch nog de bronzen medaille te pakken? 

14:06

11 knopen

Goed nieuws vanuit Marseille. Er staat een stevige wind van om en bij de 11 knopen. Dat betekent dat de wedstrijd zo meteen van start zal gaan. Volg het via livestream.

13:48

Plasschaert zeilt om 14.10 u

Aftellen naar 14.10 uur. Vanaf dan krijgen Emma Plasschaert en co. groen licht om te water te gaan in Marseille. Als dat daadwerkelijk zo is - met andere woorden: de wind dat toelaat - voorzien we ook een livestream.

12:51
Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
10:20

Startuur onzeker

De medaillerace van Emma Plasschaert staat ingepland om 12.13 uur, maar dat lijkt nog onzeker. Opnieuw is er niet veel wind: pas tussen 15 en 17 uur zou het wat meer beginnen te waaien. 

06/08/24
22:16

Ik denk dat het uitstel alleen maar in mijn voordeel is, want de zeilsters die vooraan staan, worden nerveuzer. Dus hopelijk hebben ze nog een slapeloze nacht en kom ik goed uitgerust aan de start.

Emma Plasschaert