Mysterieuze video waarin Britse amazone paard mishandelt, duikt dan toch op: "Ze sloeg 24 keer in 1 minuut"

 wo 24 juli 2024 14:53

De hele maandagavond hield een mysterieuze video Groot-Brittannië in zijn greep. Amazone Charlotte Dujardin, die in Parijs de strafste vrouwelijke Britse olympiër ooit kon worden, kreeg een schorsing opgelegd van 6 maanden voor acties die "in strijd zijn met het paardenwelzijn". Wat de daden inhielden, was urenlang gissen. Vandaag doken de beelden dan toch op. "Ik schaam me diep", zei Dujardin.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Als een donderslag bij heldere hemel kondigde amazone Charlotte Dujardin vlak voor de Spelen aan dat ze niet zal deelnemen in Parijs.

 

Opvallend, wetende dat Dujardin nog één medaille mist om de strafste vrouwelijke Britse olympiër ooit te worden. Eender welke medaille zou haar definitief boven wielrenster Laura Kenny, met wie ze momenteel op zes medailles staat, hebben gezet.

 

“Er is een video opgedoken van vier jaar geleden waarop te zien is dat ik een inschattingsfout heb gemaakt tijdens een coachingsessie", klonk het in haar statement.

 

"Het is begrijpelijk dat de Internationale Federatie voor paardensport (FEI) een onderzoek instelt en ik heb besloten om me terug te trekken uit alle wedstrijden - inclusief de Olympische Spelen in Parijs - terwijl dit proces plaatsvindt.

Wat er is gebeurd, weerspiegelt niet hoe ik mijn paarden train of mijn leerlingen coach.

Charlotte Dujardin

Het bericht ging als een schokgolf door Groot-Brittannië en iedereen vroeg zich al snel af wat de drievoudige goudenmedaillewinnares net bedoelde met "een inschattingsfout".

 

Want - eveneens opvallend - nergens dook de video maandagavond op. Dat voedde de speculaties rond paardenmishandeling. Die werden bevestigd door de beelden, die Britse media deze ochtend verspreid hebben. 

 

In de video is te zien hoe Dujardin meermaals een paard slaat met een zweep, terwijl een amazone in opleiding op het dier zit. "Ze sloeg het paard tot wel 24 keer in 1 minuut", zegt de advocaat van de anonieme aanklager.

 

“Wat er is gebeurd, ging volledig uit mijn karakter en weerspiegelt niet hoe ik mijn paarden train of mijn leerlingen coach, maar er is geen excuus”, klonk het verder bij de Britse. “Ik schaam me diep en had op dat moment een beter voorbeeld moeten geven. Het spijt me oprecht”, sloot ze af.

 

Woorden waar haar partner Dean Golding weinig aan kan toevoegen. "Het enige wat we nu kunnen doen is afwachten. Uiteraard werkt Charlotte mee aan het onderzoek."

Zes maanden schorsing

Ondertussen heeft de FEI zelf gereageerd op het voorval. Het schorst Dujardin voor gedrag "in strijd met de principes van paardenwelzijn". 

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (Instagram). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.