Belgische jumpingruiters grijpen naast medailles na baaldag, Groot-Brittannië wint

 vr 2 augustus 2024 15:44
België moet in de achtervolging na 8 strafpunten in de eerste ronde.

De Belgische jumpingruiters hebben hun 4e plek in de kwalificaties niet kunnen omzetten in een medaille in de teamfinale. Gilles Thomas, Wilm Vermeir en Jérôme Guéry bleven niet foutloos en moesten vrede nemen met de 8e plek. Groot-Brittannië sprong naar het goud voor de VS en Frankrijk.

Het Belgische jumpingteam had er een goed oog in na hun puike prestatie in de kwalificaties. Ze hoopten op een medaille, maar het werd al snel duidelijk dat dat moeilijk zou worden.

 

Gilles Thomas was gisteren in de kwalificaties nog foutloos, maar liet in zijn ronde twee balken vallen. Hij bleef wel binnen de tijd, maar bezorgde België meteen acht strafpunten.

 

Wilm Vermeir moest België van de voorlaatste plek weghalen, maar één onverwachte fout deed onze ruiters de das om.

 

Na een pauze van twintig minuten was het aan de laatste ruiters van elk land. Jérôme Guéry mocht als eerste op zijn paard kruipen.

 

Met 12 strafpunten was het een moeilijke klus om nog een medaille te halen, en ook Guéry kon niet foutloos blijven. Twee balken en 8 strafpunten zetten België op de 8e plaats. Meteen ook het eindverdict voor onze Belgische ruiters.

 

Groot-Brittannië won met amper twee strafpunten het goud. De Verenigde Staten en Frankrijk deelden mee in de vreugde.

Bekijk de oefeningen van de Belgen:

Video niet meer beschikbaar
Onze excuses, maar deze video is niet langer te bekijken via sporza
Video niet meer beschikbaar
Onze excuses, maar deze video is niet langer te bekijken via sporza
Video niet meer beschikbaar
Onze excuses, maar deze video is niet langer te bekijken via sporza

"We hoopten op een podium. Het is super spijtig"

Teleurgestelde ruiters na de wedstrijd. België kwam voor een medaille, maar eindigt op de 8e plaats. "Het is niet waarop we hoopten", begon Jérôme Guéry. "We hadden niet dezelfde goede start als gisteren en de tijdslimiet kan de fouten verklaren."

 

Gilles Thomas schreef de mindere prestatie toe aan iets anders. "We zijn nog altijd met dieren bezig. De ene dag is niet zoals de andere. Vandaag waren ze misschien net niet in vorm zoals gisteren."

 

Voor Guéry en Thomas begint over drie dagen de individuele jumpingcompetitie. Wilm Vermeir neemt normaal gezien niet deel. Grégory Wathelet zal zijn plaats innemen.

 

"Het is goed dat er twee dagen tussen zitten. Het is toch wel binnengekomen en we hadden er meer van verwacht. We gaan het wat laten bezinken en morgen de knop omdraaien", vertelt Thomas.

 

"Het is lastig om daar nu al over na te denken", vindt Guéry. "We zijn nog ontgoocheld over onze 8e plaats, maar we hebben twee dagen om ons op de individuele competitie te focussen. Het doel is top acht. We moeten ons opnieuw opladen en ons concentreren op de individuele finale."

Video niet meer beschikbaar
Onze excuses, maar deze video is niet langer te bekijken via sporza
Video niet meer beschikbaar
Onze excuses, maar deze video is niet langer te bekijken via sporza
programma Jérôme Guéry (Paris 2024)
donderdag 1 augustus jumping kwalificaties team België 11.00 uur 4e, naar teamfinale
vrijdag 2 augustus jumping finale team België 14.00 uur 8e
maandag 5 augustus jumping kwalificaties (individueel) 14.00 uur 35e, OUT
programma Gilles Thomas (Paris 2024)
donderdag 1 augustus jumping kwalificaties team België 11.00 uur 4e, naar teamfinale
vrijdag 2 augustus jumping finale team België 14.00 uur 8e
maandag 5 augustus jumping kwalificaties (individueel) 14.00 uur 15e, naar finale
dinsdag 6 augustus jumping individuele finale  10.00 uur 20e
programma Wilm Vermeir (Paris 2024)
donderdag 1 augustus jumping kwalificaties team België 11.00 uur 4e, naar teamfinale
vrijdag 2 augustus jumping finale team België 14.00 uur 8e

paardensport in Parijs: jumping (finale team)laatste update: ongeveer 1 maand geleden

15:55

Team Belgium: "Die 8e plaats komt toch wel binnen, we hadden op meer gehoopt"

15:45

Achtste plaats voor België

Geen medaille voor onze Belgische ruiters. Ze eindigen op een achtste plaats. Groot-Brittanië pakt het goud, de Verenigde Staten en Frankrijk vervolledigen het olympisch podium.

15:20

België gaat met lege handen naar huis, Jérôme Guery tikt er nog eens 8 strafpunten bij

15:17

Geen medaille voor België: ook Jérôme Guéry pakt 8 strafpunten

Het mag niet zijn voor de Belgische ruiters. Jérôme Guéry en Quel Homme de Hus laten twee balken vallen en België staat nu op 20 strafpunten. Te veel voor een medaille, maar misschien kunnen ze wel nog enkele plaatsen opschuiven.

14:57

Wilm Vermeir: "Ik heb een goede ronde gereden."

Ook Wilm Vermeir bleef niet foutloos. "Een fout waar ik het helemaal niet verwacht had. Ik twijfelde om zeven of acht galoppassen te doen, ik deed er zeven maar kwam heel mooi aan. En toch viel de balk eraf."

"IQ sprong heel goed. Het geluk zat net niet aan mijn kant."

14:48

Ook Wilm Vermeir blijft niet foutloos, het wordt moeilijk nu voor België

14:45

Wilm Vermeir kan België niet van de voorlaatste plaats weghalen

Na de eerste ruiters van elk land staat België voorlaatste. Wilm Vermeir is de tweede Belgische ruiter die zijn kunnen mag tonen. Vermeir en zijn IQ van het Steentje weten ook geen foutloos parcours af te leggen en maken één foutje. België heeft nu 12 strafpunten en blijft voorlaatste.

14:30

Ontgoochelde Gilles Thomas: "Jammer dat die laatste ook nog valt."

Gilles Thomas was zijn teamfinale liever anders begonnen. "Dit was niet het plan. Het kan nog wel, maar natuurlijk waren we liever foutloos gestart. Ik voelde ook dat mijn paard net niet genoeg gerecupereerd was van gisteren. Dat voelde ik, zeker op het einde van het parcours. Maar al bij al heeft hij goed gesprongen."

"Het is een teamcompetitie, dus ik hoop dat mijn teamgenoten mijn prestatie wat kunnen redden."

14:23

Meteen 8 strafpunten na de eerste ronde voor Team Belgium

14:18

Daar is België!

Na de eerste Nederlander is het de beurt aan Gilles Thomas en zijn paard Ermitrage Kalone. Ondanks zijn foutloze prestatie in de kwalificaties van gisteren, laat Thomas twee balken vallen. 8 strafpunten, maar hij blijft wel binnen tijd.

09:58

Start om 14.00 uur

De finale gaat om 14.00 uur van start. Onze landgenoten zijn telkens als 7e aan de beurt, na buurland Nederland.

09:49

Als vierde hebben we zeker kans op een medaille, alleen mogen we niet vergeten dat Zweden een uitschuiver heeft gemaakt. Dat zal vandaag niet meer gebeuren.

Frederik De Backer
09:47

"Er moet bij de hele sterke landen iets fout gaan als België een medaille wil"

Cocommentator Frederik De Backer was na de kwalificaties gisteren bijzonder tevreden met de Belgische prestatie. "De Belgen sprongen gisteren heel solide", blikte hij terug. "Met 8 strafpunten stonden we dicht bij de grote landen."

Mogen onze landgenoten vandaag dan dromen van een medaille? "De uitslag van gisteren geeft absoluut de waardeverhouding van de landen weer", meent De Backer. "Duitsland steekt er met kop en schouders bovenuit, dan kwamen Ierland en de VS heel sterk voor de dag en dan waren wij er."

"Als vierde hebben we dus wel kans op een medaille, alleen mogen we niet vergeten dat Zweden 1 uitschuiver heeft gemaakt en dat zal vandaag niet meer gebeuren."

"We zijn dus wel met 5 of 6 landen die voor de medailles gaan vechten. En dan moet je misschien wel durven zeggen dat Zweden, Duitsland en Ierland nog dat tikje voorsprong hebben. Er moet bij die hele sterke landen dus iets fout gaan, we lopen niet zomaar de medailles binnen."

09:25

Met een vierde plek in de kwalificaties stootten Jérôme Guéry, Gilles Thomas en Wilm Vermeir gisteren zonder problemen door naar de finale. Vandaag mikt het trio nog wat hoger: onze landgenoten gaan voor niets minder dan een medaille.