4:43do 25 juli 2024

Brigitte Becue: "Ik hoop vooral dat Roos geniet van de race die ze zwemt"

Nu de Olympische Spelen in Parijs eraan komen en onze Belgische zwemmers zich present hebben getoond in het atletendorp, schat elitecoach en ex-zwemster, Brigitte Becue, de kansen in van onze vier atleten. "Het worden hele mooie Spelen voor het zwemmen."

Brigitte Becue nam zelf vier keer deel aan de Olympische Spelen. Ze keert nu terug als elitecoach van de Vlaamse Zwemfederatie. "Het doet mij heel veel plezier om terug te zijn als coach. Alles is wat digitaler en moderner geworden, maar het atletendorp blijft hetzelfde."

 

Becue hoopt dat haar poulain, Roos Vanotterdijk, vooral zal genieten van haar eerste Olympische Spelen, na de moeilijke periode die ze achter de rug heeft. "Dit is de ultieme beloning voor Roos. Het doet me veel plezier om haar nu zo te zien. Ze beseft heel goed waar ze staat, dus het is zeker een opsteker om hier te zijn."

 

"Ik hoop vooral dat ze ervan kan genieten en dat ze goed zwemt, zoals ze zelf wil. Liefst ook een besttijd. Als ze dat doet, hangt het toch af van de rest. Je kan een wereldrecord zwemmen, maar als er anderen zijn die sneller zwemmen, heb je nog niet gewonnen. Je hebt alleen jezelf in de hand, en als dat allemaal gaat zoals we willen, gaan we heel blij zijn."

In principe zou Roos nog een pak sneller moeten gaan dan op het EK. Ik ben alvast vol vertrouwen.

Brigitte Becue

Op het EK in Belgrado vorige maand won Vanotterdijk nog drie medailles. "Haar resultaten op het EK waren fysiek en vooral mentaal een opsteker. Om eerlijk te zijn hebben we niet gepiekt richting dat EK. Roos wilde vooral de olympische limiet zwemmen en dat is meer dan gelukt."

 

"In principe zou ze dus nog een pak sneller moeten gaan op de Spelen. Ik vind zelf ook dat ze heel goed in vorm is en ben alvast vol vertrouwen."

 

Er hangt heel wat positivisme rond de Belgische zwemploeg in Parijs. "Er zijn vier zwemmers die heel blij zijn om hier te zijn en heel graag willen beginnen. De ploeg is ook heel positief ingesteld. Het verleden is negatief genoeg geweest. We zijn op de Olympische Spelen, de droom van elke sporter. Iedereen is hier met zijn eigen ambities en ze hebben ook allemaal goede resultaten neergezet."

 

Of Becue ook naar internationale sterren uitkijkt? "Ik kijk heel erg uit naar Léon Marchand, thuiszwemmer. Zijn ouders ken ik nog van vroeger. David Popovici staat bij mij ook bovenaan. Ik hoop en verwacht eigenlijk dat hij twee keer wint. Ook naar de Australiërs kijk ik heel erg uit. Naar heel veel nummers eigenlijk."

 

"Het gaat echt een heel mooi olympisch zwemkampioenschap worden."

Gerelateerd: