Net geen finale voor Roos Vanotterdijk op de 100 meter rugslag, goud voor jong geweld met Popovici en McIntosh

 ma 29 juli 2024 22:16
Roos Vanotterdijk.

Roos Vanotterdijk heeft zich niet kunnen plaatsen voor de finale op de 100 meter rugslag. Onze landgenote stond voor een zware opdracht, maar kwam met een 5e plek nog dichtbij. Met Summer McIntosh en David Popovici zwom de jonge garde naar goud, Ariarne Titmus moest tevreden zijn met zilver.

Roos Vanotterdijk grijpt net naast een finaleticket

Niets moet, maar alles mocht voor Roos Vanotterdijk in de halve finales van de 100 rugslag. Onze 19-jarige landgenote zwom in de tweede halve finale en wist dus wat de opdracht was. Bij de eerste 4 eindigen en sneller zijn dan 59"72.

 

De 100 meter rugslag van Van Otterdijk was als een jojo. Ze had de allersnelste reactietijd, keerde als laatste om dan nog fel op te rukken. Met een 5e plek en een tijd van 59"86 zat een finale er net niet in.

 

Toch mag Roos Van Otterdijk de Spelen met opgeheven hoofd verlaten. In haar laatste nummer zwom ze nog maar voor de 4e keer onder de minuut, goed voor een 10e plek van alle halvefinalisten. De toekomst oogt rooskleurig.

Gerelateerd:
Video niet meer beschikbaar
Onze excuses, maar deze video is niet langer te bekijken via sporza
programma Roos Vanotterdijk (Paris 2024)
zaterdag 27 juli 100 meter vlinderslag reeksen 6e in 57"54 liveblog
  100 meter vlinderslag halve finales  OUT - 5e in 57"25 liveblog
maandag 29 juli 100 meter rugslag reeksen 9e in 59"68 liveblog
  100 meter rugslag halve finales OUT - 5e in 59"86 liveblog

Jong geweld Popovici en McIntosh pakken goud, Titmus wordt verrast door landgenote

In de eerste finale van de avond pakte tienersensatie Summer McIntosh goud op de 400 meter wisselslag bij de vrouwen. De 17-jarige Canadese werd in de eerste helft op de huid gezeten door Grimes, maar liet ook de Amerikaanse achter in de schoolslag.

 

Nog meer jong geweld in de 200 meter vrije slag bij de mannen. Daar leek Lukas Maertens voor de verrassing te kunnen zorgen, maar de 19-jarige Popovici zette orde op zaken en schonk Roemenië nog goud, al was de voorsprong kleiner dan verwacht.

 

Op de 100 meter rugslag was Jiayu Xu opnieuw als een speer vertrokken. Zijn knalstart zag hij beloond met een zilveren medaille. Tegen de knappe remonte van Thomas Ceccon was niets te beginnen.

 

Ook Chinees vuurwerk bij de start van de 100 meter schoolslag bij de vrouwen, maar opnieuw met zilver als gevolg. Qianting Tang moest haar meerdere erkennen in olympisch recordhouder Tatjana Smith.

 

De 200 meter vrije slag voor vrouwen was het slotakkoord van de avond en Ariarne Titmus en Mollie O’Callaghan mochten uitvechten wie Australië goud mocht schenken. Door een geweldig laatste keerpunt kwam O’Callaghan nog over Titmus, die het gat niet meer gedicht kreeg.

Video niet meer beschikbaar
Onze excuses, maar deze video is niet langer te bekijken via sporza
Video niet meer beschikbaar
Onze excuses, maar deze video is niet langer te bekijken via sporza
Video niet meer beschikbaar
Onze excuses, maar deze video is niet langer te bekijken via sporza

zwemmen in Parijs: avondsessie dag 3laatste update: ongeveer 1 maand geleden

22:01

O'Callaghan klopt topfavoriete Titmus voor goud op de 200m vrije slag

21:59

O'Callaghan klopt haar landgenote en topfavoriete Titmus!

Niet Ariarne Titmus, maar Mollie O'Callaghan pakt goud voor Australië! Wat een keerpunt voor O'Callaghan, die Titmus in de laatste 50 meter knap afhield. Haughey ziet haar knappe race beloond met brons.

21:59

Haughey geeft de kop niet zomaar af! De Australiërs volgen op 2 en 3.

21:58

Halfweg leidt Haughey nog steeds, maar Titmus rukt fel op en zwemt al in tweede positie.

21:58

Heughey keert als eerste met een krappe voorsprong. Amper 0"01 scheidt Titmus en O'Callaghan na 50 meter.

21:57

Finale 200 meter vrije slag (v)

De 17-jarige Clause Weinstein is een rastalent in baan 3, maar de strijd om goud zal tussen twee Australische zwemsters gaan. Kan O'Callaghan de absolute topfavoriete, titelverdedigster en wereldrecordhoudster Titmus het vuur aan de schenen leggen?

21:51

Vanotterdijk: "Niet veel mensen kunnen dit doen op de Spelen"

21:48

Voor we naar de laatste finale van de avondsessie gaan, die van de 200 meter vrije slag bij de vrouwen, krijgen we eerst nog de Italiaanse hymne te horen. De gouden medaille van Thomas Ceccon is daar verantwoordelijk voor.

21:40

Wat een sterke tweede 50 meter ook van Lilly King. De Amerikaanse keerde als voorlaatste maar rukte nog op naar plek 4, op een zucht van brons.

21:39

Chinese verliest het goud aan Zuid-Afrikaanse Smith op de 100m schoolslag

21:38

Tang wordt nog overklast door Smith!

Tang wordt in het slot nog overklast door een fenomenaal opzettende Smith. Mc Sharry pakt het brons voor Ierland na een fotofinish. De Ierse had 0"01 over op Pilato en King.

21:37

Tang duikt als enige onder de 30" aan het keerpunt. Wordt dit het eerste zwemgoud voor China?

21:37

Finale 100 meter schoolslag (v)

De voorlaatste finale van de avond al. Tijd vliegt als je je amuseert. Tatjana Smith start in baan 4, vestigde het olympische record in Tokio en was ook in de halve finales de snelste. Is zij de te kloppen vrouw?

21:34

Italiaans goud voor Ceccon op de 100 meter rugslag bij de mannen

21:33

Ceccon pakt goud in de tweede 50 meter!

Murphy lijkt in pole position te liggen, maar zakt helemaal weg! Ceccon doet het omgekeerde en maakt het verschil in de tweede 50 meter. Xu zwemt naar zilver en Murphy pakt nog 0"02 over voor brons.

21:31

Xu keert ook als eerste, voor Murphy en Ceccon.

21:31

Xu is opnieuw als een speer vertrokken! Ook Murphy is prima weg.

21:30

Finale 100 meter rugslag (m)

De mannen staan klaar voor hun finale van de 100 meter rugslag. Ndoye-Brouard krijgt als Fransman de handen uiteraard op elkaar. In baan 5 zwemt met Thomas Ceccon de wereldrecordhouder. Naast hem Jiayu Xu, vanochtend nog een wervelwind op dit nummer. En hou in baan 2 ook Ryan Murphy in de gaten.