Glen Cuyle turnt zich met knalprestatie naar olympische finale aan de ringen, drama voor Noah Kuavita

 za 27 juli 2024 22:00
Glen Cuyle behaalt de toestelfinale aan de ringen.

Acht jaar na Dennis Goosens staat er met Glen Cuyle opnieuw een Belgische turner in een olympische toestelfinale. Met een knalprestatie aan de ringen werd Cuyle zelfs vierde in de kwalificaties. Noah Kuavita droomde ook van een toestelfinale, maar zijn oefening aan de rekstok ging helemaal de mist in. Ook Luka Van den Keybus bleef niet foutloos en greep naast een ticket voor de allroundfinale.

Op de Olympische Spelen van Rio zorgde Dennis Goossens voor een primeur door zich als eerste Belgische turner te plaatsen voor een olympische toestelfinale, aan de ringen. Acht jaar later mocht hij zelf commentaar geven bij het kunststukje van zijn opvolger, Glen Cuyle.

 

De 22-jarige turner bleef zijn zenuwen de baas en leverde een ijzersterke prestatie af. Goed voor een monsterscore van 14.900 punten. Slechts 3 gymnasten deden tijdens de kwalificaties beter aan de ringen. De finale staat volgende week zondag op het menu.

 

Het eclatante succes van Cuyle stak schril af tegen een nieuwe ontgoocheling voor Noah Kuavita. Die had zijn zinnen gezet op de finale aan de rekstok en had daar ook het potentieel voor, maar het werd een drama.

 

Kuavita kwam tijdens zijn oefening ten val en ook bij de afsprong ging het fout. Hij werd uiteindelijk pas 57e. Weg finale, einde Olympische Spelen. Op de brug met gelijke leggers eindigde hij op de 51e plaats.

 

Ook voor Luka Van den Keybus werd het een teleurstelling. Hij knokte voor een plaats in de allroundfinale, maar hypothekeerde al meteen zijn kansen met een fout op de brug met gelijke leggers en ook op het paard met bogen maakte hij een grote fout. Van den Keybus eindigde uiteindelijk 37e, onvoldoende voor een finaleticket.

Video niet meer beschikbaar
Onze excuses, maar deze video is niet langer te bekijken via sporza
Video niet meer beschikbaar
Onze excuses, maar deze video is niet langer te bekijken via sporza
Gerelateerd:
Belgische turners op zaterdag 27 juli
20.00 uur Luka Van den Keybus 37e - uitgeschakeld
20.00 uur Noah Kuavita 57e - uitgeschakeld
20.00 uur Glen Cuyle
4e - finale ringen

turnen in Parijs: kwalificaties mannenlaatste update: ongeveer 1 maand geleden

21:56

Einde verhaal voor Van den Keybus

Van den Keybus eindigt uiteindelijk als 37e en dat is onvoldoende voor een plek in de allroundfinale.

In de olympische finale aan de ringen zullen we volgende week wél een Belg terugzien. Glen Cuyle zette in de kwalificaties zelfs de vierde beste prestatie neer.


21:56

Finale voor Van den Keybus?

Alle gymnasten hebben hun oefeningen gedaan. Dadelijk weten we dus of Luka Van den Keybus een ticket voor de allroundfinale veroverd heeft.

21:44

79 punten voor Van den Keybus. Hij kan meer, hij kan 81 punten halen.

Inge Van Meensel
21:42

Zesde en laatste oefening van Luka Van den Keybus aan sprong

21:40

Bang afwachten voor Van den Keybus

Zesde en laatste oefening van Van den Keybus. De landing na de sprong verloopt niet helemaal vlekkeloos. Hij moet een stapje achteruit zetten, maar blijft wel overeind. Het levert hem 14.166 punten op. Zijn totaal is 79.098 punten. Afwachten of dat volstaat voor een plek in de allroundfinale.

21:38

Er komt nu een moment van decompressie voor Glen. Dat moet hij even toelaten en daarna moet hij weer in de zone raken. Dat moet goed begeleid worden.

Dennis Goosens over zijn opvolger
21:35

Voor Noah Kuavita en Glen Cuyle zit het werk erop, Luka Van den Keybus moet straks in de zesde en laatste rotatie wel nog eens aan de bak op de sprong. Kan hij alsnog een plek in de allroundfinale afdwingen?

21:31

Cuyle zet een fantastische prestatie neer!

21:29

Dit maakt alles goed. We hadden het Noah Kuavita ook hard gegund, maar wat een topprestatie van Glen Cuyle. Wie had een jaar geleden gedacht dat we hier een finalist zouden hebben aan de ringen?

Inge Van Meensel
21:26

Knalprestatie van Cuyle!

Cuyle schreeuwt het uit na een fantastische oefening aan de ringen. Hij laat een topscore van 14.900 punten noteren en komt daarmee op de vierde plaats. De Belgische ploeg is door het dolle heen en viert uitgebreid met Cuyle.

Acht jaar na Dennis Goossens in Rio hebben we opnieuw een Belgische turner in de finale aan de ringen.

21:24

Hoogspanning bij Cuyle

Het moment suprême voor Glen Cuyle is aangebroken. Hij mikt voluit op de finale. Kan hij het waarmaken?

21:24

Van den Keybus blijft foutloos aan de ringen

21:23

Foutloze Van den Keybus aan de ringen

Een goedkeurend knikje bij Van den Keybus na zijn oefening aan de ringen. Hij krijgt er 12.700 punten voor en staat daarmee voorlopig 29e.

21:21

Van den Keybus staat klaar voor zijn oefening aan de ringen. Hij is geen specialist op dit nummer. Dat is Glen Cuyle wel. Kan hij straks de toestelfinale halen?

21:17

Het is nog niet voorbij voor Van den Keybus, maar het wordt toch heel moeilijk om de allroundfinale nog te halen.

Dennis Goossens
21:15

Italiaanse gymnast krijgt kramp in been, maar turnt toch zijn oefening

21:06

Van den Keybus gaat in de fout aan paard met bogen

21:03

Grote fout bij Van den Keybus

De fout die hij zich niet meer kon veroorloven maakt Van den Keybus helaas wel. Net voor de afsprong gaat het mis. De score blijft met 12.266 punten dan ook flink onder de verwachtingen.

21:02

Paard met bogen

In de vierde rotatie moet Van den Keybus aan de slag op het paard met bogen, niet zijn favoriete toestel. Om een plek in de finale af te dwingen kan hij zich na zijn val op de brug geen fouten meer permitteren.

20:51

Van Den Keybus turnt een mooie oefening aan grond

20:51

Toch wel wat opluchting bij Van den Keybus na zijn moeilijke start aan de brug.

Inge Van Meensel
20:50

Veel zelfvertrouwen bij Van den Keybus

Geen fouten bij Luka Van den Keybus tijdens zijn grondoefening. Hij balt zijn vuist na zijn afsprong en schreeuwt het uit. Zijn oefening wordt beloond met 13.533 punten.

20:38

Kuavita gaat de mist in aan de rekstok

20:37

Dit is heel zuur, heel hard balen. Hij heeft hier zo hard voor gewerkt.

Inge Van Meensel
20:33

Kuavita gaat de mist in

Drama voor Noah Kuavita! Uitgerekend op zijn toestel, de rekstok, gaat het helemaal fout. Hij komt ten val tijdens zijn oefening en ook bij de afsprong gaat het mis. Hij gaat er ontgoocheld bij zitten en kijkt troosteloos voor zich uit. De gedroomde finaleplaats is weg, zijn Olympische Spelen zijn al voorbij. Zijn score: 11.866 punten.

20:32

Luka Van Den Keybus herpakt zich aan de rekstok

20:31

Van den Keybus herpakt zich

Deugddoende oefening aan de rekstok voor Van den Keybus na zijn val op de brug. Hij krijgt er een score van 13.400 punten voor.

20:25

Tweede rotatie

In de tweede rotatie schuiven de Belgen op naar de rekstok. Het zijn opnieuw Noah Kuavita en Luka Van den Keybus die dadelijk in actie komen. Glen Cuyle komt pas in de vijfde rotatie aan de bak aan de ringen.

20:20

Luka Van Den Keybus in actie aan de herenbrug

20:19

Ze hadden hier gehoopt op 14 punten voor Van den Keybus. Maar er is nog niks verloren, alles kan nog.

Dennis Goossens
20:17

Geen vlekkeloze oefening voor Van den Keybus

Luka Van den Keybus vergaat het minder goed aan de brug met gelijke leggers. Hij probeert een foutje nog te herstellen, maar moet de brug dan toch verlaten. Hij werkt zijn oefening nog af en opent uiteindelijk met een score van 13.033 punten. Van den Keybus mikt op een plek in de allroundfinale en kan dus nog wat goedmaken op de andere toestellen.

20:15

Bekijk hier de oefening van Noah Kuavita aan de herenbrug

20:14

Sterke start van Kuavita

Noah Kuavita pakt uit met een zeer goede oefening aan de brug met gelijke leggers. Hij laat een score noteren van 13.700 punten. Kuavita komt straks ook nog in actie aan de rekstok en daar lieten heel wat favorieten het vandaag al afweten.

20:02

Eerste rotatie

De kwalificaties bij de mannen in de derde subdivisie worden op gang getrokken. In de eerste rotatie komen twee Belgen in actie op de brug met gelijke leggers: Noah Kuavita en Luka Van den Keybus.

15:05

3 Belgen in actie

  • Luka Van den Keybus: allround
  • Noah Kuavita: rekstok en brug
  • Glen Cuyle: ringen