Doom verbijt de pijn en snelt als enige Belg naar halve finales 400 meter, Mahoetsjich vult laatste gaatje op haar palmares

 zo 4 augustus 2024 21:21
Alexander Doom heeft zijn ticket voor de halve finales beet.

Eén op drie voor de Belgen in de reeksen van de 400 meter. Enkel Alexander Doom kon zich als tweede in zijn reeks rechtstreeks plaatsen voor de halve finales. Jonathan Sacoor en Dylan Borlée werden naar de herkansingen
verwezen. Sacoor past daarvoor, hij wil zich volop focussen op de 4x400 meter
met de Belgian Tornados. Op de 100 meter ging het goud in een zinderende finale naar wereldkampioen Noah Lyles, in het hoogspringen triomfeerde Jaroslava Mahoetsjich en Ethan Katzberg schreef geschiedenis in het hamerslingeren.

“Het was een slechte wedstrijd, ik heb tactisch slecht gelopen.” Jonathan Sacoor wond er geen doekjes om na zijn reeks op de 400 meter. Als vierde in 45”08 greep hij net naast een ticket voor de halve finales. 

 

“Dit moet beter, dit is teleurstellend. Ik heb niet mijn eigen wedstrijd gelopen, maar te veel gefocust op de Amerikaan (winnaar Quincy Hall, red.) en mijn ritme verloren. Vermoeidheid heeft er niks mee te maken.”

 

Sacoor mocht maandag een nieuwe kans wagen in de herkansingen, maar daar past hij voor. De volle focus gaat nu naar de 4x400 meter met de Belgian Tornados.

 

Wie we normaal wel terugzien in de herkansingen is Dylan Borlée. Ook hij kon zich niet rechtstreeks plaatsen voor de halve finales. Borlée werd 5e in zijn reeks in 45”36. “Het liep niet echt vlot en ik vond de punch niet in de bocht. Er zijn dit seizoen veel vragen over hoe ik moet lopen."

 

"Mijn chrono's zijn niet slecht, maar die "boom" ontbreekt. In de herkansing kan ik vertrouwen opdoen voor de aflossing.”

Video niet meer beschikbaar
Onze excuses, maar deze video is niet langer te bekijken via sporza
Video niet meer beschikbaar
Onze excuses, maar deze video is niet langer te bekijken via sporza

Doom geïrriteerd door blessure

Alexander Doom was wel op de afspraak. De regerende Europese kampioen
werd tweede in zijn reeks in 45”01. “Het liep iets stroever dan gisteren. De pubalgie speelde iets meer op, maar het is onder controle."

 

"Het duurde heel lang tot het opgewarmd raakte. Hopelijk kunnen we het zo houden. Er kan niks scheuren, maar het is gewoon heel pijnlijk als ik loop. Dat irriteert mij een beetje, maar ik kan er niet veel aan doen. We moeten het zo goed mogelijk onder controle proberen te houden.”

 

Over de race zelf was Doom al bij al wel tevreden. “Ik had alles vanaf het begin onder controle. Uiteindelijk voelde het wel vlot aan, dus ik ben tevreden. De race van gisteren zat wel een beetje in mijn benen, dus ik ben blij dat het morgen rustdag is. Dat ga ik goed kunnen gebruiken voor de halve finale.” 

Video niet meer beschikbaar
Onze excuses, maar deze video is niet langer te bekijken via sporza

Lyles troeft Thompson nipt af op koningsnummer

Het hoogtepunt van de derde olympische atletiekavond in het Stade de France was de finale van de 100 meter bij de mannen. Een zinderende apotheose werd het.

De Jamaicaan Kishane Thompson leek bij zijn olympisch debuut op weg naar goud, maar regerend wereldkampioen Noah Lyles was hem op de streep nét te snel af. Vijf duizendste seconde om precies te zijn, de Amerikaan won in 9"79. Fred Kerley maakte het Amerikaans feestje compleet met brons.

Video niet meer beschikbaar
Onze excuses, maar deze video is niet langer te bekijken via sporza
Gerelateerd:

Mahoetsjich maakt gouden collectie compleet

In het hoogspringen loste Jaroslava Mahoetsjich de verwachtingen in. De Oekraïnse had al twee Europese titels, een wereldtitel en sinds dit jaar ook het wereldrecord op haar naam. In Parijs vulde ze de laatste leemte op haar indrukwekkende palmares: olympisch goud.

Nicola Olylsagers maakte het wel nog even spannend. De Australische ging net als Mahoetsjich over 2 meter, maar had daarvoor wel drie pogingen nodig en moest zo vrede nemen met zilver.

Ook voor de derde plaats werd het een Australisch-Oekraïens onderonsje. Eleanor Patterson en Iryna Gerasjtsjenko gingen allebei over 1,95 meter en kregen ook allebei brons.

 

"Dit is een heel belangrijke stap voor mijn land", reageerde Mahoetsjich voor de Sporza-microfoon. "Ik draag mijn medaille op aan de soldaten in Oekraïne. Dankzij hen heb ik de kans om hier te springen en mijn land te vertegenwoordigen en daar ben ik heel dankbaar voor. Ik heb de hele wereld getoond dat wij blijven vechten."

Ik ben België heel dankbaar, maar ik verlang ernaar om terug te kunnen keren naar mijn eigen land, in vrede. Mijn grootste droom is dat de oorlog tijdens de Spelen zal stoppen.

Yaroslava Mahoetsjich

"Een deel van mijn voorbereiding heb ik in België gedaan. Ik ben België heel dankbaar. Na de Spelen zal ik er terugkeren om de rest van het outdoorseizoen voor te bereiden."


"Ik kijk daar naar uit, maar ik verlang er natuurlijk ook naar om terug te kunnen keren naar mijn eigen land, in vrede. Ik hoop dat de oorlog zo snel mogelijk voorbij is."


"De Olympische Spelen staan voor vrede, maar daar trekt Rusland zich niks van aan. Tijdens de Spelen zijn ze raketaanvallen blijven lanceren, ook op de stad waar mijn familie en ouders wonen. Mijn grootste droom is dat tijdens de Spelen de oorlog in Oekraïne zal stoppen."

Video niet meer beschikbaar
Onze excuses, maar deze video is niet langer te bekijken via sporza
Video niet meer beschikbaar
Onze excuses, maar deze video is niet langer te bekijken via sporza

Katzberg schrijft geschiedenis

Ethan Katzberg zorgde voor een primeur door als eerste Canadees ooit een olympische medaille te pakken in het hamerslingeren. Niet zomaar een medaille, maar meteen goud.
 

Sinds zijn wereldtitel in Boedapest vorig jaar is Katzberg ongeslagen en als enige finalist met een worp voorbij 80 meter (84,12m, red) zette hij die reeks voort in Parijs. Zilver was voor de Hongaar Bence Halasz, brons voor de Oekraïner Mykhajlo Kokhan.

Video niet meer beschikbaar
Onze excuses, maar deze video is niet langer te bekijken via sporza
Belgen op zondag 4 augustus
19.21 uur Dylan Borlée 400 meter: 5e in 45"36, naar herkansing  
19.29 uur Alexander Doom 400 meter: 2e in 45"01, naar halve finales  
19.45 uur Jonathan Sacoor 400 meter: 4e in 45"08, naar herkansing  

atletiek in Parijs: avondsessie (4 augustus)laatste update: ongeveer 1 maand geleden

22:03

Lyles: "Toen ik mijn naam zag, dacht ik: ‘Oh my gosh: ik ben geweldig!’"

22:02

Zinderende apotheose

Met een 100 meter-finale van onwaarschijnlijk niveau zetten we een punt achter deze atletiekavond. Een avond die in mineur eindigt voor uittredend kampioen Marcell Jacobs, die zich blesseerde in de finale. 

21:57

Straffe race van Lyles

Vijf duizendste seconde, dat is het verschil waarmee Lyles Thompson aftroeft. Straffe race toch van de Amerikaan. Hij was niet goed weg, maar pakte uit met een geweldige remonte en sloeg toe op het einde. Bijzonder knap gedaan.

21:56

FOTOFINISH! Lyles kaapt het goud weg in 9"79, dezelfde tijd als Thompson

21:55

Lyles wint!

Het is Noah Lyles die het goud wegkaapt. Hij wint in 9"79, dezelfde tijd als Kishane Thompson. De Jamaicaan pakt zilver bij zijn olympisch debuut. Fred Kerley maakt het Amerikaans feestje compleet met brons.

21:55

Fotofinish!

Wat een spannende finish! Thompson en Lyles gaan zij aan zij over de finish. Wie heeft het gehaald?

21:53

De spanning staat op de gezichten van de finalisten. Het duurt allemaal redelijk lang, de zenuwen worden op de proef gesteld.

21:45

Finale 100 meter!

De spanning stijgt in het Stade de France voor de apotheose van de avond, de ontknoping op de 100 meter bij de mannen. Wie pakt goud op het koningsnummer?

Kan Marcell Jacobs nog eens verrassen? Maakt Noah Lyles zijn favorietenrol waar? Of mag Jamaica straks vieren met Kishane Thompson?

21:44

Katzberg schrijft geschiedenis

Ethan Katzberg mag vieren. Hij is de eerste Canadees die een olympische medaille pakt in het hamerslingeren en het is meteen een gouden plak.

21:42

Sacoor past voor de herkansing

Jonathan Sacoor trekt zich terug uit de 400 meter, hij komt morgen niet meer aan de start van de herkansingen. Sacoor focust zich volledig op de 4x400 meter met de Belgian Tornados.

21:41

Het zilver in het hamerslingeren gaat naar Bence Halasz. De Hongaar kan Ethan Katzberg niet meer bedreigen bij zijn laatste worp.

21:40

Brons voor Kokhan

Mykhajlo Kokhan geeft nog één keer alles, maar de Oekraïner slaagt er niet meer in om zich te verbeteren. Hij moet vrede nemen met brons.

21:35

Geen medaille voor titelverdediger

Olympisch kampioen Wojciech Nowicki zal zijn titel niet verlengen, het wordt zelfs geen podium voor de Pool. Hij eindigt op de zevende plaats.

21:34

Ethan Katzberg blijft de enige die in de finale van het hamerslingeren voorbij de 80 meter is geraakt. Het goud ligt voor het grijpen voor de Canadees. De atleten beginnen nu aan hun laatste poging.

21:32

Mahoetsjich: "Dank je België: ik heb bij jullie mijn voorbereiding gedaan"

21:31

Mooi beeld toch, met z'n vieren springen de medaillewinnaars op de hoogspringmat

21:30

Vier medaillewinnaars

Mooi beeld toch, met z'n vieren springen de medaillewinnaars op de hoogspringmat. Vier dus, want zowel Eleanor Patterson als Iryna Gerasjtsjenko krijgen brons. Zilver is voor Nicola Olyslagers, goud voor Mahoetsjich.

21:27

Mahoetsjich mag vieren

Jaroslava Mahoetsjich laat de lat op 2,04 meter leggen, maar die hoogte zit er vanavond niet in voor de Oekraïense. Het maakt de vreugde er niet minder groot om, ze heeft de olympische titel op zak.

Twee Europese titels en een wereldtitel had ze al op haar palmares, het ontbrekende olympisch goud mag daar nu ook bij.