Geen medaille in de jumping: Wathelet (15e) en Thomas (20e) blijven niet foutloos

 di 6 augustus 2024 12:04
Grégory Wathelet.
Grégory Wathelet.

Springruiters Grégory Wathelet en Gilles Thomas hebben niet kunnen verrassen in de individuele jumpingfinale. Ze gingen allebei twee keer in de fout en moesten vrede nemen met een 15 en 20e plek. De overwinning was na een barrage voor de Duitser Christian Kukuk.

Op de laatste dag van het olympische paardensporttoernooi kwamen nog twee Belgen in actie. Grégory Wathelet en Gilles Thomas werden in de kwalificaties van de individuele jumping 15e en 23e, maar konden geen aanspraak maken op een medaille in de finale.

 

Wathelet mocht als 9e ruiter zijn intrede maken in de tuinen van Versailles. Er viel al snel een eerste balk en kort daarna schrok het paard van de waterhindernis. Met 8 strafpunten kon Wathelet zijn medaillekansen vergeten.

Video niet meer beschikbaar
Onze excuses, maar deze video is niet langer te bekijken via sporza

Enkele ruiters later was het de beurt aan Thomas. Hij begon aan een mooi tempo, maar ook hij liet al snel een balk vallen. Ook een tweede springfout kon de 26-jarige niet vermijden.

 

"Twee flutflouten", volgens de commentatoren. Ook Thomas kreeg 8 strafpunten. Geen nieuwe medaille voor België vandaag.

Video niet meer beschikbaar
Onze excuses, maar deze video is niet langer te bekijken via sporza

Het was een bewogen jumpingfinale. Twee ruiters staakten de strijd na een te hoge strafscore en de mexicaan Andres Azcarraga viel van zijn paard.

 

Nu er geen Belgen meer in actie zouden komen, was het uitkijken naar de Zweedse topfavoriet Henrik von Eckermann. 's Werelds nummer 1 wilde het ontbrekende stukje op zijn palmares opvullen, maar ook bij hem ging het volledig mis.

 

Hij koos voor 7 galopsprongen en raakte daardoor helemaal uit balans. Hij viel van zijn Belgische paard, King Edward, en zag zijn olympische droom verdwijnen.

Video niet meer beschikbaar
Onze excuses, maar deze video is niet langer te bekijken via sporza

En dan was er nog de Zwitser Martin Fuchs. Hij verloor midden in het parcours zijn stijgbeugel en vond niet de tijd om die terug te nemen. Hij leek een wonderbaarlijk foutloos parcours af te leggen zonder stijgbeugel, maar de laatste hindernis deed hem de das om.

Video niet meer beschikbaar
Onze excuses, maar deze video is niet langer te bekijken via sporza

Na dertig ruiters was het podium van de olympische finale bekend. Amper drie ruiters konden foutloos blijven en moesten barrages rijden om de volgorde van het podium te bepalen.

 

Steve Guerdat, Maikel van der Vleuten en Christian Kukuk reden een verkort parcours om de medailles te verdelen. Het was de Duitser Kukuk die als enige een foutloze jump-off kon afleggen.

 

Guerdat en van der Vleuten raakten allebei één balk, maar Guerdat was bijna een seconde sneller dan van der Vleuten en won het zilver. De Nederlander sloot het podium met een bronzen medaille.

Video niet meer beschikbaar
Onze excuses, maar deze video is niet langer te bekijken via sporza

Gilles Thomas: "Zo'n parcours heb ik nog nooit gezien"

Safe to say dat het parcours geen eitje was. In tegenstelling tot in de kwalificaties, waar de ruiters 14 hindernissen moesten trotseren, stonden er in de finale 15 hindernissen op het parcours.

 

"Zo'n parcours heb ik nog nooit gezien. Het is mijn eerste grote kampioenschap en hier zijn nochtans de beste dertig ruiters ter wereld, maar het zijn de Olympische Spelen natuurlijk. We werden echt getest op onze limieten."

 

Een ontgoochelde Gilles Thomas na zijn parcours. "Ik ben toch een beetje ontgoocheld. Ermitrage voelde echt terug goed aan vandaag. Die eerste fout lag misschien toch wel aan mij, ik had hem iets meer op zijn achterbeen moeten houden."

 

"Nadien volgde nog een fout. Misschien dat we allebei de concentratie een beetje verloren, maar als die eerste fout er niet was gekomen, was die tweede er misschien ook niet gekomen."

 

Ook Grégory Wathelet stond na zijn race met gemengde gevoelens voor de microfoon. "Ik ben heel tevreden over mijn paard. Hij heeft heel goed gesprongen. Ik heb enkele foutjes gemaakt die ik kon vermijden, maar op zo'n parcours komen die duur te staan. Vier strafpunten verdienden we, maar acht misschien niet."

programma Gilles Thomas (Paris 2024)
donderdag 1 augustus jumping kwalificaties team België 11.00 uur 4e, naar teamfinale
vrijdag 2 augustus jumping finale team België 14.00 uur 8e
maandag 5 augustus jumping kwalificaties (individueel) 14.00 uur 15e, naar finale
dinsdag 6 augustus jumping individuele finale  10.00 uur 20e
programma Grégory Wathelet (Paris 2024)
maandag 5 augustus jumping kwalificaties (individueel) 14.00 uur 23e, naar finale
dinsdag 6 augustus jumping individuele finale 10.00 uur 15e

paardensport in Parijs: jumping (finale individueel)laatste update: ongeveer 1 maand geleden

12:02

Bekijk de jump-off: Kukuk wordt olympisch kampioen

12:01

Christian Kukuk wordt olympisch kampioen!

Maikel van der Vleuten en Steve Guerdat raken allebei een balk. De Duitser Christian Kukuk kan wel foutloos blijven en wordt olympisch kampioen in de individuele jumping. Guerdat is bijna een seconde sneller dan van der Vleuten en wint het zilver. De Nederlander sluit het podium met een bronzen medaille.

11:55

Start jump-off!

De drie ruiters die foutloos konden blijven in de finale, verdelen de medailles in de jump-off.

11:35

Barrages voor de volgorde van het podium

Het podium van de individuele jumpingfinale is bekend. Steve Guerdat, Maikel van der Vleuten en Christian Kukuk bleven alle drie foutloos en zullen in de barrages de volgorde van het podium moeten bepalen.

11:33

15 en 20 voor België

Nu alle ruiters hebben gereden, kennen we de eindstand van onze Belgische ruiters. Grégory Wathelet eindigt 15e met 8 strafpunten en een tijd van 78"76. Gilles Thomas moet tevreden zijn met een 20e plaats. Ook hij kreeg 8 strafpunten binnen een tijd van 83"95.

11:32

Bekijk de reactie van Gilles Thomas:

11:31

Gilles Thomas: "Die eerste fout lag aan mij"

Een ontgoochelde Gilles Thomas na zijn finale. "Ik ben ontgoocheld. Die eerste fout lag aan mij, ik had hem iets meer op zijn achterbenen moeten houden. Nadien was de concentratie bij ons allebei een beetje weg. Als die eerste fout er niet was gekomen, was die tweede er misschien ook niet gekomen."

"Zo'n parcours heb ik nog nooit gezien, we zijn getest op onze limieten. Maar het zijn natuurlijk de Olympische Spelen."

11:30

Bekijk de reactie van Grégory Wathelet:

11:23

Wathelet: "Mijn paard toonde zich goed, ik maakte enkele foutjes"

Grégory Wathelet stond ons na zijn parcours te woord met gemengde gevoelens. "Ik ben heel tevreden over mijn paard. Hij heeft heel goed gesprongen. Het parcours was van een zeldzaam hoog niveau. Ik heb enkele foutjes gemaakt die ik kon vermijden, maar op zo'n parcours komen die duur te staan. Vier strafpunten verdienden we, maar acht misschien niet."

11:20

Fuchs verliest in het midden van het parcours zijn stijgbeugel

11:19

Een half parcours zonder stijgbeugel!

Martin Fuchs verliest in het midden van het parcours zijn stijgbeugel en vindt niet de tijd om die terug te vinden. De Zwitser lijkt een wonderbaarlijk perfect parcours af te leggen, maar de laatste hindernis doet hem de das om.

11:16

Steve Guerdat is de nieuwe koploper

Zwitserland staat voorlopig op kop. Steve Guerdat zet een foutloze race neer met zijn paard Dynamix de Belheme en eindigt sneller dan van der Vleuten en Kukuk.

11:11

Topfavoriet Henrik von Eckermann valt!

11:10

Topfavoriet Henrik von Eckermann valt!

Topfavoriet Henrik von Eckermann wil zijn palmares opvullen met het enige wat nog ontbreekt: een individuele gouden medaille op de Olympische Spelen. De Zweed is de nummer 1 van de wereld, maar het loopt helemaal mis. Hij kiest voor 7 galopstappen en geraakt daardoor helemaal uit balans. Hij valt van zijn Belgisch paard, King Edward, en zijn medaillerace zit er op. Het ziet er wel naar uit dat hij in orde is.

10:56

Nog 10 ruiters te gaan

20 van de 30 ruiters hebben zich getoond op het parcours van Versailles. Twee ruiters staakten de strijd, en van de 20 bleven maar twee anderen foutloos. Er komen nog 10 ruiters, daarna weten we wie het podium zal vullen.

10:48

Ook 8 strafpunten voor Thomas

10:47

8 strafpunten voor Gilles Thomas, geen medaille voor België

Gilles Thomas begint zijn eerste individuele olympische finale met een mooi tempo, maar er valt al snel een balk. Ook een tweede springfout kan de Belg niet vermijden. "Twee flutfouten", volgens de commentatoren. Hij krijgt 8 strafpunten, maar weet wel binnen de tijd te blijven. Geen medaille voor België vandaag.

10:40

Azcarraga valt van zijn paard

Andres Azcarraga vindt zijn ritme niet en na twee gevallen balken weigert zijn paard Contendros 2 nog te springen. De Mexicaan valt spectaculair van zijn paard, maar paard en ruiter lijken ongedeerd.