Belgische achtervolgingsploeg heeft olympisch diploma beet dankzij straf Belgisch record

 ma 5 augustus 2024 17:48
Tuur Dens, Lindsay De Vylder, Noah Vandenbranden en Fabio Van den Bossche knalden naar top 8 en de eerste ronde.

Tuur Dens, Lindsay De Vylder, Noah Vandenbranden en Fabio Van den Bossche hebben zich geplaatst voor de eerste ronde van de ploegenachtervolging. Het Belgisch kwartet deed dat in stijl, met een verpulvering van hun record: 3'47"232. Morgen rijden ze die volgende ronde. 

Het ambitieuze Belgisch achtervolgingsproject bereikte een eerste hoogtepunt door zich te plaatsen voor de Olympische Spelen. Het viertal mocht zelf de kwalificaties openen.

 

Tuur Dens, Lindsay De Vylder, Noah Vandenbranden en Fabio Van den Bossche waren niet in Parijs als toeristen. Ze pakten uit met een heel knappe race.

 

Ze schommelden lang rond het schema van hun Belgische record. In de laatste kilometer konden de 4 mannen nog sneller. 

 

Ze zetten een heel mooie 3'47"232 neer. Dat is ruim 4 seconden sneller hun vorige besttijd. 

 

Het was snel duidelijk dat het volstond voor een plek in de 'eerste' ronde (top 8). Duitsland en Canada waren te traag. Zo is het olympische diploma alvast binnen. Het werd een 7e plek in de kwalificaties. 

 

Morgen rijden ze de eerste ronde. Enkel de top 4 van vandaag (Australië, Groot-Brittannië, Denemarken en Italië) maakt kans op goud. De anderen kunnen nog brons pakken en bikkelen om de ereplaatsen. 

Video niet meer beschikbaar
Onze excuses, maar deze video is niet langer te bekijken via sporza
Video niet meer beschikbaar
Onze excuses, maar deze video is niet langer te bekijken via sporza

"Het valt als een puzzel in elkaar"

Het enthousiasme was groot bij de Belgen. "De trainingen hadden heel veel goeds voorspeld, maar vier seconden onder het Belgisch record had niemand verwacht", vertelt Lindsay De Vylder.

 

Tuur Dens glunderde ook: "We durfden te dromen, maar het doen is nog iets anders. In het verleden lukte het altijd net niet. Vandaag ging alles perfect. Het valt als een puzzel in elkaar."

 

"We mikten richting 3'48", dus we hadden niet verwacht zó snel te gaan", deelt Fabio Van den Bossche. "Morgen is het misschien mogelijk om sneller te gaan met twee teams in de baan."

 

Dan was er ook nog Noah Vandenbranden, die eigenlijk niet voorzien was, maar die mocht invallen na het uitvallen van Robbe Ghys. "Ik had geaccepteerd dat ik reserve was. Ik heb wel constant meegetraind en wist dat ik in topvorm was."

Video niet meer beschikbaar
Onze excuses, maar deze video is niet langer te bekijken via sporza
Belgen op maandag 5 augustus
7e, naar ronde 1 ploegenachtervolging (m): kwalificaties  
Gerelateerd:

baanwielrennen in Parijs: maandag 5 augustuslaatste update: ongeveer 1 maand geleden

20:02

Goud én wereldrecord voor Groot-Brittannië

Groot-Brittannië gaat met de olympische titel aan de haal. Met 45"186 zetten ze de kers op de taart: een nieuw wereldrecord. Nieuw-Zeeland kwam duidelijk te kort en moet vrede nemen met zilver. 

19:58

Duitsland verschalkt Nederland in de strijd om brons. Nu is de vraag: wie wordt olympisch kampioen? Groot-Brittannië of Nieuw-Zeeland? En sneuvelt het wereldrecord nog eens? 

19:48

Na de kwalificaties in de teamsprint bij de mannen is het nu tijd voor de eindfase bij de vrouwen. Eerst is er strijd voor de ereplaatsen, straks volgen de bronzen en gouden finale. 

19:11

Geen drie zonder vier

Snel, sneller, nog sneller en nu snelste. Groot-Brittannië legt de drie ronden af in 45"388. Zo hebben de Britten hun wereldrecord opnieuw te pakken. 

Dat belooft voor de finale. Groot-Brittannië en Nieuw-Zeeland knokken om goud, Duitsland en Nederland maken kans op brons. Dat is voor later deze avond. 

19:10

Duitse vrouwen vegen vers wereldrecord al meteen van de tabellen

19:07

Record na record na record

Nieuw-Zeeland vindt dat het nog sneller kan. In de volgende reeks knallen ze naar 45"348, meteen verbetering van het wereldrecord. Wat een niveau!

19:03

Opnieuw een wereldrecord in teamsprint

Na een mindere kwalificaties (3e) herstelt Duitsland zijn status. Met 45"377 sprinten Hinze, Grabosch en Friedrich naar een nieuw wereldrecord, dat eerder op de avond werd verbeterd door het Brits trio.

18:34

Australië als snelste naar ronde 1

Ook wereldrecordhouder Italië stelt ietwat teleur. Het is een 4e plaats voor de mannen uit de laars. Australië, Groot-Brittannië, Denemarken en Italië maken nog kans op goud. 

Frankrijk, Nieuw-Zeeland, België en Canada mogen ook naar de volgende fase. 

18:28

De Denen komen niet aan de tijd van de Australiërs. Ze zijn zelfs trager dan Groot-Brittannië. Hun voorlopige 3e plek volstaat wel om nog kans te maken op goud. 

18:23

Nieuwe toptijd

Groot-Brittannië is van de troon gestoten. Australië is duidelijk sneller dan het Brits kwartet en komt zelfs op minder dan een seconde van het wereldrecord. 

18:16

Nieuw-Zeeland schuift ook net voor de Belgen en staat nu 3e. Top 4 zal er niet inzitten voor de Belgen, want de 3 toplanden komen eraan: Australië, Denemarken en Italië. 

18:07

Frankrijk kopieert België, want het thuisland gaat ook sneller dan het ooit is geweest. Daarmee gaan ze naar een voorlopige 2e plaats, net voor de Belgen. 

18:02

Bij Japan loopt het helemaal mis. Al vroeg lost een van hun renners en daarna gaan de overblijvers diep in het rood. Ze zijn maar liefst 10 seconden trager dan de Britten. België is vandaag minstens 7e. 

18:01

Ingewikkeld

De kans is bestaande dat de volgende landen ook sneller zullen zijn dan België. Zij willen vooral bij de top 4 geraken, want enkel die maken nog kans op goud. Morgen knokken de beste 4 om de finaleplekken.

De winnaars mogen naar het duel om goud, de verliezers maken kans op brons. De twee beste verliezers, inclusief de nummers 5 tot 8, gaan naar de bronzen wedstrijd. 

17:55

Groot-Brittannië, met onder meer profrenners Ethan Hayter en Ethan Vernon, gaat wel sneller dan België met een heel knappe 3'43"241. Dat is vier seconden onder de tijd van ons Belgisch kwartet. 

17:49

Ook Canada is trager, Belgische ploeg heeft kwalificatie te pakken

17:48

Olympisch diploma is binnen!

Ook Canada verliest nog veel tijd in de laatste hectometers en is bijna 2 seconden trager dan België. Zo mogen de 4 mannen naar de eerste ronde. Top 8 is een feit, want er kunnen nog maar 7 landen sneller zijn dan België. 

17:41

Het wordt al zeker geen laatste plaats voor de Belgen. Duitsland was lang iets sneller, maar valt stil en is aan het eind bijna 3 seconden trager.