Thomas en Wathelet kwalificeren zich voor jumpingfinale van dinsdag, Guéry haalt de top 30 niet

 ma 5 augustus 2024 18:09
Gilles Thomas bleef foutloos en mag naar de finale.

Wisselend succes voor de Belgen in de kwalificaties van het jumpingtoernooi. Gilles Thomas en Grégory Wathelet zijn erin geslaagd zich te kwalificeren voor de finale die morgen zal plaatsvinden. Voor Jérôme Guéry, die de top 30 niet haalde, vormen de kwalificaties het eindstation van deze Olympische Spelen. 

“Nemen we hier afscheid van één van de beste kampioenschapspaarden die België ooit heeft gezien?”

 

Co-commentaar Frederik De Backer zag na de oefening de bui al hangen voor Jérôme Guéry en het toppaard Quel Homme de Hus, dat na de Spelen op welverdiend pensioen mag.

 

Guéry slaagde er niet in om foutloos te blijven en finishte als 35e van alle deelnemers. Onze landgenoot, in Tokio nog bronzen medaillewinnaar met het Belgische team,  had ongetwijfeld meer verwacht van de laatste wedstrijd met Quelle Homme de Hus.

 

De benjamin van het Belgische drietal, Gilles Thomas, leek op zijn olympisch debuut in de individuele jumping geen last te hebben van plankenkoorts. Thomas reed een ontspannen wedstrijd en bleef samen met zijn partner Ermitage Kalone knap foutloos. Een prachtige prestatie.

 

Ook Grégory Wathelet leek lang op weg om foutloos te blijven, maar begon na een foutje met 4 strafpunten aan de laatste rechte lijn. Wathelet schakelde een versnelling hoger die hem een scherpe tijd opleverde. Uiteindelijk bleek dat voldoende voor een plaatsje in de top 30 en de finale.

 

Een wisselend succes voor de Belgen, die morgenvroeg weer met een schone lei - en met ambitie - mogen starten in de finale. 

Gilles Thomas: "We zijn niet kansloos"

Een tevreden Gilles Thomas na de kwalificaties die van start ging met een plan: "Mijn paard is niet het snelste paard, dus ik heb voor het foutloos parcours gekozen. Dat is natuurlijk het moeilijkste, want als je dan een fout maakt is het gedaan. Maar ik voelde dat Ermitage Kalone heel goed sprong, dus ik ben ervoor gegaan." 

 

In de teamfinale was Thomas' paard niet volledig gerecupereerd van de kwalificaties, iets waar Thomas rekening mee hield: "We hebben de afgelopen twee dagen zo klein mogelijke inspanningen gedaan. Ook deze ochtend heb ik niet gereden, iets wat ik normaal wel altijd doe."

 

Maar Thomas voelde snel dat het goed zat: "Tijdens de opwarming bokte hij een aantal keer en dacht ik meteen dat hij terug was en ook in topvorm kon zijn."

 

"Morgen? Het zal van de vorm van de dag afhangen. Ik hoop vooral met een goed gevoel te kunnen afsluiten. We zijn niet kansloos."

 

 

Jérôme Guéry was teleurgesteld nadat hij als 35e was geëindigd. “Het is altijd hard om niet te kunnen doorstoten naar de finale.”

 

“Het is anderen, zoals Gregory, wel gelukt om zich te plaatsen met 4 strafpunten. Helaas was mijn tijd niet snel genoeg. Ik had ook een startpositie die een beetje ongunstig was, maar dat is nu eenmaal de sport.”

 

“Ik ben zeer tevreden over hoe mijn paard gesprongen heeft vandaag, maar helaas was het niet genoeg voor de kwalificiatie.”

 

Video niet meer beschikbaar
Onze excuses, maar deze video is niet langer te bekijken via sporza
Video niet meer beschikbaar
Onze excuses, maar deze video is niet langer te bekijken via sporza

Bekijk de oefeningen van de Belgen:

Video niet meer beschikbaar
Onze excuses, maar deze video is niet langer te bekijken via sporza
Video niet meer beschikbaar
Onze excuses, maar deze video is niet langer te bekijken via sporza
Video niet meer beschikbaar
Onze excuses, maar deze video is niet langer te bekijken via sporza
programma Jérôme Guéry (Paris 2024)
donderdag 1 augustus jumping kwalificaties team België 11.00 uur 4e, naar teamfinale
vrijdag 2 augustus jumping finale team België 14.00 uur 8e
maandag 5 augustus jumping kwalificaties (individueel) 14.00 uur 35e, OUT
programma Gilles Thomas (Paris 2024)
donderdag 1 augustus jumping kwalificaties team België 11.00 uur 4e, naar teamfinale
vrijdag 2 augustus jumping finale team België 14.00 uur 8e
maandag 5 augustus jumping kwalificaties (individueel) 14.00 uur 15e, naar finale
dinsdag 6 augustus jumping individuele finale  10.00 uur 20e
programma Grégory Wathelet (Paris 2024)
maandag 5 augustus jumping kwalificaties (individueel) 14.00 uur 23e, naar finale
dinsdag 6 augustus jumping individuele finale 10.00 uur 15e

paardensport in Parijs: jumping (kwalificaties individuele finale)laatste update: ongeveer 1 maand geleden

18:05

Slachtoffers

De kwalificaties hebben toch wel voor wat averij gezorgd. Grote namen als Rolf-Goran Bengtsson, Cian O'Connor, Ward McLain en Jérôme Guéry moeten vroeger dan verwacht naar huis.

18:03

Laatste ruiter plaatst zich voor finale

Dolle vreugde bij Omar Abdul Al Marzooqi uit de Verenigde Arabische Emiraten. De slotruiter perst nog alles uit zijn oefening en mag als 21e naar de finale. 

17:39

Wathelet en Thomas naar finale, Guéry niet

2 op 3 voor de Belgen. Gilles Thomas reed een knappe race en kon zich na een foutloze wedstrijd al snel voorbereiden op de finale van morgen. Ook Grégory Wathelet volgde het goede voorbeeld van de jongeling. Met 4 strafpunten achter zijn naam, maar met een snelle tijd, kon Wathelet nog net een plekje in de top 30 bemachtigen. Jérome Guéry mocht als eerste van de Belgen de piste betreden, maar legde na een foutje het parcours niet snel genoeg af om zich te kwalificeren voor de finale. 

17:32

Even schrikken!

De uittredende olympische kampioen Ben Maher en zijn paard Dallas Vegas Batilly deden het publiek even schrikken door de muur half af te breken. 4 strafpunten voor de Brit, die nog even bang moet afwachten met zijn 26e stek.

17:27

Wathelet raakt een balk, maar lijkt op weg naar finale

17:25

Wathelet op 20e plaats

Grégory Wathelet dirigeert Bond Jamesbond de Hay naar een voorlopig 20e stek. Eén balk wist de grond te raken waardoor er 4 strafpunten achter zijn naam werden geschreven. Op dat moment versnelde Wathelet om uiteindelijk in 71"97 binnen te komen. De finale zou dus moeten lukken voor onze landgenoot.

17:24

Zo dadelijk is het aan Grégory Wathelet die met Bond Jamesbond de Hay als 64e de piste zal betreden. 

17:23

Ook Nederlander Harrie Smolders bij de beste 30

17:22

Guéry op 27e plek

Het lijkt stilaan een onmogelijke missie voor Jérôme Guéry. Er staan nog enkele kleppers te wachten om de piste te betreden en hij heeft als 27e een zeer kleine marge. Enkel de eerste 30 gaan door naar de finale. 

17:11

De Amerikaan Ward McLain leek op weg naar een foutloos parcours en een bijhorende finaleplaats, maar op de allerlaatste hindernis loopt het fout. Zijn paard, Ilex, raakt de balk die enkele momenten later onherroepelijk op de grond belandt. Het zal nipt worden voor de finale. 

17:04

Grote vreugde in het kamp van Saudi-Arabië. Ramzy Al Duhami blijft met 77"48 net binnen de toegelaten tijd van 79 seconden en doet dit foutloos. We zien hem morgen terug in de finale. 

17:03

Epaillard met beste oefening

Julien Epaillard maakt indruk. De Fransman is favoriet voor een medaille en loodst zijn paard Dubai du Cedre naar een eerste plaats.

17:03

Epaillard met beste oefening

16:44

Stand van zaken

We zijn opnieuw begonnen aan de kwalificaties. Een goed moment om de stand van zaken van onze Belgen mee te geven. Gilles Thomas staat voorlopig op een 12e plaats en is zo goed als zeker van een plekje in de finale. Jérôme Guéry vinden we op de 23e stek, maar 22 ruiters moeten nog op de piste verschijnen. Dat wordt dus moeilijk voor Guéry. De derde landgenoot, Grégory Wathelet, komt straks in actie als 64e.


16:40

Er zijn weer 25 ruiters gepasseerd, dat betekent dat weer een kleine pauze wordt ingelast in Versailles. Na de onderbreking is het uitkijken naar de Fransman Julien Epaillard, natuurlijk onze Grégory Wathelet en de Brit Ben Maher.

16:34

Peder Fredricson haalt het niet

Dit is toch wel een grote verrassing. Twee balken raken de grond bij de zilveren medaille van Tokio, Peder Fredericson. Met 8 strafpunten betekent dat een voorlopige 30e plaats voor de Zweed. Einde verhaal dus met nog 24 ruiters voor de boeg.

16:32

Ieren bovenaan

Wat hebben de Ieren deze ochtend hun paarden te eten gegeven? Shane Sweetnam en Daniel Coyle bezetten momenteel plaats 1 en 2 en zijn zeker van de finale morgen. Benieuwd of de derde Ier, Cian O'Connor, straks het goede voorbeeld kan volgen. 

16:27

We zien het nu tweemaal op korte tijd. Ook bij de Israëliër Daniel Bluman loopt het fout. Zijn paard Ladriano Z weigert, waardoor de wedstrijd van Bluman er helaas vroegtijdig op zit.