Roos Vanotterdijk (10e) grijpt, ondanks Belgisch record, naast plekje in finale van 100 meter vlinderslag

 za 27 juli 2024 22:08
Roos Vanotterdijk in actie.

Net geen olympisch diploma voor Roos Vanotterdijk. De 19-jarige zwemster strandde op 32 honderdsten van een finaleticket. Haar 57.25 volstond wel voor een (stevige) verbetering van haar Belgisch record.  Later op deze Olympische Spelen mag Vanotterdijk proberen beter doen in de 100 meter rugslag. In de 1e avondsessie waren er gouden medailles voor Ariarne Titmus, Luka Märtens en estafetteteams uit Australië en de VS. 

Net geen finale dus in de 100 meter vlinderslag voor Roos Vanotterdijk, maar vooral wel een Belgisch record voor de 19-jarige zwemster. Na 50 meter was alles dicht bij elkaar in haar halve finale. Vanotterdijk finishte niet geweldig, maar legde wel beslag op plek 5 en een nieuw BR. 

 

Een Belgisch record volstond dus net niet voor een finaleplaats in Parijs. "Maar ik heb genoten, vertelde de Limburgse. "De sfeer was fantastisch."

 

"Ik heb alles gegeven en neem vrede met het resultaat. De perfecte race bestaat niet. Op het einde zat ik helemaal dood, maar technisch is er nog ruimte voor verbetering."

 

"Het belangrijkste is dat ik er plezier aan beleef. Ik doe hier ervaring op voor het vervolg van mijn carrière. Ik kan hier nog veel leren. De ambiance zit alvast goed en dat geeft extra motivatie."

Video niet meer beschikbaar
Onze excuses, maar deze video is niet langer te bekijken via sporza
Gerelateerd:
programma Roos Vanotterdijk (Paris 2024)
zaterdag 27 juli 100 meter vlinderslag reeksen 6e in 57"54 liveblog
  100 meter vlinderslag halve finales  OUT - 5e in 57"25 liveblog
maandag 29 juli 100 meter rugslag reeksen 9e in 59"68 liveblog
  100 meter rugslag halve finales OUT - 5e in 59"86 liveblog

zwemmen in Parijs: avondsessie dag 1laatste update: ongeveer 1 maand geleden

22:56

Bekijk de reactie van Roos Vanotterdijk:

22:16

10e plaats voor Vanotterdijk

Net geen finale in de 100 meter vlinderslag voor Roos Vanotterdijk, maar vooral wel een Belgisch record voor de 19-jarige zwemster. Na 50 meter was alles dicht bij elkaar in haar halve finale. Vanotterdijk finishte niet geweldig, maar legde wel beslag op plek 5 en een nieuw BR. 

Een Belgisch record volstond dus net niet voor een finaleplaats in Parijs. "Maar ik heb genoten, vertelde de Limburgse. "De sfeer was fantastisch."

"Ik heb alles gegeven en neem vrede met het resultaat. De perfecte race bestaat niet. Op het einde zat ik helemaal dood, maar technisch is er nog ruimte voor verbetering. Het belangrijkste is dat ik er plezier aan beleef. Ik doe hier ervaring op voor het vervolg van mijn carrière. Ik kan hier nog veel leren. De ambiance zit alvast goed en dat geeft extra motivatie."

22:02

Merci et à demain!

Einde van de 1e dag van het olympisch zwemtoernooi. Van Belgische kant zorgde Vanotterdijk (10e) voor een hoogtepuntje met een Belgisch record in de 100 meter vlinderslag, al grijpt ze naast een finaleticket. 

Ariarne Titmus won de gretig besproken strijd in de 400 meter vrije slag. Er was ook nog goud voor Lukas Märtens en kwartetten uit Australië en de Verenigde Staten. 

Morgen staan er 3 zwemfinales op het programma. 's Ochtends komen Valentine Dumont en Lucas Henveaux aan de bak in de reeksen van de 200 meter vrije slag. 

21:59

Amerika is veruit de beste op de 4x100 meter bij de mannen en pakt het goud

21:58

VS wint met overmacht

Er is niks te doen aan de vier Amerikanen. Pan Zhanlee begon verschroeiend en bracht China in polepositie. Dat hielden zijn collega's wel niet vol. De VS nam over met Hunter Armstrong als straffe derde zwemmen. Caeleb Dressel klaarde de klus: goud voor de Amerikanen.

Slotzwemmer Kyle Chalmers sleurde nog een zilveren medaille voor Australië uit de brand. Italië pakt puik brons. China valt naast het podium. 

21:50

De mannenestafette sluit de avond af. De strijd om de medailles ligt open. China en de Verenigde Staten hebben misschien een tikkeltje meer kans op goud. 

21:48

Australië pakt goud in de 4x100 meter vrije slag met olympisch record

21:47

GOUD voor Australië

In een olympisch record pakt het Australisch kwartet het goud. De hele race lagen ze op kop, al was de voorsprong klein. China en de VS bikkelden om zilver. Mollie O'Callaghan, Shayna Jack, Emma McKeon en Meg Harris staken er toch net bovenuit. Zilver voor VS, brons voor China. 

21:41

Nog 2 finales

Tijd voor de twee laatste nummers van deze 1e avondsessie. Het zijn twee razend snelle aflossingen met de 4x100 meter vrije slag voor mannen en vrouwen. De vrouwen bijten de spits af. Australië is torenhoog favoriet. 

21:39

Peaty snelste in schoolslag

Weinig verrassingen in de halve finales van de 100 meter schoolslag. De Britse topfavoriet Adam Peaty gaat met de snelste tijd naar de finale. Daarin staan ook twee Nederlanders: Arno Kamminga en Caspar Corbeau. 

Niet alle plekjes liggen vast, want nummer 8 en 9 zwommen even snel. Melvin Imoudu en Ludovico Viberti zullen nog een swim-off moeten afwerken. 

21:08

Het is even stil in het zwembad, want er zijn meteen medailleceremonies voor de 400 meter vrije slag voor mannen en vrouwen.

Straks zijn er nog de halve finales in de 100 meter schoolslag (mannen) en de finale van de 4x100 meter vrije slag (vrouwen en mannen). 

21:03

Titmus is olympisch kampioene na een spannend duel met McIntosh

21:02

Goud voor Titmus, een stuk boven WR

Ariarne Titmus maakt haar favorietenrol waar. De Australische klopt de 17-jarige Summer McIntosh en de ervaren Katie Ledecky. Voor een wereldrecord was de laatste 100 meter van Titmus te traag. Ze komt uiteindelijk bijna 2 seconden te kort. Het is wel genoeg voor olympisch goud. 

21:00

Het verschil tussen Titmus en McIntosh wordt groter. De Australische lijkt nu vooral nog te strijden tegen het wereldrecord. Het brons zal voor Ledecky zijn. 

21:00

Dit gaat dicht bij het wereldrecord zijn.

Sidney Appelboom
20:59

Titmus laat nu ook stilaan McIntosh achter zich. Het verschil na 200 meter: 35 honderdsten. Ledecky speelt voorlopig geen rol. 

20:58

De beste start is voor Titmus en McIntosh. Zij nemen na 100 meter wat afstand van de rest. Ledecky hangt op 7 tienden van dat duo. 

20:55

Misschien wordt het wel de race van het toernooi.

Stef Wijnants