ZILVER! Bashir Abdi doet als vice-olympisch kampioen in Parijs nog straffer dan brons in Tokio

 za 10 augustus 2024 10:04
Een dolblije Bashir Abdi verovert zilver.

Bashir Abdi heeft na zijn bronzen medaille in Tokio opnieuw eremetaal kunnen wegkapen op de olympische marathon. In Parijs mocht hij na een beresterke marathon (2u06'47") nog een trapje hoger klimmen op het podium met zilver, goed voor de 10e Belgische medaille op de Olympische Spelen. Het goud was voor de Ethiopiër Tamirat Tola in een olympisch record.

Video niet meer beschikbaar
Onze excuses, maar deze video is niet langer te bekijken via sporza

Het eerste Belgische zilver is binnen in Parijs en daar mogen we een ijzersterke Bashir Abdi voor bedanken. 

 

De Parijse hellingen vormden het decor van de olympische marathon. Wie vandaag eremetaal in de wacht wilde slepen, moest van goeden huize komen. 

 

Onze Belgen leken vanaf het begin op de afspraak en zaten goed mee in het peloton. 

 

Toch was er na een dikke 10 km een eerste Belgische slachtoffer. Koen Naert moest de rol in het peloton lossen en zou niet meer in het stuk voorkomen. Achteraf bleek de Belg te kampen met darmproblemen. Hij zou 61e eindigen.

 

Er was nog een slachtoffer op te tekenen even later. Tweevoudig olympisch kampioen Eliud Kipchoge kreeg te kampen met krampen. Hij zou de race niet uitlopen en kreeg een DNF (did not finish) achter zijn naam.

 

Michael Somers en Bashir Abdi zaten nog comfortabel in het pak en na ruim 17 km stak Gentenaar Abdi een eerste keer de neus aan het venster. Het zag er allemaal nog heel soepel uit bij de Belg. 

Video niet meer beschikbaar
Onze excuses, maar deze video is niet langer te bekijken via sporza

Belgian Hill zorgt voor Belgische magie

Na 29 km kregen de atleten de scherprechter van de dag op hun bord. En of het een scherprechter was. Het gedecimeerde pak scheurde nog meer door tempobeul Tamirat Tola.

 

Niemand kon de Ethiopiër volgen. Achteraf zou goud ook zijn deel zijn in een olympisch record (2u06'26"). 


Bashir Abdi verteerde de Belgian Hill uitstekend. Hij kwam rond de 5e positie boven. Het leek wel of de aanwezige Belgische fans de man uit Gent vleugels hadden gegeven. 


Uiteindelijk liep de Belg naar de achtervolgers en hield hij het tempo hoog. 
Op 2 km van het einde vond Abdi het welletjes geweest. Met een verschroeiend eindschot liep hij zijn twee metgezellen eraf. 


Met de armen wijd open kwam Abdi als tweede over de streep. Een ijzersterke prestatie van de Gentenaar en een nieuwe medaille voor ons land. 


In de achtergrond viel er nog een sterke prestatie van die andere Belg Michael Somers te noteren. Hij overtrof zijn eigen verwachtingen en kwam als 22e over de finishlijn. Een dag om nooit te vergeten voor de Belg. 

Belgen in de marathon
2e in 2u06'47" Bashir Abdi  
61e in 2u16'33" Koen Naert  
22e in 2u10'32"
Michael Somers  

Liveblog marathon mannenlaatste update: 29 dagen geleden

10:13

22e plaats voor Michael Somers: “Hij is er al!”

10:12

Somers top 25

Ook Michael Somers heeft er een sterke race op zitten. De Belg komt binnen als 22e op iets meer dan 4 minuten. Sterk werk!

10:07

Tola olympisch kampioen

Het goud is voor de Ethiopiër Tola. Vanaf de Belgian Hill sloeg hij een definitieve kloof. Op dit heuvelachtige parcours doet hij er nog een olympisch record bovenop. Wat een krachttoer van de "reserveloper" van Ethiopië. 

10:03

VIDEO - ZILVER voor Bashir Abdi! "Wat een triomftocht"

10:02

ZILVER

Het eerste Belgische zilver van deze Spelen is een feit. Gentenaar Bashir Abdi schenkt ons land na Tokio opnieuw eremetaal. Al blinkt deze plak nog net iets meer. Wat een race van de Belg. 

10:00

Abdi slaat een gat

Wauw, wauw, wauw. Bashir Abdi gaat na 39 km op kop lopen van de achtervolgers en loopt er zijn beide concurrenten af. Zijn we op weg naar het eerste Belgische zilver deze Spelen?

09:55

Tola op weg naar goud

De eenzame leider Tamirat Tola lijkt onbedreigd naar het goud te lopen. Zijn voorsprong neemt mondjesmaat toe. Hij tikt bijna de 30 seonden aan. 

09:50

Abdi op medaillekoers

Abdi lijkt medaillerijp. Hij zit in de 2e groep op 20 seconden van koploper Tola. Hij moet enkel nog Kipruto en Geleta naast zich dulden. Nog 4 lopers dus voor 3 medailles. Nog 4 km. 

09:48

Loopt Abdi weer naar een olympische medaille? “Dat zou wat zijn”

09:47

Somers 26e

Michael Somers is ook bezig aan een mooie wedstrijd. De Belg loopt nog altijd in de top 30 op ongeveer 2 minuten en 47 seconden. 

09:45

Abdi virtueel zilver

Abdi trekt naar voor en leidt de achtervolgende groep. Het verschil met koploper Tola bedraagt 18 seconden. De Belg oogt bijzonder sterk.

09:34

Koen Naert op ruim 5 minuten

Koen Naert lijkt niet de dag van zijn leven te hebben. De voormalig Europees kampioen loopt op net geen 6 minuten achter koploper Tola. Een baaldag voor de Belg? 

09:33

De helling heeft duidelijk zijn effect gehad. Het is ieder voor zich nu. Abdi nestelt zich in 4e positie.

09:32

Abdi en co lopen de Belgian Hill op: “Het lijkt bijna een wielerwedstrijd”

09:30

Het lijkt wel een wielerwedstrijd.

Jan De Bruyn over de Belgische supportersweelde
09:27

Belgische steun op de Belgian Hill

Bashir Abdi zit goed mee vooraan op de Belgian Hill en de Belgische supporters laten van zich horen. Dit zal de Belg ongetwijfeld vleugels geven. Ondertussen is het weer Ethiopiër Tola die een kloof slaat op het steilste stuk, Hij lijkt de te kloppen man vandaag.

09:16

Samensmelting

Het groepje Abdi komt bij het achttal vooraan, zo krijgen we een groep van 15 aan de kop van de race. 

09:09

De kopgroep is wat groter geworden. Het drietal heeft het gezelschap gekregen van een vijftal. Abdi volgt op 5 seconden in een groepje met de Nederlander Nageeye, de zilveren medaille van Tokio.

09:09

Halfweg

We zijn halfweg race. Op kop heeft er zich een drietal gevormd. Mantz, Tolu en Faniel lopen 7 seconden voor het gedecimeerde peloton met Abdi uit. Somers volgt op 33 seconden. Koen Naert moet de tegenstand toch al 2 minuten voor zich dulden. 

09:02

Kipchoge heeft het moeilijk

09:01

Er gaan er zich veel vergalopperen.

Raymond Van Paemel, Coach Koen Naert
08:57

Scheurtjes in het peloton

Onder leiding van Abdi en Ethiopiër Tola scheurt het peloton in 2. Onder meer Michael Somers moet eraan geloven. Hij bevindt zich in het tweede groepje. 

08:51

Abdi steekt zijn neus aan het venster. Hij komt vooraan in het pak even piepen. Het ziet er nog soepel uit bij de Gentenaar.

08:50
08:49

Abdi en Somers nog goed mee, Naert op een minuut van de leider

Tak, 15 km onderweg. Bashir Abdi en Michael Somers zitten nog attent mee in het peloton op ongeveer 25 seconden. Koen Naert daarentegen hangt om en bij de halve minuut achter het pak. 

08:37

Ondertussen loopt Italiaan Eyob Faniel ongeveer 30 meter voor het peloton uit. We zijn bijna 13 km onderweg en de eerste scheurtjes vertonen zich. Naert zit in een klein groepje iets achter het peloton. Al weet de Belg als geen ander hoe zijn race in te delen. 

08:37

Ik heb enorm veel zenuwen.

Mama Koen Naert
08:11

Veel Belgische steun voor onze lopers

Aan de steun voor de Belgen zalig het niet gelegen hebben vandaag. Vanuit Gent alleen al zijn er deze ochtend 8 bussen van stal gehaald om de Belgen een hart onder de riem te steken in de straten van Parijs. Ze groeperen zich voornamelijk op de Belgian Hill, een scherprechter van 600 meter aan iets meer dan 10% gemiddeld. De sfeer zit er al goed in. Als dat de 3 Belgen geen vleugels geeft.

08:00

PANG!

De marathonmannen zijn vertrokken voor hun olympische race. Met Abdi, Naert en Somers staan drie Belgen aan de start. Abdi pakte in Tokio nog brons en hoopt ook nu te stunten. Al is het parcours wel "het lastigste dat hij ooit gezien heeft".

06:18

Het is voor marathonlopers echt ongezien om zolang te moeten klimmen.

Koen Naert
06:18

Heuvelachtig parcours

Je kan het op z'n minst een atypisch parcours noemen. Het traject van de olympische marathon kent opvallend veel hoogtemeters en bevat zowaar een echte kuitenbijter. Een extra uitdaging voor onze marathonlopers Koen Naert, Bashir Abdi en Michael Somers die zaterdag om 8 uur aan hun 42,195 kilometer beginnen. Naert verkende voor ons alvast het heuvelachtige traject en zag dat het lastig was. "Ik denk dat veel atleten hier hun teennagels gaan verliezen."


06:17

Ik heb nog nooit zo'n zwaar parcours gezien.

Bashir Abdi
09/08/24
17:48

Start om 8 uur

De marathonlopers beginnen er vroeg aan zaterdag. Om 8 uur gaat de marathon van start.

Bashir Abdi kende geen vlekkeloze voorbereiding, maar kan wel rekenen op de ervaring van in Tokio. In 2021 pakte hij brons. Kan hij die prestatie nog eens herhalen in de straten van Parijs?

17:26

Dit voelt als een bekroning voor heel lang hard werken.

Michael Somers
17:25
17:20

Ik voel me er klaar voor, ik heb er ontzettend veel zin in.

Koen Naert
17:19
17:12

Ik voel me goed, ik heb heel goed kunnen trainen.

Bashir Abdi
17:10