Mondo Duplantis pakt opnieuw uit met wereldrecord, Sifan Hassan moet vrede nemen met brons na diskwalificatieklucht

 ma 5 augustus 2024 22:30

Nog maar eens een verbetering van zijn wereldrecord. Met een waanzinnige sprong over 6,25 meter heeft polsstoklegende Mondo Dupantis voor een onvergetelijke olympische avond gezorgd in het Stade de France. Op de 5.000 meter ging de titel verrassend naar Beatrice Chebet, Sifan Hassan opende haar medaillejacht met brons. Keely Hodgkinson pakte het langverwachte goud op de 800 meter en Valarie Allman verlengde haar titel in het discuswerpen.

Video niet meer beschikbaar
Onze excuses, maar deze video is niet langer te bekijken via sporza

In elke competitie die Armand Duplantis aanvat, hangt de voorbije jaren een wereldrecord in de lucht. In Parijs was het niet anders. De Zweed hield de spanning erin met twee gemiste pogingen op 6,25 meter, maar de derde keer was de goede keer. Het Stade de France ging helemaal uit zijn dak.

Duplantis verlengt zo uiteraard zijn olympische titel. Het zilver ging naar de tweevoudige Amerikaanse wereldkampioen Sam Kendricks, de Griek Emmanouil Karalis glunderde met brons.

Gerelateerd:

Op de 5.000 meter begon titelverdedigster Sifan Hassan aan haar ongezien drieluik op deze Spelen. De Nederlandse loopt ook nog de 10.000 meter, maar de focus ligt op de marathon en dus mocht het niet verbazen dat goud net te hoog gegrepen was in het kortere en snellere werk.

 

De Keniaanse wereldkampioene Faith Kipyegon maakte het verschil met een versnelling net voor het ingaan van de laatste ronde, enkel haar landgenote Beatrice Chebet kon in haar spoor blijven. Chebet ging in de laatste rechte lijn zelfs verrassend voorbij Kipyegon en pakte goud in 14'28"56.

 

Hassan moest vrede nemen met brons, maar dat werd zilver na de diskwalificatie van Kipyegon. De Keniaanse werd bestraft, omdat ze Gudaf Tsegay bij de arm genomen had tijdens de race. Europees kampioene Nadia Battocletti werd zo derde.

De Keniaanse federatie tekende evenwel beroep aan en vond gehoor. Kipyegon kreeg haar zilveren medaille terug, Hassan - die vol ongeloof gereageerd had op haar zilveren medaille - werd teruggezet naar de derde plek.

Video niet meer beschikbaar
Onze excuses, maar deze video is niet langer te bekijken via sporza
Video niet meer beschikbaar
Onze excuses, maar deze video is niet langer te bekijken via sporza

Eindelijk goud voor Hodgkinson, Allman verlengt titel

Zilver op de Spelen in Tokio, zilver op het WK in Eugene, zilver op het WK in Boedapest. Keely Hodgkinson had haar buik vol van al dat zilverwerk op de 800 meter. In Parijs, waar titelverdedigster Athing Mu ontbrak, was het eindelijk wél raak voor de Britse.

Wereldkampioene Mary Moraa zorgde nog even voor spanning in de laatste bocht, maar in de slotmeters maakte Hodgkinson toch duidelijk het verschil. Moraa werd in de strijd voor het zilver nog afgetroefd door de Ethiopische Tsige Duguma. 

 

In de finale van het discuswerpen maakte Valarie Allman haar favorietenrol helemaal waar. Met een worp van 69,50 meter verlengde de Amerikaanse haar olympische titel. De Chinese Feng Bin kwam het dichtst in de buurt en pakte zilver. Het brons was voor de Kroatische tweevoudig olympisch kampioene Sandra Elkasevic (beter bekend als Perkovic).

Video niet meer beschikbaar
Onze excuses, maar deze video is niet langer te bekijken via sporza
Video niet meer beschikbaar
Onze excuses, maar deze video is niet langer te bekijken via sporza

atletiek in Parijs: avondsessie (5 augustus)laatste update: ongeveer 1 maand geleden

22:20

Duplantis bouwt een feestje met Sam Kendricks en Emmanouil Karalis. Een mooiere apotheose had het publiek in het Stade de France niet kunnen dromen.

22:20

Waar eindigt dit?

David Naert
22:20

WERELDRECORD! Mondo Duplantis gaat in Parijs over 6,25 meter

22:17

WERELDRECORD VOOR DUPLANTIS!

Hij doet het! Duplantis gaat bij zijn derde poging over 6,25 meter. Wat een onwaarschijnlijke prestatie weer van de Zweedse topper.

22:13

Duplantis gaat bij ouders eigen sprong herbekijken op de tablet

22:12

Ook poging 2 gaat mis voor Duplantis

22:10

Ook tweede poging gaat fout

Na de medailleceremonie voor de 100 meter bij de mannen mag Armand Duplantis het een tweede keer proberen op 6,25 meter. Het zal derde keer, goede keer moeten zijn. Of zit het er vanavond niet in?

22:02

Net niet! Geen wereldrecord bij eerste poging van Duplantis

22:01

Duplantis gaat voor wereldrecord

Duplantis gaat zoals verwacht voluit voor het wereldrecord. De lat ligt op 6,25 meter. Hij levert een veelbelovende eerste poging af, maar raakt de lat wel.

21:52

Duplantis gaat ook over 6,10 meter

21:51

Olympisch record voor Duplantis

Armand Duplantis gaat ook vlot over 6,10 meter. Goed voor een olympisch record. 

21:50

Keely Hodgkinson verovert goud op de 800 meter

21:49

Eindelijk goud voor Hodgkinson!

Keely Hodgkinson maakt het waar in de finale van de 800 meter. In de laatste bocht lijkt een pittig duel in de maak met Moraa, maar Hodgkinson maakt het verschil in de laatste rechte lijn. Eindelijk heeft ze goud te pakken, in 1'56"72. De Ethiopische Tsige Duguma gaat nog voorbij Mary Moraa naar het zilver.

21:47

Wereldrecord voor Duplantis?

Sam Kendricks en Emmanouil Karalis zijn niet over 6 meter geraakt en dus is het goud binnen voor Armand Duplantis. Gaat de Zweedse polsstoklegende nu op zoek naar een verbetering van zijn wereldrecord?

21:46

Eindelijk goud voor Hodgkinson?

Zilver op de Olympische Spelen van Tokio. Zilver op het WK inEugene. Zilver op het WK in Boedapest. Drie keer greep Keely Hodgkinson de voorbije jaren net naast goud op het wereldtoneel. In Parijs doet ze een nieuwe gooi naar een titel op de 800 meter.

De Britse hoeft alvast niet te vrezen voor titelverdedigster Athing Mu. Zij greep door een val in de Amerikaanse trials naast een olympisch ticket. Wereldkampioene Mary Moraa is wél van de partij.  

21:45

Door dit moment is Kipyegon gediskwalificeerd

21:44

Kipyegon gediskwalificeerd

Het brons van Sifan Hassan wordt zilver. Wereldkampioene Faith Kipyegon is na een incident met Gudaf Tsegay gediskwalificeerd en zo schuift de Nederlandse een plaatsje op. Ook voor Europees Nadia Battocletti is dat goed nieuws, de Italiaanse pakt nu brons.

21:39

Gouden worp van Amerikaanse Allman in het discuswerpen