Eliott Crestan komt op 3 honderdsten van finale in 800 meter, aflossingsploegen stoten wel door

 vr 9 augustus 2024 12:34
Belgian Cheetahs en Belgian Tornados naar de finale.

De Belgische aflossingsploegen in de 4x400 meter hebben zich geplaatst voor de finale. De Belgian Tornados deden dat door als 2e te finishen in hun reeks. Voor de vrouwen was het iets meer bibberen, maar hun verliezende tijd volstond ook ruimschoots voor een finaleplaats. Het kwartje viel net langs de andere kant voor Eliott Crestan in de 800 meter. Hij kwam 3 honderdsten tekort in zijn halve finale. 

Video niet meer beschikbaar
Onze excuses, maar deze video is niet langer te bekijken via sporza

Cheetahs 4e in lastige reeks

De Belgian Cheetahs beten de spits af. Top 3 was het doel, want dat leverde een rechtstreeks finaleticket op. 

 

Hanne Claes, Imke Vervaet en Camille Laus deden het prima. Ze nestelden zich rond plek 3. Het Amerikaans kwartet was buiten schot, Frankrijk en Groot-Brittannië knokten met de Belgen.

 

Helena Ponette moest de klus klaren, maar dat lukte net niet. In de laatste rechte lijn gingen de Franse en Britse slotloopster voorbij de Belgische.

 

Gelukkig is er het vangnet van de verliezende tijden, want de snelste twee landen buiten de top 3 kregen ook een plekje in de finale. Geen enkel land liep sneller dan België in de andere reeks.

 

Net als in Tokio mogen de 4x400-vrouwen zo naar de olympische finale. 

Video niet meer beschikbaar
Onze excuses, maar deze video is niet langer te bekijken via sporza

Prima race van Tornados

Voor de Belgian Tornados wachtte dezelfde opdracht: finishen bij de eerste 3. Simpel was dat niet, zonder de geblesseerde leider Alexander Doom.

 

Na 200 meter was alles op een zakdoek. Jonathan Sacoor en Dylan Borlée deden het wel uitstekend. België leidde halfweg. 

 

Dankzij Florent Mabille gingen onze landgenoten door op dat elan. Hij gaf vanuit 1e positie het stokje door aan Kevin Borlée

 

De afscheidnemende Borlée zag Frankrijk passeren, maar de top 3 was nooit in gevaar. Nigeria ging ook nog voorbij België, maar het Afrikaans land werd wat later gediskwalificeerd. 

 

Over de twee halve finales heen zetten de Tornados de 6e tijd neer, op 7 tienden van plek 3. Dromen van een medaille mag dus zeker. 

Video niet meer beschikbaar
Onze excuses, maar deze video is niet langer te bekijken via sporza

Net niet voor Crestan

Er was ook nog een individuele Belg in de ochtendsessie: Eliott Crestan in de halve finales van de 800 meter. 

 

Met de 8e tijd uit de reeksen was een finaleplek binnen bereik. Crestan nestelde zich rond de 5e positie. 

 

Het ging erg snel en zo werd duidelijk dat naast de rechtstreekse top 2 ook de twee beste verliezende tijden uit deze halve finale ging komen. 

 

Crestan ging als 4e de laatste rechte lijn in, maar het einde was er te veel aan. De Spanjaard Attaoui passeerde hem en klopte Crestan met 3 honderdsten verschil. 

 

Geen finale dus voor Crestan, wel een meer dan eervolle 9e plaats. 

Cheetahs: "Nu nog eens het BR aanscherpen"

  • Hanne Claes: "Het was leuk om nog eens te openen. Dat was van het WK in Doha (2019) geleden. De Noorse naast mij was een goed richtpunt. Ik heb alles gegeven op het einde. Ik hoop dat ik morgen opnieuw mag lopen. We kunnen het Belgisch record nog eens aanscherpen. Het is al fantastisch om opnieuw in de finale te staan. Dat was het doel."

 

  • Imke Vervaet: "Misschien ben ik niet snel genoeg vertrokken. Het was de bedoeling om voor de Franse naar binnen te komen. Ik moest me achter haar plaatsen. Daardoor ging ik iets trager dan ik wilde en wachten tot het einde. We waren haard hard ontgoocheld toen we de top 3 niet haalden. In de finale gaan we zo dicht mogelijk proberen te komen. Veel landen hebben lopers gespaard. Bij ons komt Naomi (Van den Broek) er hopelijk nog bij."

 

  • Camille Laus: "Het was ideaal voor mij. Ik moest gewoon de Britse vrouw volgen. Merci Imke. Of we beter kunnen dan de 7e plek in Tokio? We zullen zien. We gaan alles geven en ik denk dat we nog beter kunnen."

 

  • Helena Ponette: "Ik kon heel gecontroleerd lopen en energie sparen voor het einde. Ik wilde zorgen dat de Franse een beetje voorbij mij kwam, zodat ze twee-aan-twee moest lopen. In de laatste rechte lijn heeft ze dan op mijn voet getrapt of mijn stok aangetikt. Ik moet het eens herbekijken. Ik snap het zelf niet goed."

Tornados: "Alles kan in olympische finale"

  • Jonathan Sacoor: "Er was een geweldige ambiance. Met Frankrijk in dezelfde reeks was het overdovend luid. Het is een goede eerste stap. Ik heb de goede keuze gemaakt door individueel niet te lopen. Het is een heel druk jaar geweest en 6 races lopen had te veel van het goeie geweest. We kijken vooruit naar morgen. Er kan altijd vanalles in een olympische finale. Al vaak zijn we 4e geweest, nu willen we meer."

 

  • Dylan Borlée: "Natuurlijk betekent dat iets, een olympische finale halen. Het kan altijd beter. We liepen een goede wedstrijd, maar we zijn perfectionisten. We kunnen beter in de finale."

 

  • Florent Mabille: "Het is geweldig. Ik was gefocust en heb genoten van het moment, maar ik wilde alles geven voor het team. Ik voelde me heel sterk vandaag. De eerste 300 meter gingen zo snel voorbij. En in de laatste 100 meter heb ik alles gegeven om de stok aan Kevin te geven."

 

  • Kevin Borlée: "De enige internationale finale die we gemist hebben is het WK vorig jaar. Het is heel leuk voor het land en voor de ploeg. Morgen gaan we alles geven. Het niveau is krankzinnig."

Crestan: "Ik geloofde er echt in"

Eliott Crestan: "Ik ging langs buiten om niet ingesloten te geraken. Jammer genoeg waren de laatste 100 meter echt zwaar. Het doet pijn natuurlijk. Het was mogelijk, ik geloofde er echt in. Ik ben teleurgesteld. Het doel was de finale halen en ik word hier 9e."

Volg de zevenkamp met Nafi Thiam en Noor Vidts vandaag in deze liveblog.

Belgen op vrijdag 9 augustus
4e in reeks, naar finale Belgian Cheetahs 4x400 meter (v): eerste ronde  
3e in reeks, naar finale Belgian Tornados 4x400 meter (m): eerste ronde  
5e in reeks, OUT Eliott Crestan 800 meter: halve finales  

atletiek in Parijs: ochtendsessie (9 augustus)laatste update: 30 dagen geleden

12:30

Uiteraard is er wel nog de zevenkamp. Noor Vidts zorgde net voor een topprestatie in het speerwerpen. Kan Nafi Thiam dat ook? 

12:29

Succes in aflossingen, net niet voor Crestan

Zo zit de ochtendsessie er (zo goed als) op. In de 4x400 meter ging het prima voor de Belgen. Zowel de Belgian Cheetahs (5e) als de Belgian Tornados (6e) stoten door. Eliott Crestan geraakte net niet in de finale. In zijn halve finale in de 800 meter strandde hij op 3 honderdsten. 

12:25

Zege Camacho-Quinn, Amusan eruit

De laatste wedstrijd op de piste in de ochtendsessie wordt gewonnen door Jasmine Camacho-Quinn in 12"35, haar snelste tijd van het seizoen. Masai Russell (2e) plaatst zich ook voor de finale. En er zijn zelfs 4 vrouwen uit deze halve finale die doorstoten, want Ackera Nugent en Cyrena Samba-Mayela hadden de beste verliezende tijden.

Dat betekent wel het einde van het olympisch atletiektoernooi voor Tobi Amusan. De tijd van de Nigeriaanse wereldrecordhoudster volstaat net niet. 

12:16

Visser naar finale

Leuk nieuws voor de Nederlandse atletiekfans. Nadine Visser stoomt net achter de Amerikaanse Alaysha Johnson naar plek 2 in de 2e halve finale van de 100 meter horden. Tobi Amusan heeft nog altijd de beste verliezende tijd. 

12:08

Amusan in moeilijkheden

De halve finales van de 100 meter horden (v) sluiten de ochtendsessie af. In de eerste reeks is er meteen een kleine verrassing. Wereldrecordhoudster Tobi Amusan wordt pas (gedeeld) 3e. Grace Stark en Deynne Charlton stoten rechtstreeks door. 

12:05

Diskwalificatie Nigeria

De uitslag in de reeks van de Belgian Tornados is nog veranderd. Nigeria werd gediskwalificeerd omdat een van de lopers op de lijn liep. Zo schuift België op naar plek 2 in de reeks, wat niks verandert voor hen, al is er wel een grote concurrent minder. Italië profiteert van de diskwalificatie en mag naar de finale. 

11:54

Geen finale voor Crestan: “Jammer, jammer, jammer”

11:53

Crestan uitgeschakeld

Nét geen finale voor Eliott Crestan. Hij was op weg naar een 4e plaats, maar hij werd in de laatste meters gepasseerd door de Spanjaard Mohamed Attaoui. Die vierde plek had volstaan voor een finaleticket als een van de beste verliezers. 

11:52

Crestan loopt in 5e positie na de eerste helft van de wedstrijd. Kan hij opschuiven? 

11:48

Nu is het aan Eliott Crestan. Emmanuel Wanyonyi en Bryce Hoppel worden stevige klanten voor de top 2. Het is ook kijken naar de twee beste verliezende tijden: 1'45"29 en 1'45"34. 

11:43

Du Plessis houdt net niet vol

Even leek de Zuid-Afrikaan Edmund Du Plessis zich rechtstreeks te plaatsen voor de finale, maar de rechte lijn was er te veel aan. Het zijn Marco Arop en Gabriel Tual die op plek 1 en 2 finishen. 

11:34

Sedjati wint met gemak

De Algerijn Djamel Dedjati mag al zeker naar de finale, net als Tshepiso Masalela uit Botswana. De Italiaan Tecuceanu en de Brit Pattison moeten bang afwachten. 

11:30

Halve finales 800 meter

De actie gaat verder met de halve finales in de 800 meter. Eliott Crestan zien we straks in de 3e reeks. De top 2 en de twee beste verliezende tijden mogen naar de finale. 

11:23

De tijd van de Belgen is de 7e in totaal. Een medaille lijkt dus moeilijk te worden morgenavond, al is het verschil met plek 3 slechts 7 tienden. 

11:22

Belgian Tornados naar de finale: “Dat is echt een puike prestatie”

11:21

Als 3e naar finale

Ook de Belgian Tornados stoten door! Kevin Borlée had het niet makkelijk, maar moest enkel Frankrijk voor zich dulden. In de laatste meters hield hij zich wat in, waardoor Nigeria nog passeerde. 

11:20

Wat een 400 meter van Mabille. Vanop de kop geeft hij de stok door aan Kevin Borlée. Frankrijk en Italië komen opzetten. Ook Nigeria is er nog bij. 

11:20

België is nog altijd 1e. Wat kan Florent Mabille? Het ligt allemaal op een hoopje. Zuid-Afrika valt ondertussen. 

11:19

Het zit allemaal dicht bij elkaar na de eerste stokwissel. Dylan Borlée is de tweede Belgische loper, op kop op dit moment. 

11:15

Tornados-time

Daar zijn de Belgian Tornados: Jonathan Sacoor, Dylan Borlée, Florent Mabille en Kevin Borlée. De concurrentie zal vooral komen van Italië, Zuid-Afrika, Frankrijk en India. Maar vergeet ook Nigeria en Spanje niet. 

11:09

Botswana wint met overmacht de 1e reeks. Ook Groot-Brittannië en de Verenigde Staten stoten rechtstreeks door. De beste verliezende tijden zijn 2'59"48 en 3'00"08.

11:03

Nu is het uitkijken naar de mannen. De Tornados lopen in de tweede reeks. Ze ontlopen de VS, Groot-Brittannië en Botswana, die nu klaar staan. 

11:02

De Belgian Cheetahs hebben de 5e tijd van alle finalisten, op gelijke hoogte met Jamaica (4e). Hun reeks was dus duidelijk de sterkste. 

10:58

Cheetahs naar finale!

De Belgen mogen opgelucht adem halen. De winnende tijd in reeks 2 is 3'24"92, exact dezelfde als van de Belgen. Ze gaan dus zeker met de beste verliezende tijd naar de finale. 

10:51

Tijd voor reeks 2. Landen als Nederland, Italië, Polen en Ierland kunnen de 3'24"92 aan. Eén land buiten de top 3 mag sneller lopen dan de Belgian Cheetahs. 

10:47

Krijgt de laatste sprint nog een staartje? Brossier ging door het allerkleinste gaatje om Frankrijk nog naar de 3e plek te loodsen. Ponette leek een beetje gehinderd te worden, maar ze liet vooral zelf de ruimte. 

10:46

Belgian Cheetahs worden 4e in halve finale: “Wie weet volstaat die tijd gewoon, maar toch nog even bang afwachten”

10:45

België 4e

Ponette verliest de sprint tegen de Britse en de Française in de laatste rechte lijn. Het wordt dus bang afwachten of de verliezende tijd zal volstaan. Dat is 3'24"92. 

10:44

De VS is buiten schot. Groot-Brittannië, België en Frankrijk zitten vlakbij elkaar voor de laatste 400 meter. Trekt Ponette het over de streep? 

10:43

Het is een 3e plaats op dit moment, want Vervaet is een plekje opgeschoven. Houden Laus en Ponette dat vast? 

10:42

Claes heeft een prima 400 meter gelopen. Ze geeft de stok door rond plek 3. Nu is het aan Vervaet. 

10:39

Daar is het Belgisch 4x400-team. Hanne Claes opent vanuit baan 4, gevolgd door Imke Vervaet, Camille Laus en Helena Ponette. 

10:36

De concurrentie van de Cheetahs is niet mals. De Verenigde Staten en Groot-Brittannië zijn normaal gezien sinecures voor de top 3. België zal moeten knokken met onder meer Frankrijk en Spanje. 

10:25

Nog even aftellen

Het is nog zo'n 15 minuten wachten op de eerste actie op de atletiekpiste. Dan is er de eerste ronde in de 4x400 meter bij de vrouwen, met de Belgian Cheetahs in reeks 1. De top 3 van elke reeks en de 2 landen met de beste verliezende tijden stoten door. 

10:02

Uiteraard is er ook de zevenkamp. Nafi Thiam en Noor Vidts strijden om de medailles. Hun prestaties kan je volgen in onze aparte liveblog. 

09:58

Geen Doom, wel Mabille

Over de blessure van Alexander Doom hangt nog een mysterieuze mist, maar één ding is ondertussen zeker: hij loopt de reeksen niet. Het zijn Jonathan Sacoor, Dylan Borlée, Florent Mabille en Kevin Borlée die België naar de finale moeten loodsen. 

Er is ook nog een kleine wijziging in het team van de Belgian Tornados. Robin Vanderbemden heeft de selectie verlaten. Daniel Segers vervangt hem. 

09:55

Claes, Vervaet, Laus en Ponette

De opstellingen van de Belgische teams sijpelen door. Bij de vrouwen zullen Hanne Claes, Imke Vervaet, Camille Laus en Helena Ponette de reeksen lopen. 

09:53

9 Belgen

Het einde van het atletiektoernooi komt in zicht en dat is het zijn voor de aflossingen in de 4x400 meter om eraan te beginnen. Zowel de Belgian Tornados als de Belgian Cheetahs moeten het wel doen zonder hun sterkhouder. Doom en Bolingo hebben last van een blessure. De finale halen is dus geen sinecure. 

Later in de ochtend zijn er ook de halve finales in de 800 meter. Eliott Crestan mag dromen van een finaleplaats, want hij had de 8e tijd in de reeksen.